Regeringens asylstramninger får juridisk blåt stempel

SR-regeringen vil ikke få problemer med at få vedtaget sit lovforslag om at stramme asylpolitikken

SR-regeringen hastebehandler tirsdag asylstramninger i Folketingssalen(Foto: Linda Johansen)
SR-regeringen hastebehandler tirsdag asylstramninger i Folketingssalen(Foto: Linda Johansen)
Følg Politik

Regeringens planlagte asylstramninger, der hastebehandles i Folketinget tirsdag, får nu et juridisk blåt stempel, skriver tv2.dk.

Stramningerne skal blandt andet forhindre asylansøgere på midlertidigt ophold i at få familiesammenføring det første år, de opholder sig i Danmark.

Statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) lancerede stramningerne i sin åbningstale i oktober sidste år. Godt en måned efter blev forslaget fremsat af justitsminister Mette Frederiksen (S).

Siden har eksperter og organisationer kritiseret forslaget for at ligge ud over kanten af de internationale konventioner.

Vurderingen har været, at Danmark risikerer at blive dømt ved Menneskerettighedsdomstolen, hvis loven bliver vedtaget.

Men en tillægsbetænkning til lovforslaget, der blev færdiggjort i sidste uge, bløder så meget op på stramningerne, at Institut for Menneskerettigheder, der ellers har været en af asylstramningernes hårdeste kritikere, nu over for TV 2 Nyhederne vurderer, at Danmark holder sig inden for international lov.

- Hvis man vedtager det her i overensstemmelse med det, der står i betænkningen, mener vi, at det er helt i orden, og at lovforslaget kan vedtages og være i overensstemmelse med de internationale konventioner, siger Jonas Christoffersen, direktør i Institut for Menneskerettigheder, til TV 2 Nyhederne.

Med betænkningen udvides de snævre undtagelser nu for, hvornår asylansøgere kan få familiesammenføring inden for de første 12 måneder.

Det betyder blandt andet, at der bliver lagt "afgørende vægt på hensynet til familiens enhed og hensynet til de personer, som har et ganske særligt behov for beskyttelse i form af hurtig familiesammenføring", som der står i betænkningen.

SF, der også har været særdeles kritiske overfor asylstramningerne, er tilfreds med de justeringer, der nu er lagt ind i det endelige lovforslag. Men det tidligere regeringsparti kommer alligevel ikke til at stemme for forslaget tirsdag.

- Det rokker jo ikke ved, at vi får stramninger for familiesammenføringer, som er meningsløse. Stramninger, der lægger op til at holde familier i uvished i et år for ingen verdens nytte, siger SF's integrationsordfører, Karina Lorentzen, til tv2.dk.

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.

14,8 millioner kroner blev samlet ind på en time