Regeringens mange forbud: Vi beskytter danskernes frihed

Den siddende regering er en af de mest forbuds-glade regeringer i flere år, hvis man spørger Instituttet for Menneskerettigheder. Forbuddene beskytter danskernes frihed, lyder det fra Venstre

Venstres integrationsordfører, Marcus Knuth, mener, at de forbud, som regeringen har indført i 2017 er nødvendige, hvis Danmark skal bevares som et fredeligt samfund. - Vores liberale grundprincipper er vores pejlemærke, men når vi lever i en verden, hvor terrænet ikke altid følger landkortet, skal vi så følge landkortet eller terrænet? Selvfølgelig landkortet, for ellers kører du galt, siger han.  Foto: Stine Tidsvilde
Venstres integrationsordfører, Marcus Knuth, mener, at de forbud, som regeringen har indført i 2017 er nødvendige, hvis Danmark skal bevares som et fredeligt samfund. - Vores liberale grundprincipper er vores pejlemærke, men når vi lever i en verden, hvor terrænet ikke altid følger landkortet, skal vi så følge landkortet eller terrænet? Selvfølgelig landkortet, for ellers kører du galt, siger han. Foto: Stine Tidsvilde

Danmarks liberale VLAK-regering er en af de mest forbuds-glade regeringer i flere år.

Sådan kan konklusionen i den årlige rapport fra Institut for Menneskerettigheder i hvert fald koges ned.

Instituttet har set på antal indførte forbud i regeringen i 2017, og konkluderer, at 'danskernes frihedsrettigheder er udsat for et ualmindeligt stort pres'.

Det skriver Politiken.

Seneste skud på forbuds-stammen er et længe ventet flertal for det såkaldte maskeringsforbud, der skal gøre det forbudt at bære burka og niqab. Et forbud, der især har skabt intern splid i Venstres gruppe.

Spørger man to liberale Venstre-mænd er forbuddene en del af den pris man må betale for at bevare Danmark som et fredeligt samfund.

Tilbageskridt ifølge Institut for Menneskerettigheder

'Sjældent har Folketinget behandlet så mange forslag om forbud, som det har været tilfældet det seneste år', skriver Instituttet for Menneskerettigheder, som et led i deres årlige rapport for menneskerettigheder i Danmark.

- Dømte rockere eller bandemedlemmer at adgang til den kommune, hvor de har begået kriminalitet, i op til 10 år efter afsonet dom.

- Hvis man som hjemløs opholder sig i en såkaldt utryghedsskabende lejr, kan man straffes med bøde eller op til 18 måneders fængsel

- Hvis man dømmes for tiggeri på særlige steder, kan man straffes med 14 dages ubetinget fængsel

- Overtræder man som hjemløs forbuddet om utryghedsskabende lejre, kan den pågældende tildeles et zoneforbud i op til to år. Personen må ikke opholde sig i en radius af 400 meter fra lejren.

- Forsvarets Efterretningstjeneste har fået adgang til passageroplysninger via SKAT

- PET og Forsvarets efterretningstjeneste har fået lempet kravene til sletning af unødvendig data om de danske borgere

- Et flertal er nu klar til at stemme for et forbud, der skal forhindre burka og niqab - et såkaldt maskeringsforbud. Der kan udstedes bøder på op til 10.000 kroner for at bære den religiøse beklædning. Det skal førstebehandles 19. april.

Kilde: Institut for Menneskerettigheder

For danskernes frihed
- Vi kommer med de her tiltag for at beskytte danskernes frihed. Forbuddet mod roma-lejre er jo noget vi gør, for at du eller jeg kan gå ind i en park, der normalt er fredelig, uden at den bliver brugt som toilet af 50 romaer, siger Venstres integrationsordfører Marcus Knuth.

- Det samme gælder maskeringsforbuddet. Vi bevarer individets frihed, til at kunne se hinandens ansigter. Dem, der er maskeret, bryder vores rettigheder. Det er springende love, men frihed har en pris, siger Knuth.

Ikke modstridende
- Men hvordan synes du, det flugter med at være en liberal regering, for forbud er vel ikke liberalt?

- Jeg mener jo sådan set ikke de to ting er modstridende, for vi gør jo hvad vi kan for at beskytte et frit samfund, siger Marcus Knuth.

- Men hvordan har du det egentlig som liberal politiker med at være en del af en regering, der bliver kaldt en af de mest forbydende regeringer i flere år?

- Jeg har det fint med det. Vi værner om danskernes frihed. Friheden har rammer, frihed har en pris, og det er den, vi går ind og beskytter med de her forbud. Og hvis vi ikke gjorde det, mener jeg, at vi lader danskerne i stikken.

Det går fint
Venstres menneskerettighedsordfører, Jan E. Jørgensen, synes 'det går fint' med at være en liberal regering. Han mener ikke, at de eksempler som Instituttet for Menneskerettigheder kommer med, er så alvorlige, at det rykker ved billedet af Danmark, som et af verdens frieste samfund.

Venstres menneskerettighedsordfører, Jan E. Jørgensen, havde helst set, at det ikke havde været nødvendigt for regeringen, at indføre en række forbud, men 'nye udfordringer kræver nye løsninger, siger han. Foto: Jens Dresling
Venstres menneskerettighedsordfører, Jan E. Jørgensen, havde helst set, at det ikke havde været nødvendigt for regeringen, at indføre en række forbud, men 'nye udfordringer kræver nye løsninger, siger han. Foto: Jens Dresling
 

- Nogle af de tiltag, der er taget, anerkender jeg slet ikke som indskrænkning af den personlige frihed. Andre af dem har været nødvendige at tage, siger Jan E. Jørgensen.

- Venstre har nogle liberale grundprincipper, det er jeres pejlemærke, som Marcus Knuth formulerer det, er I ved at smide dem over bord?

- Nej, det synes jeg overhovedet ikke. Vi har lavet nogle tiltag, som skal sikre, at Danmark fortsat er et dejligt sted at være, og det indbefatter, at vi griber hårdt ind over for bandekriminalitet eller roma-lejre. Hvis folk bare kunne finde ud af at opføre sig ordentligt, så var der meget lovgivning, der ikke var nødvendigt.

Ikke liberalt
- Men der er jo ikke nogen, der slår sig på en kvinde i burka eller niqab?

- Burka-forbuddet kommer vi ikke udenom er en indskrænkning af den personlige frihed, ligesom det er forbudt at være nøgen. Og nu bliver det altså forbudt at være fuldstændig tildækket.

- Det er en indskrænkning af den personlige frihed, og i udgangspunktet er det ikke liberalt. Men ingen frihed er 100 procent absolut, sådan noget som ytringsfrihed er underlagt visse begrænsninger.

- Mener du at rapporten bliver blæst op?

- Jeg synes, det er rigtig fint, at instituttet gøre os opmærksom på, når der er nogle ting, der er problematiske, og de ting de peger på, er jo også noget, der har været drøftet rigtig grundigt, ikke mindst i Venstres grupperum, siger Jan E. Jørgensen.

Plus Udvist Levakovic-gangster er tilbage i Danmark: Risikerer sin dom nummer 33

Liberal Alliance og Dansk Folkeparti har umådeligt svært ved at enes. Foto: /ritzau/Jens Dresling Politik Engell: Derfor er DF og LA på total hadekurs

Magasiner Farlige fødevarer bliver på hylderne

149 kommentarer
Vis kommentarer