Regeringspartier godkender milliardplan

V og K er delvist positive for plan fra Liberal Alliance, der vil gøre stort indhug i skatter og afgifter

Liberal Alliance har lavet en lang liste - en 2030-plan - over, hvordan partiet ønsker at sænke de offentlige udgifter og lette skatterne.

Blandt andet skal det være slut med efterløn, dagpenge til dimittender, og pensionsalderen skal hæves hurtigere end hidtil planlagt.

De Konservative ser flere fornuftige elementer i planen. Eksempelvis er partiet tilhænger af en fjernelse af topskatten, som er endnu et af Liberal Alliances mange ambitioner for fremtiden.

Et andet punkt handler om, at der skal være en "produktivitetsforbedring" på ti procent i den offentlige sektor.

Men De Konservative mangler svar på, hvordan regeringspartneren vil skære en tiendedel af det offentlige forbrug.

- Liberal Alliance skylder at blive mere konkrete på, hvordan det skal kunne lade sig gøre i en tid, hvor vi blandt andet skal bruge flere penge på sundhedsvæsenet, siger politisk ordfører Mette Abildgaard (K).

Hos Venstre kalder finansordfører Jacob Jensen udspillet for et klassisk valgoplæg fra Liberal Alliance.

Partiet er åbent for at se på flere af idéerne, men det er udelukket, at topskatten skal afskaffes.

- Mange af retningerne - i forhold til at se på et lavere skatte- og afgiftstryk - synes vi sådan set, er meget positive. Alt den stund at der er plads til det økonomisk, og at der er politisk mulighed for at gennemføre det.

Det er fornuftigt altid at undersøge, om man kan skrue på skatter og afgifter og skabe reformer, som gør, at der kommer mere arbejdskraft til arbejdsmarkedet, påpeger Jacob Jensen.

- Så er det selvfølgelig et spørgsmål om, hvor stærkt man skal gå til værks.