Repræsentanternes Hus stemmer for at stille Donald Trump for en rigsret

Ved en afstemning onsdag aften dansk tid har Repræsentanternes Hus stemt ja til at stille præsident Trump for en rigsret

Canadas premierminister Justin Trudeau svinede mandag Trump til for at have opfordret til oprøret i kongressen
Følg Politik

Som den første præsident nogensinde bliver Donald Trump for anden gang stillet for en rigsret.

Det sker efter en afstemning i Repræsentanternes Hus onsdag aften dansk tid.

Demokraterne har flertal i Huset, og det er derfor ikke i sig selv overraskende, at der er flertal for at stille Trump for en rigsret.

Demokraterne har dog også fået opbakning fra 10 republikanske medlemmer af Huset, så i alt 232 har stemt for at stille Trump for rigsretten. 197 - alle republikanere - har stemt imod.

Årsagen til rigsretssagen er, at Donald Trump efter demokraternes opfattelse var skyld i, at en række Trump-støtter 6. januar stormede Kongressen, da medlemmerne var i færd med at godkende valgresultatet, hvor Joe Biden blev valgt til præsident.

Trump: Rigsretssag er en fortsættelse af historisk heksejagt

Uvis dato
Med afstemningen i Repræsentanternes Hus er det op til Kongressens andet kammer - Senatet - at beslutte, hvorvidt Donald Trump skal dømmes.

Her har Demokraterne efter 20. januar også et snævert flertal, men en langt større andel af Republikanerne skal følge Demokraterne, hvis Trump skal dømmes. Her kræves der nemlig et flertal på to tredjedele, hvis præsidenten skal dømmes, hvorfor 17 republikanere skal stemme for forslaget.

FAKTA: Sådan fungerer en rigsretssag i USA

Et flertal i Repræsentanternes Hus har stemt for at indlede en rigsretssag mod USA’s præsident, Donald Trump.

De mener, at han opildnede til oprør, da demonstranter onsdag i sidste uge tiltvang sig adgang til Kongressen.

Dermed skal Trump for anden gang for en rigsret.

Bliv her klogere på, hvordan en rigsretssag i USA fungerer:

* Den amerikanske forfatning tillader Kongressen at fjerne en præsident fra embedet, hvis denne har begået 'alvorlig kriminalitet'. Det kan være forræderi, bestikkelse eller kriminalitet knyttet til misbrug af politisk magt.

* En rigsretssag i USA foregår ikke som en dansk rigsretssag eller en almindelig retssag. Sagen har i højere grad politisk karakter.

* Rigsretssagen foregår i Senatet, hvor senatorerne - politikere - fungerer som en slags nævninger. Udvalgte medlemmer af Kongressens andet kammer, Repræsentanternes Hus, fungerer som anklagere i sagen.

* Anklagepunkterne mod præsidenten afprøves nogenlunde som ved en almindelig retssag.

* Når sagen har været fremlagt, skal Senatets 100 medlemmer stemme om, hvorvidt præsidenten er skyldig eller ej.

* To tredjedeles flertal - altså mindst 67 af Senatets 100 medlemmer - skal erklære præsidenten skyldig, hvis vedkommende skal afsættes.

* Det Republikanske Parti sidder på 50 af de 100 pladser i Senatet. Det betyder, at mindst 17 republikanere skal gå imod deres eget parti, hvis Trump skal dømmes.

* Hvis en præsident bliver kendt skyldig, vil vedkommende normalt skulle forlade præsidentposten, mens vicepræsidenten tager over. Men det er umiddelbart ikke aktuelt i denne sag, da Trump i forvejen forlader embedet 20. januar, hvor demokraten Joe Biden tager over. Det ventes ikke, at han når at komme for en rigsret inden da.

* Hvis Trump bliver fundet skyldig ved en rigsret, efter at han har forladt posten, vil han miste ekspræsident-goder som sikkerhed og pension. Han vil også være forhindret i at stille op igen.

Kilder: Reuters, kongressen.com, CNN.

Det er endnu uvist, hvornår Senatet skal tage stilling til rigsretssagen. Således er det først, når Repræsentanternes Hus har færdigbehandlet sagen, at den bliver sendt videre til Senatet. Her er der blandt demokraterne uenighed om, hvornår det bør ske. Nogle har argumenteret for, at det skal ske hurtigst muligt, mens andre mener, at man skal vente til efter 100 efter Joe Bidens indsættelse, så han og den nye regering får fred til at komme på plads.

Medie: Bank dropper Trump

Top-republikaner i tvivl
Ved den seneste rigsretssag stemte alle republikanere imod i Senatet, men det er langt fra givet denne gang.

Således har republikanernes leder i Senatet, Mitch McConnell, udtalt, at han endnu ikke har besluttet, hvorvidt han vil stemme for eller imod, når afstemningen kommer til Senatet.

Utilfreds medarbejder ændrede Trumps biografi på udenrigsministeriets hjemmeside

Mere fra Ekstra Bladet+

Hvis ikke det er terror – hvad er det så?

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind