Restaurationsbranche: Åbning står og falder med retningslinjer

Restauranter må igen slå dørene op, men åbningen afhænger af retningslinjerne, siger brancheforening

Med en ny aftale om anden fase af genåbningen af Danmark har regeringen og Folketingets partier besluttet at lade restauranter og cafeer genåbne fra 18 maj. Men det bliver
Med en ny aftale om anden fase af genåbningen af Danmark har regeringen og Folketingets partier besluttet at lade restauranter og cafeer genåbne fra 18 maj. Men det bliver "under nærmere retningslinjer", lyder det i aftalen. (Arkivfoto) Foto: Vibeke Toft/Ritzau Scanpix

Restauranter og caféer har fået lov at åbne fra 18. maj, og det glæder Katia Østergaard, som er direktør for Horesta, brancheforening for hotel-, restaurant- og turisterhvervet.

Men der mangler fortsat afklaring om de retningslinjer, som restauranterne skal åbne med.

- Der er ingen tvivl om, at det sætter restauranterne i en vanskelig situation, for så længe de får lov at åbne med de nuværende retningslinjer er det meget svært at få gang i en rentabel omsætning.

- Med åbningen er der brug for at se på, hvilke retningslinjer der skal være gældende, når vi åbner 18. maj, siger direktøren.

Hun mener, man kan kigge mod Norge for inspiration.

Her har man lavet afstandskrav på en meter, mens man i Danmark opererer med to meters afstand.

I Danmark er der krav om fire kvadratmeter per person i de butikker, der lige nu er åbnet. I Norge opererer man med det halve.

Antallet af restauranter og caféer, som er klar til at åbne 18. maj, vil afhænge dybt af retningslinjer, lyder det fra direktøren.

- Hvor mange der vil være klar afhænger helt af de kriterier, vi får at åbne på. Nogle kan gøre det relativt hurtigt, mens andre skal bruge længere tid. For en række ser det ud til ikke at kunne lade sig gøre.

Siden slutningen af marts er over 200 restauranter gået konkurs, og hotel- og restauranterhvervet har måttet afskedige over 11.000 medarbejdere, oplyser Horesta.

- Udfordringen er, at hvis man som følge af retningslinjerne ikke kan have mange gæster i restauranten, så koster det væsentlig flere penge at holde restauranten åben end at holde den lukket.

- Det er der ikke ligefrem brug for oven på måneder med store tab, siger Katia Østergaard.

- Det er afgørende, at restauranterne kan få en rentabel omsætning, og at vi får et politisk signal om, at hjælpepakkerne fortsætter. Det er så alvorligt, som det overhovedet kan blive, lyder det.

Retningslinjerne for genåbningen af caféer og restauranter skal på plads 'så hurtigt som muligt', siger Katia Østergaard.

FAKTA: Disse brancher kan genåbne i fase 2

Der er torsdag aften landet en aftale mellem partierne om næste fase af genåbningen af Danmark.

Åbningen i fase 2 kan ske forskellig tempo. Det betyder, at nogle kan åbne med det samme, mens andre må vente til 18. maj.

Her er en oversigt over genåbningens fase 2.

Disse må åbne med det samme

 • Professionel idræt uden tilskuere kan åbne straks.
   
 • Udendørs idræts- og foreningsliv.
   
 • Zoologiske anlæg, hvor gæsterne er i bil.
   
 • Flere privatansatte kan møde fysisk ind på arbejde.

Disse kan åbne fra 11. maj

 • Storcentre og hele detailhandlen.

Disse kan åbne fra 18. maj

 • Restauranter, caféer og lignende kan åbne dørene fra 18. maj. Statsminister Mette Frederiksen fortæller på pressemødet torsdag, at det også inkluderer værtshuse. Der er dog en række retningslinjer, der skal overholdes.
   
 • Eleverne fra 6.–10. klasse. Kommuner og skoler får lokal fleksibilitet til at tilrettelægge den nærmere organisering inden for de sundhedsfaglige retningslinjer. Det gælder også klubtilbud.
   
 • Efterskoler.
   
 • Folkekirken og trossamfund.
   
 • Ind- og udlån på biblioteker.
   
 • Undervisning og eksamener med krav om fysisk fremmøde. Desuden åbner særligt tilrettelagt ungdomsuddannelse (STU), erhvervsuddannelser (EUD) og Forberende Grunduddannelse (FGU).

Kilde: Statsministeriet