Rigspolitichef i minkforklaring: 'Lidt rystet'

Thorkild Fogde mener, at der er dannet et forkert indtryk af politiets rolle i aflivningen af mink

Rigspolitichef Thorkild Fogde har fredag afgivet sin forklaring for Minkkommissionen. Foto: Martin Sylvest/Ritzau Scanpix
Rigspolitichef Thorkild Fogde har fredag afgivet sin forklaring for Minkkommissionen. Foto: Martin Sylvest/Ritzau Scanpix
Følg Politik

Dansk politiet har i forbindelse med aflivningen af mink fået en urimelig anklage hængende over hovedet. Det mener i hvert fald rigspolitichef Thorkild Fogde.

At politiet - efter at regeringen på et pressemøde oplyste, at den havde besluttet, at alle mink skulle aflives - tog ud på farme uden lovgrundlag og krævede mink aflivet.

Det gav Thorkild Fogde udtryk for over for Minkkommissionen, da han fredag afgav forklaring.

Fogde erklærede sig 'lidt rystet over, at der bagefter i den offentlige debat tegner sig et billede af, at politiet bare er væltet ud på folks ejendom, uden at kontrollere om der var et lovgrundlag.'

- Sådan opererer dansk politi ikke. Og det har vi heller ikke gjort i den her sag, sagde Thorkild Fogde.

Regeringen besluttede på et møde 3. november, at efter fundet af en ny mutation i corona i mink, skulle alle mink aflives. Det blev præsenteret på et pressemøde 4. november.

Det stod dog hurtigt klart, at der kun var lovgrundlag til at kræve dele af den beslutning ført ud i livet.

På smittede farme - og på farme i en radius af 7,8 kilometer - var der hjemmel i loven og udstedt en bekendtgørelse, der gav myndighederne grundlag for at kræve, at minkavlerne tog livet af deres dyr.

Men uden for de zoner var der intet grundlag i nogen lovgivning til at kræve, at avlerne aflivede deres mink.

Til kommissionen angav Thorkild Fogde, at han ikke har givet ordre til eller givet udtryk for, at der skulle politifolk ud på minkfarme uden for zonerne.

Han henviste også til, at der ikke er registreret nogen optegnelse af, at myndighederne har været ude på farme uden for zonerne for at foretage aflivninger mod avlernes vilje.

Ubegrænset Sport
Ekstra Bladet
Så løber du aldrig tør
79
,-
/md.

Mere fra Ekstra Bladet+

Støjberg er dansk politiks nye protest-dronning

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind