Efter fredagens terrorangreb i Stockholm er der for alvor kommet fokus på afviste asylansøgere.
Det har nemlig vist sig, at den mistænkte gerningsmand Rakhmat Akilov fra Usbekistan havde fået afslag på asyl i Sverige og skulle have forladt landet i midten af januar 2017. I går kom det også frem, at han havde rejst igennem Danmark, inden han havnede i Sverige.
Mistænkt for Stockholm-terror har været i Danmark
Det samme gjorde sig gældende med den 24-årig tuneser Anis Amri, der stod bag terroranslaget på et julemarked i Berlin sidste år, hvor 12 personer mistede livet. Han havde omkring et halvt år før fået fået afslag på asyl i Tyskland.
Dødens køretøjer: Så ofte bliver biler brugt i angreb
Og herhjemme er der også problemer med afviste asylansøgere, som ikke forlader lander landet og forsvinder, når de har fået afslag på asyl. Det fremgår af et svar til Udlændinge- og Integrationsudvalget i sidste uge fra udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg(V).
Heri oplyser Rigspolitiet, at 1.960 afviste asylansøgere per 17. marts var efterlyst herhjemme, fordi myndighederne ikke aner, hvor de er. De kan således både opholde sig her i landet eller være rejst videre.
Udover de afviste asyllansøgere er 3.036 personer, der har indgivet asylansøgning i Danmark, men som ikke har fået endelig afgørelse fra udlændingemyndighederne, også forsvundet. Desuden er 118 personer, der har fået afslag på at få realitetsbehandlet deres asylansøgning væk samt 717 asylansøgere, der blevet afvis som følge af Dublin-forordningen, der sikrer, at asylansøgere kun kan søge om asyl i et EU-land.
Asyl i 2016 6.266 personer søgte om asyl i Danmark i 2016.
491 afviste asylansøgere blev hjemsendt i 2016
Kilde: Udlændingestyrelsen |
Og det store antal forsvundne asylansøgere, skal der styr på i følge flere partier. Retsordfører hos socialdemokraterne Trine Bramsen(S) vil nu både hive justitsminister Søren Pape Poulsen (K) og udlændingeminister Inger Støjberg (V) i samråd om problemet:
- Det er et problem, og det virker lidt som en rodebutik, når man ikke ved, hvor de mennesker befinder sig eller har styr på dem. Der er en stor risiko for, at de forsvinder fra myndighedernes søgelys, siger Trine Bramsen og tilføjer.
- Vi vil gerne have, at der kommer styr på, hvor de her personer opholder sig henne, og hvis de selv er udrejst af landet, så skal man have styr på det. Jeg syntes det virker rigtigt slapt med den måde, man håndterer det i dag og meget uoverskueligt.
- Nogle af de her personer kan i værste fald være en trussel for Danmark, faktisk ligesom man har set det i Norge, Tyskland og Sverige, siger hun.
Frihedsberøves
Hos Dansk Folkeparti er man parate til gøre brug af drastiske skridt for at sikre, at de afviste asylansøgere forlader Danmark.
- Det er helt uacceptabelt, at folk, der er afvist i Danmark, måske stadig render rundt herhjemme. Det skal der simpelthen styr på. Myndighederne skal til enhver tid have det fulde overblik over situationen og vide præcis, hvem der er her, og hvor de er, siger retsordfører Peter Kofod Poulsen.
- Noget at det, vi mener er helt centralt i den sammenhæng er, at vi i fremtiden skal frihedsberøve flere af de asylansøgere, der er afviste, så vi kan sikre os, at de bliver sendt hjem, siger han.