Annonce:
Annonce:

Rigsrevision konstaterer rod og tvivl om ejendomsvurderinger

Rigsrevisionen ser usikkerhed om tidsplan for nyt ejendomsvurderingssystem efter helt utilstrækkelig styring

Rigsrevisionen kalder i en rapport onsdag økonomistyringen i et nyt system for ejendomsvurderinger for helt utilstrækkelig. Der er ikke fulgt op på hverken forbrug eller budget. Foto: Sarah Christine Nørgaard/Ritzau Scanpix
Rigsrevisionen kalder i en rapport onsdag økonomistyringen i et nyt system for ejendomsvurderinger for helt utilstrækkelig. Der er ikke fulgt op på hverken forbrug eller budget. Foto: Sarah Christine Nørgaard/Ritzau Scanpix
Annonce:
Følg Politik

Det står meget skidt til med udviklingen af et ejendomsvurderingssystem, der i fremtiden skal bruges til at udregne boligskatter. Både tidsplanen og prisen er omgærdet af 'stor risiko'.

Vurderingen kommer fra Rigsrevisionen, der i en markant kritik af Skatteministeriets styring af projektet skriver, at den har været 'helt utilstrækkelig'.

- Skatteministeriets styring af udviklingen af det nye ejendomsvurderingssystem har været kritisabel. Ministeriet mangler overblik over projektets økonomi, fremdrift, tidsplan og risici.

- Konsekvensen er, at der er stor usikkerhed om både den fremtidige økonomi og om tidshorisonten for projektets afslutning, skriver Rigsrevisionen i sin konklusion.

Kritikken er betydelig på flere punkter. Rigsrevisionen kalder styringen af projektets økonomi for helt utilstrækkelig. Der er ikke fulgt op på hverken forbrug eller budget.

Annonce:

Blandt andet indeholder Skatteministeriets budget for systemet ikke alle de ting, de burde. Det får Rigsrevisionen til at vurdere, at de budgetterede udgifter nu er på 3,6 milliarder kroner, og at der er brugt mindst to milliarder.

Og det er langt mere end den ramme på omkring 1,3 milliarder, som man har informeret Folketinget om og fået politisk godkendelse til.

- Ministeriet burde have oplyst om ministeriets overblik over projektets økonomi, der var cirka 700 millioner kroner større end den økonomiske ramme, skriver Rigsrevisionen.

Efter mange forsinkelser er det fortsat officielt planen, at de nye ejendomsvurderinger skal rulles ud frem mod 2024, hvor nye boligskatteregler træder i kraft.

Men med den manglende styring og det manglende overblik over projektets fremdrift mener Rigsrevisionen altså, at der stadig er usikkerhed om, hvornår systemet vil stå færdigt.

- Ministeriet afdækker fortsat udviklingsopgaver og har dermed endnu ikke det endelige overblik over, hvordan systemet skal udformes, skriver Rigsrevisionen.

Annonce:

Udviklings- og Forenklingsstyrelsen tager beretningen fra Rigsrevisionen, som har medført den skarpeste kritik fra Statsrevisorerne, til efterretning.

Forenklingsstyrelsen er enig i, at risikostyringen og økonomistyrelsen har været mangelfuld, hedder det i en pressemeddelelse.

Styrelsen er 'nu i gang med at gennemføre initiativer, der styrker økonomi- og risikostyring i programmet'.

Samtidig siger styrelsesdirektør Niels Gotfredsen, at man siden rapportens arbejde er afsluttet, har 'omorganiseret og styrket hele området'.

- Vi kan allerede nu se en tydelig effekt, hvor økonomistyringen, risikostyringen og generelt programstyringen er markant forbedret, siger Gotfredsen.

FAKTA: Statsrevisorerne har ti grader af kritik

Onsdag forholder Statsrevisorerne sig til Skatteministeriets styring af udviklingen af det nye system til ejendomsvurderinger.

Det er Folketinget, der udpeger politikere til hvervet som statsrevisor. Det er dog ikke nødvendigvis folketingsmedlemmer.

Der er udpeget seks statsrevisorer.

De udtaler enten ros eller kritik til myndigheder i deres beretninger.

Statsrevisorerne bruger en karakterskala. På den skala er der følgende grader af kritik:

* Positiv kritik:

- Finder det meget/særdeles positivt.

- Finder det positivt.

- Finder det tilfredsstillende/er tilfredse med.

* Kritik under middel:

- Finder det ikke helt tilfredsstillende.

* Middel kritik:

- Finder det utilfredsstillende/er ikke tilfredse med.

- Påpeger/understreger/henstiller/forventer.

- Beklager/finder det bekymrende/foruroligende.

* Skarp kritik:

- Kritiserer/finder det kritisabelt/kritiserer skarpt/og indskærper.

- Påtaler/påtaler skarpt.

* Skarpeste kritik:

- Påtaler skarpt og henleder særligt Folketingets opmærksomhed på.

Kilde: Folketinget.

FAKTA: Planen for de nye ejendomsvurderinger

Rigsrevisionen advarer onsdag om, at både pris og tidshorisont for systemet, der skal give danske boligejere nye ejendomsvurderinger, er tvivlsom.

Officielt er planen dog stadig, at de nye vurderinger bliver rullet ud så de er klar i 2023.

Vurderingerne er ikke bare afgørende for, hvor meget boligejerne skal betale i skat. De er også afgørende for den tilbagebetaling af for meget opkrævet boligskat, der udløste behovet for det nye system.

Se her, hvordan tidsplanen for de nye ejendomsvurderinger, er:

* I september 2021 startede udsendelsen af første etape af de nye ejerboligvurderinger. Ejerne af 50.000 parcel- og rækkehuse fik en såkaldt deklaration. I den kan de kontrollere oplysningerne om deres bolig.

* Medie oktober 2021 fulgte de egentlige ejendomsvurderinger til de 50.000 boligejere.

* I foråret 2022 udsendes vurderinger og efterfølgende tilbagebetalingstilbud til ejerne af yderligere cirka 100.000 parcel- og rækkehuse.

* I andet halvår af 2022 påbegynder Vurderingsstyrelsen sagsbehandling af vurderingerne for cirka 700.000 resterende parcel- og rækkehuse. Bagefter udsendes vurderinger og tilbagebetalingstilbud.

* Senere udsendes vurderinger og tilbagebetalingstilbud for de øvrige ejerboliger, herunder ejerlejligheder, sommerhuse og andre typer af ejerboliger.

Kilder: Skatteministeriet, Vurderingsstyrelsen.

OVERBLIK: Vejen til nye ejendomsvurderinger er lang

Rigsrevisionen har onsdag endnu en gang i stærkt kritiseret udviklingen af det ny ejendomsvurderingssystem.

Det er dyrere end antaget, og tidsplanen for, hvornår det kan stå færdigt, er tvivlsom.

Det er kun seneste kapitel i en årelang historie om det nye system, der har været plaget af forsinkelser og problemer.

Læs mere om forløbet her:

* 2007: Skatteministeriets Interne Revision konkluderer, at opgaven med at vurdere ejendomme i Danmark løses på et 'meget lavt kvalitetsniveau'.

* 2011: Efter valget i 2011 gennemfører daværende skatteminister Thor Möger Pedersen (SF) 2011-vurderingen, der fastholder de usikre ejendomsvurderinger.

* 2014: Et ekspertudvalg opgiver i september at finde en metode til at vurdere grundes værdi på.

* 2016: Et bredt flertal i Folketinget aftaler i november at fastholde beskatningen af grundværdien som den største og vigtigste del af ejendoms- og boligbeskatningen.

* 2017: Et bredt flertal i Folketinget indgår i maj en aftale om et nyt bolig- og ejendomsbeskatningssystem.

* 2019: I oktober står det klart, at de nye boligskatteregler ikke træder i kraft i 2021 som planlagt, men først i 2024.

* Maj 2020: Et bredt flertal af Folketingets partier bliver enige om en boligaftale, som betyder, at ejendomsværdiskatten lempes med cirka tre milliarder kroner i 2021-2023.

Samtidig sikrer aftalen, at grundskylden højst kan stige med 2,8 procent årligt i 2022 til 2024.

* September 2020: Skatteministeriet meddeler, at de nye ejendomsvurderinger endnu engang udskydes, denne gang til sommeren 2021.

* September 2021: Et forstadie til de nye ejendomsvurderinger sendes i første omgang ud til 10.000 boligejere. Det er ejendomsdata, der skal danne grundlag for de kommende vurderinger, og boligejere får fire uger til at gøre indsigelse mod oplysningerne.

* 21. oktober 2021: De første nye ejendomsvurderinger er blevet udsendt. Der går dog over et år, før alle vurderinger ventes at være lavet og sendt.

* 24. november 2021: Rigsrevisionen vurderer, at projektstyringen er 'helt utilstrækkelig' og at både pris og tidshorisont for projektet er 'omgærdet af stor risiko'.

Kilder: Skatteministeriet og Politiken.

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Spar med
Elpris LIGE NU
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*

Populært i Ekstra Bladet+

Annonce:

Mest læste lige nu

Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Mere om krop og velvære med Ekstra Bladet+

Mere om krim med Ekstra Bladet+

Jakob Ellemann spiller hasard med befolkningens retsbevidsthed

Det bedste fra Ekstra Bladet+

Mest læste fra den seneste uge

Bagholdet

Annonce:
Annonce: