Risikerer bøde på 50 milliarder: Google har for meget magt over din mobil

Google bruger feje tricks og gør det svært for nye apps at nå til tops, lyder anklagen

(PR-foto)
(PR-foto)

EU's konkurrencekommissær Margrethe Vestager anklager i dag Google for at bryde EU's konkurrenceregler, og IT-firmaet risikerer at få en bøde i milliardklassen som straf.

EU-Kommissionen har i et år gået IT-giganten i sømmene og er nu kommet frem til, at Google har brugt sit styresystem Android, der lige nu kører på 80 procent af verdens smartphones, til at presse konkurrenter på smartphonemarkedet.

Google kræver nemlig, at smartphone-producenter på forhånd installerer Googles søgemaskine og internet browseren Chrome, hvis producenterne skal bruge Andriod på deres telefoner.

- Det er foreløbig vores opfattelse, at Googles fratager forbrugerne et bredere udvalg af mobilapplikationer- og tjenester og hindrer andre aktører i at innovere.

- Det er i strid med EU's konkurrenceregler, siger konkurrencekommisær Margrethe Vestager i en pressemeddelelse i dag.

Margrethe Vestager i EU. (Foto: Thierry Monasse)
Margrethe Vestager i EU. (Foto: Thierry Monasse)
 

 

Vil sikre innovative produkter
Hele sagen har grobund i bekymringen om, at 'Google fjerner nye apps muligheder for at nå ud til kunderne', som Margrethe Vestager formulerede det mandag i sin tale i Amsterdam, hvor hun løftede sløret for sine tanker om Google.

- Det er godt, at hun tager de her sager op. Her giver EU god mening, når det kan gøre en indsats for at sikre, at vi har flere valgmuligheder, siger EU-parlamentariker for Socialdemokraterne, Christel Schaldemose.

EU-Kommissionen har tidligere været ude efter IT-giganter. I 2007 blev en sag mod Microsoft afgjort, som måtte betale 15 milliarder kroner for at misbruge sin stærke position på markedet. 

Men om det lykkedes denne gang, er en anden sag, er en anden sag, mener hun.

- Hun har talt og kæmpet med Google i stykke tid nu, og de har ikke ville indgå et kompromis, så nu anlægger hun sag for EU-domstolene, siger hun. 

Google anklages for at misbruge sin dominerende position på markedet til at tvinge telefonproducenter til at forudinstallere Googles egne apps, hvis de skal have lov til at bruge Android-systemet på deres telefoner.

Få her et indblik i, hvor stor indflydelse Google har for markedet af styresystemer til smartphones:

 • Ifølge det amerikanske firma Gartner blev 1,16 milliarder smartphones med Android- styresystemer sendt fra fabrikanternes lagre og ud i verden i 2015, skriver AFP.
   
 • Det svarer til, at 82 procent af telefonerne havde et Android-styresystem. Og det er langt flere end telefoner, der har Apple's iOS styresystem installeret, som vurderes at have en markedsandel på omkring 13 procent.
   
 • I 2017 forventes antallet af smartphones med Android-software ifølge Gartner at stige til 1,37 milliarder. Det svarer til, at 84 procent af telefonerne på verdensmarkedet kommer til at have et Android-styresystem.
   
 • Selskabet Alphabet er Google's moderselskab. Alphabet's indtægter for 2015 var 74,9 milliarder dollar - svarende til omkring 491 milliarder kroner, og samme år havde selskabet et overskud på 15,8 milliarder dollar - svarende til omkring 104 milliarder kroner.
   
 • I 2005 købte Google det nyopstartede firma Android INC, hvis formål var at lave software til mobiltelefoner.
   
 • Selskabet blev grundlagt to år tidligere af blandt andet Andy Rubin, der tidligere har været ansat som softwareingeniør for Apple.
   
 • I 2008 udkom det første Android styresystem, som hed version 1.0. Det første Android styresystem havde både en app-butik, en kontaktliste, en kalender, et kort og en søgefunktion, hvilket er mange af de samme funktioner, som smartphonebrugerne kender den dag i dag.

Kilder: AFP, Gartner

Bøde på 50 milliarder
Hvis det lykkedes Europa-Kommissionen at få medhold i sin anklage, risikerer Google at få en giga-bøde af historiske dimensioner på op mod 10 procent af virksomhedens omsætning.

Sidste år havde Google en omsætning på 483,5 milliarder kroner, og det vil altså kunne give en svirper på 48,4 milliarder kroner.

Ifølge Christel Schaldemose skal pengene komme EU's borgere til gode.

- Det er borgerne, som har brugt Google, der i bund og grund har betalt for det her, og Google har tjent en hulens masse penge på den data, brugerne har genereret.

Ønsker du at slette de uønskede apps på din mobil? Se hvordan her

Det er Google anklaget for

I anklage hævder Europa-Kommissionen, at Google har overtrådt EU's konkurrenceregler ved:

 • At kræve, at producenter forudinstallerer Google Search og Googles browser Chrome, og pålægger dem at gøre Google Search til standardsøgetjeneste på deres enheder som betingelse for at give licens til visse af Googles patentbeskyttede applikationer.
 • At forhindre producenter i at sælge smartphones og tablets, der anvender konkurrerende styresystemer, som er baseret på Androids åbne kildekode.
 • At give finansielle incitamenter til producenter og mobilnetoperatører på betingelse af, at de udelukkende forudinstallerer Google Search på deres enheder.

(Kilde: Europa-Kommissionen)

Google tager anklager alvorligt
Google har nu 12 uger til at svare på Europa-Kommissionens anklager, og i et blogindlæg skriver Google, at Andriod holder omkostningerne nede for producenterne og holder fleksibiliten højt.

- Vi ser med alvor på disse bekymringer, men vi mener også, at vores forretningsmodel holder producenternes omkostninger lave og deres fleksibilitet høj, mens forbrugerne får højeste grad af kontrol med deres mobiltelefoner, skriver Google i en officiel kommentar til EUs anklager.

(Kilde: Europa-Kommissionen)
(Kilde: Europa-Kommissionen)

29 kommentarer
Vis kommentarer