Risiko for dominoeffekt: Modstanden vokser i hele Europa

Europa-kortet efter Brexit: Krav om flere folkeafstemninger og øget EU-modstand over det meste af unionen 

Briternes farvel til EU kan udløse en dominoeffekt, hvor flere lande følger efter i et kaotisk forløb, mener hollandsk professor. (Foto: Jakob Jørgensen)
Briternes farvel til EU kan udløse en dominoeffekt, hvor flere lande følger efter i et kaotisk forløb, mener hollandsk professor. (Foto: Jakob Jørgensen)

Grafikken er fjernet på grund af opdateringer på sitet.

Briternes farvel til EU kan udløse en dominoeffekt, hvor flere lande følger efter i et kaotisk forløb, vurderer professor Claes de Vreese fra Amsterdam Universitet.

Efter briternes nej til EU vokser kravet om nye folkeafstemninger andre steder i Europa.

Den franske præsidentkandidat Marine Le Pen fra Front National har i dag fastslået, at hun vil give franskmændene samme mulighed som briterne for at stemme om deres medlemskab af EU.

Foto: Jakob Jørgensen Politik Britisk EU-drama i nat: Det skete der mens du sov

Frankrig kan altså om få år være på vej ud af det EU, som landet selv var med til at grundlægge i 1952.

Også i Holland, som ligeledes var et af de oprindelige EU-lande, stiger modstanden eksplosivt. Her kræver lederen af Frihedspartiet, Geert Wilders, også en folkeafstemning om medlemsskabet. 

Men hvad med resten af Europa? Vil Brexit-afstemningen udløse en bølge af folkeafstemninger, hvor vælgerne kan få afløb for deres stigende skepsis mod Bruxelles?

Ekstra Bladet har bedt de to EU-eksperter; professor Marlene Wind fra Københavns Universitet og professor Claes de Vreese fra Amsterdam Universitet i Holland om at tage temperaturen på EU-opbakningen i de 28 EU-lande.

- Der er en risiko for, at der opstår en dominoeffekt. Der er ingen tvivl om, at der er en stigende skepsis hos mange borgere på tværs af EU-landene. Men i de fleste lande er der et ret stort flertal blandt de politiske partier for at blive i EU – og det samme viser meningsmålingerne, når borgerne bliver spurgt. Så medmindre, at der kommer denne helt kaotisk dominoeffekt, så vil det være svært at forestille sig, at flere lande i træk ville stemme sig ud af EU, vurderer professor Claes de Vreese.

Lærestreg
Heller ikke professor Marlene Wind forventer, at Brexit  vil udløse en stribe nye folkeafstemninger.

- Selvfølgelig vil man se en sejrsrus blandt EU-kritiske partier som hos Marine Le Pen i Frankrig. Alle vil sige, at det her var en lærestreg til EU, og nu må EU tage sig sammen. De reaktioner rundt omkring i Europa vil vi se – men derfra og til at forlange en tilsvarende folkeafstemning er der et stykke vej. Og der skal være flertal i det pågældende land. Det er ikke nok at stå stærkt, men skal også have et flertal for en folkeafstemning.

- Vi vil se uro på finansmarkederne, men jeg forventer ikke, at vi vil se en hel masse lande der også holder folkeafstemninger om at blive eller forlade EU. Det vil tage flere år, før briternes udtræden er forhandlet på plads. Og før man kender det resultat, vil man ikke begynde at komme med krav. Landene skal først se, om de kan opnå noget bedre end det, som de allerede har, siger hun.

Stigende modstand
Begge de to eksperter er enige om, at der i langt de fleste lande er en stigende EU-modstand.

Men kritikken skyldes vidt forskellige ting. I Nordeuropa mener mange, at EU blander sig for meget i de enkelte landes forhold, mens sydeuropæerne på den ene side er kritiske overfor krav om økonomiske reformer og stram finanspolitik.

Der er også vidt forskellige holdninger til, hvilken rolle EU skal spille i flygtningekrisen – og i de lande, som ligger tæt på Rusland, er man ekstremt bevidste om det sikkerhedspolitiske aspekt ved EU.

Putin ønsker kaos
- Det sikkerhedspolitiske fylder utroligt lidt i debatten om EU, siger Marlene Wind.

- Men hvis der er en, som vil blive lykkelig, hvis det hele bryder sammen så er det præsident Vladimir Putin. Han har kun en interesse, og det er at få det hele til at gå op i røg. Jo mere usikkerhed og jo mindre magt bag EU, jo bedre er det for ham, forklarer hun.

- Der er bestemt voksende skepsis i de nye østlande. Men det handler ikke om, hvorvidt man skal blive i EU eller ej. Det ville være at skyde sig selv i foden økonomisk. Selvfølgelig vil EU-kritikken få medvind, men at lave en decideret folkeafstemning om EU, det tror jeg ikke, at vi vil se i østlandene, vurderer Marlene Wind.

På kortet er landene farvelagt efter, hvor længe de har været med i EU. Tryk på kortet og se, hvor tæt de enkelte lande er på en folkeafstemning om medlemskab af EU. 

Politik EU-præsident: De 27 andre lande fortsætter samarbejdet

Grafikken er fjernet på grund af opdateringer på sitet.

279 kommentarer
Vis kommentarer