Rusland fejrer sejr over nazister med magtdemonstration

Militærparade i Moskva markerer opgør med nazister og er samtidig udstillingsvindue for nyt krigsmateriel

Rusland fremviste mandag en moderniseret krigsmaskine i en stor militærparade på Den Røde Plads i Moskva, hvor der blandt andet blev udstillet et nyt avanceret missilforsvarssystem, som er blevet anvendt til at beskytte landets fly i Syrien.

Præsident Vladimir Putin stod sammen med en række sovjetiske krigsveteraner i strålende solskin på en tribune og overværede paraden, som fandt sted på årsdagen for Sovjetunionens sejr over nazisterne under Anden Verdenskrig.

De russiske myndigheder bruger med støtte fra de statslige medier årsdagen til at styre patriotiske følelser og understrege militærets betydning. Det er samtidig en lejlighed til at fremhæve et militært moderniseringsprogram til milliarder af euro, som har ændret landets militær med nye våben og nyt materiel.

Lange kolonner af kampvogne kørte efter marcherende soldater, hvorefter avancerede forsvarsmissiler blev kørt forbi podierne, som senere igen blev overfløjet af et stort antal fly, der dykkede helt ned over Den Røde Plads.

Putin talte om den store betydning af sejren over nazisterne i 1945, men han nævnte også den moderne krig mod global terrorisme og om betydningen af et samarbejde på tværs af nationerne.

I Ukraine gennemførte russiske separatister deres egen parade i trods mod regeringen i Kijev.

Årsdagen blev også markeret af snesevis af nationalistiske, russiske bikere fra klubben "Natulvene", som er loyale over for styret i Kreml. De kørte ind i Tyskland søndag. De omkring 80 motorcyklister, som var eskorteret af fem biler, krydsede ind i Tyskland fra Tjekkiet for at markere årsdagen i Berlin.

Deres "sejrsrejse" på 6000 kilometer blev indledt i Moskva i april og er gået gennem Hviderusland, Polen og Tjekkiet. Syv af bikerne blev i sidste uge forbudt indrejse i Polen.

1 kommentar
Vis kommentarer