Rusland: For tidligt at drøfte udveksling af mistænkt spion

Flere spekulerer i, om Rusland vil bruge amerikanske Paul Whelan til at få russiske Maria Butina udleveret

Ruslands viceudenrigsminister afviser forlydender om, at en amerikaner, som er tilbageholdt i Moskva på mistanke om spionage, kan blive udvekslet for en russisk statsborger i USA.

Amerikanske Paul Whelan har været tilbageholdt i Rusland siden den 28. december. Ifølge hans advokat er han anklaget for spionage og risikerer op til 20 års fængsel.

Den 48-årige tidligere marinesoldats familie siger, at han var i Rusland for at deltage i en vens bryllup. Familien afviser i øvrigt alle anklager om spionage.

Dagen efter Whelans anholdelse - den 29. december - blev russiske Dmitrij Makarenko ifølge det russiske udenrigsministerium tilbageholdt på Nordmarianerne, en amerikansk øgruppe i Stillehavet.

Anholdelserne af Whelan og russiske Makarenko kommer et par uger efter en opsigtsvækkende sag mod russiske Maria Butina.

Hun erklærede sig 11. december skyldig i at infiltrere den amerikanske våbenlobby National Rifle Association (NRA). Her forsøgte hun at påvirke amerikanske politikere fra Det Republikanske Parti.

Flere har spekuleret i, om russerne vil bruge Paul Whelan til at få Maria Butina udleveret.

Men ifølge den russiske viceudenrigsminister, Sergej Rjabkov, er det for tidligt at begynde at drøfte en mulig udveksling af Paul Whelan for Maria Butina. Ministeren peger på, at Whelan endnu ikke er blevet officielt sigtet.

- Hvad angår spørgsmålet om en mulig udveksling er det umuligt og fejlagtigt at diskutere nu, eftersom der ikke er fremlagt en officiel sigtelse, siger Sergej Rjabkov til det russiske nyhedsbureau RIA-Novosti.

- Sigtelserne vil blive præsenteret i den nærmeste fremtid, siger han ifølge nyhedsbureauet Interfax.

Paul Whelan blev afskediget fra USA's marinekorps for dårlig opførsel.

Han arbejder nu som global sikkerhedsdirektør for en amerikansk bilproducent og bor i Michigan.

4 kommentarer
Vis kommentarer