Rusland polstrer banker med megabeløb efter valuta-hop

Valutakursen fortsætter sin rutsjetur i Rusland, hvor regeringen nu polstrer systemisk vigtige banker

Følg Politik

Mens den russiske præsident, Vladimir Putin, tidligere torsdag manede til besindighed i sin årlige tale til nationen, så fortsætter kursen på den russiske rubel med at hoppe op og ned.

Putin lovede, at der var tale om en kortvarig økonomisk krise på maksimum to år, og nu melder den russiske finansminister sig også på banen i et forsøg på at styrke kursen.

Ifølge finansminister Anton Siljuanov agter regeringen at give 1000 milliarder rubler (knap 100 milliarder kroner) i statsstøtte til systemisk vigtige banker, nu da den russiske økonomi er sendt til tælling.

- Først og fremmest vil vi støtte systemisk vigtige banker, så de økonomiske transaktioner bliver fastlagt. (Bankerne red.) er de vigtigste indehavere af indlån, og de væsentligste transaktioner bliver foretaget i disse, siger Siljuanov.

Værste økonomiske krise i 15 år

Det er vestlige sanktioner og den faldende oliepris, der har forværret den russiske økonomi markant. Det er den værste økonomiske krise i de 15 år, hvor Vladimir Putin har siddet på magten i Rusland som henholdsvis præsident og premierminister.

Kursen på den russiske rubel steg fra morgenstunden torsdag med næsten tre procentpoint mod dollaren og næsten fire procentpoint over for euroen. Kort efter faldt kursen dog igen.

Rublen har været på en alvorlig rutsjetur de seneste dage. Alene i denne uge er rublen blevet 20 procent mindre værd over for den amerikanske dollar. Set over hele året er rublen faldet med 45 procent. Den styrtdykkende rubel har vakt bekymring.

I mandags forsøgte den russiske centralbank med en kæmpe rentestigning - til 17 procent fra 10,5 procent - at sætte en stopper for rublens nedtur. Og samtidig købte centralbanken ifølge AFP rubler op for to milliarder dollar.

Men det virkede ikke, og det bliver dyrere og dyrere for russerne at købe ind, og samtidig rammer det den russiske økonomi hårdt.

Mere fra Ekstra Bladet+

Er Danmark for lille til store hemmeligheder?

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Udforsk Ekstra Bladet+