Rusland skoses af nordiske udenrigsministre

Rusland skal løslade en dømt estisk politibetjent, kræver de nordiske og baltiske udenrigsministre.

De otte nordiske og baltiske udenrigsministre kræver, at Rusland straks frigiver den estiske politibetjent Eston Kohver, der er dømt for spionage, våbenbesiddelse og for ulovligt at krydse grænsen.

Russerne bortførte ham i Estland og har idømt ham 15 års fængsel ved retten i Pskov.

Derfor bar udenrigsministrene ved mødet i København mellem Danmark, Estland, Finland, Island, Letland, Litauen, Norge og Sverige en gul sløjfe i deres revers ligesom amerikanernes "yellow ribbon" for fanger, som endnu ikke er vendt hjem.

- Det er en påmindelse om aldrig at glemme Kohver og en opfordring fra os til Rusland om at løslade ham. Vi sender den stærkest mulige nordiske støtte til vore baltiske venner i deres nye sikkerhedssituation, siger den danske udenrigsminister Kristian Jensen.

Russiske jagerfly overflyver baltisk luftrum, som patruljeres af Nato-fly fra Danmark og Norge. Rusland truer Estland, Letland og Litauen fra Østersøen og flyver med slukkede transpondere, så fly ikke kan ses, siger den estiske udenrigsminister Marina Kaljurand.

- De russiske provokationer handler ikke om Baltikum. De handler om EU og Nato. Som medlemmer af Nato er vi glade for solidariteten om fælles forsvar efter alliancens artikel 5. Det er der ingen tvivl om, siger Marina Kaljurand.

Nato har et fælles militært hovedkvarter i den polske by Szczecin og lader en medieenhed i Riga modvirke massiv russisk propaganda i Baltikum, siger Kristian Jensen.

- Der er en propagandakrig i medierne og i sociale medier, siger Kristian Jensen.

Rusland holder konstant militærøvelser på grænsen, oplyser Letlands politiske direktør Eduards Stiprais.

Litauens viceudenrigsminister Neris Germanas mærker ikke militære trusler. Men efter Ruslands anneksion af Krim-halvøen taler flere Natolande om at bruge mere på forsvar, siger han.