Rusland udsender anholdelsesordre på Khodorkovskij

Oligarken Mikhail Khodorkovskij, der i slutningen af 2013 blev løsladt efter fængselsdom, er igen eftersøgt.

En russisk domstol har udsendt en international anholdelsesordre på den tidligere forretningsmand og oligark Mikhail Khodorkovskij.

Det oplyser en talsmand for Ruslands efterforskningsenhed til nyhedsbureauet Novosti.

Khodorkovskij blev anholdt i 2003 og dømt for svindel i sit meget store energiselskab Yukos. Han fik fængselsstraffen forlænget til 2014, men blev i slutningen af 2013 kort før de vinterolympiske lege i Rusland løsladt.

Han har siden opholdt sig en del i Israel og London.

Politiet har ifølge talsmanden for efterforskningsenheden konkluderet, at Khodorkovskij skulle have beordret underordnede til at myrde borgmesteren i Neftejugansk, Vladmir Petukhov, i 1998.

Pethukov skal angiveligt have krævet, at energiselskabet Yukos betalte skatter, som selskabet forsøgte at smyge sig uden om.

Khodorkovskij har under sine mange år i fængsel nægtet sig skyldig i det, han var dømt for, og mange kritikere af Vladimir Putin mener, at dommen var politisk begrundet, fordi Khodorkovskij havde ytret ønske om at udfordre den russiske præsident.

Anholdelsesordre kommer dagen efter, at politiet gennemførte en razzia mod en prodemokratisk bevægelses kontor i Moskva. Bevægelsen er stiftet af Khodorkovskij.

10 kommentarer
Vis kommentarer