Rusland-undersøgelse: Trumps kampagnechef i søgelyset

Aflytninger og ransagninger: Jorden brænder under Donald Trumps tidligere kampagnechef Paul Manafort

Paul Manafort har en fortid som lobbyist i Washington, hvor han havde adskillige internationale klienter med et noget blakket ry. Foto: AP
Paul Manafort har en fortid som lobbyist i Washington, hvor han havde adskillige internationale klienter med et noget blakket ry. Foto: AP

Nettet strammes om Donald Trumps tidligere kampagnechef Paul Manafort i efterforskningen af, om Trump-folk samarbejdede med Rusland i forbindelse med præsidentvalget i 2016.

Ifølge Washington Post tilbød daværende kampagnechef Paul Manafort at holde en russisk milliardær med tætte bånd til præsident Vladimir Putin informeret om den amerikanske valgkamp.

Manafort afgav tilbudet i en e-mail til Oleg Deripaska via en kontaktperson i udlandet, skriver avisen på baggrund af flere kilder.

- Hvis han har brug for privat briefing, så står vi til rådighed, skrev Manafort i mailen.

Mailen er sendt 7. juli 2016. To uger senere accepterede Donald Trump nomineringen som republikanernes præsidentkandidat.

Afviser forbindelser
Der er dog ingen beviser for, at Deripaska reagerede på henvendelsen, og hans talsmand afviser over for den amerikanske avis, at der har været nogen forbindelse.

Aluminiums-rigmanden Oleg Deripaska har tætte forbindelser til den russiske præsident. Foto: AP
Aluminiums-rigmanden Oleg Deripaska har tætte forbindelser til den russiske præsident. Foto: AP

Avis: Trump efterforskes af Rusland-anklager

Men emailen til Oleg Deripaska er blot et af tusinder af dokumenter om Paul Manafort, der er blevet overdraget til den særlige undersøger Robert Mueller.

Mueller - tidligere FBI-chef - er sat til at efterforske, hvorvidt folk i Trumps inderkreds koordinerede oplysninger med Rusland, der forsøgte at påvirke præsidentvalget i 2016.

Mueller har tilsyneladende rettet søgelyset mod Paul Manafort, der er kendt for sine gode forbindelser til Rusland og pro-russiske politikere i Ukraine.

Den tidligere FBI-chef Robert Mueller er særlig anklager for undersøgelserne af Ruslands forsøg at påvirke USA's præsidentvalg i 2016. Foto: AP
Den tidligere FBI-chef Robert Mueller er særlig anklager for undersøgelserne af Ruslands forsøg at påvirke USA's præsidentvalg i 2016. Foto: AP

Hvad er en særanklager?

Den tidligere FBI-chef Robert Mueller er udnævnt som særlig anklager for undersøgelserne af Ruslands forsøg at påvirke USA's præsidentvalg i 2016

Titlen dækker over en form for efterforsker, der har udvidede beføjelser og uafhængighed sammenlignet med konventionelle efterforskere.

Robert Mueller får ansvaret for både at undersøge, hvorvidt Rusland påvirkede præsidentvalget, og hvorvidt Donald Trumps stab samarbejdede med russerne under valgkampen.

En særanklager har - sammenlignet med en almindelig anklager - mere spillerum i efterforskningen.

En særanklager er heller ikke forpligtet til at holde sine overordnede orienteret om undersøgelsens forløb. Dermed har Robert Mueller heller ikke pligt til at aflægge rapport til præsidenten.

Det er kommet frem, at Manafort - der var Trumps kampagnechef fra juni til august 2016 - blev aflyttet af FBI både før og efter USA's præsidentvalg sidste november.

Aflytningerne blev gennemført, efter at efterforskerne havde fået tilladelse via hemmelige retskendelser.

Den hemmelige retskendelse blev første gang givet i 2014 - det vil sige længe før, Manafort begyndte at arbejde for Trumps kampagne.

FBI kiggede dengang nærmere på det arbejde, som Paul Manaforts konsulentfirma havde lavet for det regerende parti i Ukraine.

Agent for fremmed stat
I 2016 begyndte FBI igen at aflytte Manafort, efter at en ny kendelse blev udstedt. Denne kendelse handlede om, hvorvidt Trumps kampagne havde for tætte bånd til Rusland.

En sådan kendelse kræver ifølge CNN, at der er begrundet mistanke om, at en person er agent for en fremmed stat.

Paul Manafort, som kortvarigt tjente som Trumps kampagnechef, ses her mellem Donald og Ivanka Trump 21. juli 2016. Foto: AP
Paul Manafort, som kortvarigt tjente som Trumps kampagnechef, ses her mellem Donald og Ivanka Trump 21. juli 2016. Foto: AP

Medie: Trump Jr. frikender sin far om russer-møde

Paul Manafort har afvist alle anklager om, at han skulle have kommunikeret med repræsentanter for Rusland under valgkampen.

Han er ikke desto mindre en af de helt centrale personer i efterforskningen af Ruslands mulige indblanding i præsidentvalget sidste år.

Folk, der er tæt på Manafort, siger til Washington Post, at de tror, at Robert Mueller prøver at presse den tidligere kampagnechef, så han vil sladre om andre topfolk i Trumps kampagne.

Det stod klart, at Paul Manafort skulle have med grovfilen, da FBI ransagede hans hjem i Alexandria, Virginia, 26 juli. Her beslaglagde FBI dokumenter, skattepapirer og andet materiale.

Manafort, der har en fortid som lobbyist i Washington, afviser, at han har gjort noget galt.

FAKTA: Rusland-undersøgelsen

Den tidligere FBI-direktør Robert Mueller leder undersøgelsen af påstået russisk indblanding i det amerikanske præsidentvalg sidste år.

Amerikanske efterretningstjenester mener, at Rusland har prøvet at påvirke udfaldet af det amerikanske præsidentvalg i november 2016 til fordel for Trump.

Der er nu flere undersøgelser i gang, der undersøger, hvorvidt nogen fra Trumps kampagne hjalp til. Flere gange er undersøgelserne blevet udvidet.

Der er løbende kommet flere historier frem om kontakter mellem folk i Trumps inderkreds og Rusland.

* Folkene rundt om Trump:

Trumps ældste søn, Donald Trump Jr., erkender, at han mødtes med den russiske advokat Natalja Veselnitskaja i sommeren 2016, efter at hun via en mellemmand havde sagt, at hun havde smuds på Hillary Clinton.

Trump Jr. insisterer på, at advokaten ikke have nogen ’betydningsfuld information’. Han har selv frigivet en række e-mails, som afslører, hvordan mødet var sat op.

Derudover får blandt andre den tidligere kampagnechef Paul Manafort, justitsminister Jeff Sessions og præsidentens svigersøn, Jared Kushner, deres russiske kontakter undersøgt.

* Trump selv:

Trump fyrede i maj den daværende FBI-direktør James Comey, som ledede en af undersøgelserne omkring russisk indblanding.

I juni kommer det frem, at præsidenten nu selv bliver undersøgt for muligvis at have forhindret efterforskernes arbejde - både ved at have fyret Comey samt for måske at have givet ordre til at stoppe en undersøgelse af præsidentens tidligere sikkerhedsrådgiver Michael Flynn.

Michael Flynn blev i øvrigt fyret som sikkerhedsrådgiver i Det Hvide Hus, efter at det kom frem, at han havde løjet om sine kontakter til den russiske ambassadør i Washington.

(Ritzau)