Rusland: Vi vil ikke acceptere trusler og ultimatummer

Rusland afviser endnu en gang at have forbindelse til angreb på dobbeltagent

Rusland nægter fortsat enhver indblanding i drabsforsøget på russisk dobbeltagent, lyder det fra Vladimir Putins talsmand. Arkivfoto: Alexei Nikolsky/AP
Rusland nægter fortsat enhver indblanding i drabsforsøget på russisk dobbeltagent, lyder det fra Vladimir Putins talsmand. Arkivfoto: Alexei Nikolsky/AP
Følg Politik

Storbritannien står fast på sin mistanke, mens Rusland stædigt afviser.

Det er onsdag fortsat billedet i den større krise, der lige nu er mellem stormagterne efter den russiske dobbeltagent Sergei Skripal i sidste uge blev fundet bevidstløs på en bænk sammen med sin datter.

Rusland gentager nemlig nu, at man ikke har noget med sagen at gøre.

- Moskvas syn på sagen er velkendt. Moskva havde intet at gøre med hændelsen, der fandt sted i Storbritannien, lyder det fra Kremls talsmand, Dmitry Peskov ifølge RT.

Han fortæller videre, at Rusland ikke vil 'acceptere grundløse trusler og ultimatummer', og at man ikke har i sinde at svare på Storbritanniens ultimatum, hvor premierminister Theresa May har krævet en forklaring på forgiftningen af den 66-årige tidligere spion.

Theresa May havde givet Rusland frist til midnat til at svare på beskyldningerne.

Dmitry Peskov tilføjer, at Rusland er 'åben for samarbejde i efterforskning af sagen', men at man fra Storbritanniens side ikke har været interesseret i det.

Ifølge Storbritannien blev Skripal og hans datter forgiftet med nervegassen Novichok, som blev udviklet i Sovjetunionen i 70'erne og 80'erne.

Rusland har ønsket at få en prøve af det stof, britiske efterforskere har fundet, men det har Storbritannien afvist. Storbritannien har til gengæld stædigt holdt fast i, at man mener, at Rusland er direkte involveret i angrebet, som man anser som et angreb på Storbritannien.

Det ved vi om nervegiften Novichok

* Udviklet af Sovjetunionen i 1970'erne og 1980'erne.

* Hovedingredienserne er agrokemiske stoffer. Dermed kunne en skjult produktion af stoffet til krigsførelse hurtigt skjules som en legitim industri ifølge Amy Smithson, en amerikansk ekspert i kemiske våben.

* Navnet Novichok betyder 'nytilkommen' på russisk og omfatter en gruppe af avancerede nervegifte.

* De blev kategoriseret som fjerde generation inden for kemiske våben og blev udviklet under et hemmeligt program.

* Rusland menes ikke at have informeret Organisationen for Forbud mod Kemiske Våben (OPCW) om eksistensen af midlet eller dets ingredienser.

* Så vidt vides er Novichok aldrig blevet anvendt i forbindelse med krig. Men russiske mafiaorganisationer mistænkes for at have anvendt midlet i forbindelse med en række drab på prominente personer i Rusland.

* En udgave kendt som A-230 er angiveligt fem til ti gange mere giftigt end nervegiften VX, der anses som en af de mest potente, der nogensinde er fremstillet. VX blev ifølge USA for eksempel brugt til at slå den nordkoreanske leder Kim Jong-uns halvbror ihjel sidste år.

* A-230 kommer i flere varianter. En af disse - A-232 - har russisk militær brugt som grundsten for et kemisk våben kendt som Novichok-5.

* Novichok kommer i flydende form, men det menes også at eksistere som et fast stof. Det betyder, at det kan spredes som findelt pulver.

* Det kemiske våben er udviklet til at virke lynhurtigt på ofre. Efter 30 sekunder til to minutter viser symptomerne sig. I pulverform tager det noget længere tid.

* Novichok blokerer som andre nervegifte kommunikationen fra nerver til muskler. Dermed lammes en række kropsfunktioner.

* Overordnet forårsager det kemiske stof en nedsættelse af hjerterytmen og svækket åndedrætsfunktion, som i sidste ende fører til kvælning.

* Typiske umiddelbare symptomer: Sammentrækning af pupillerne, krampeanfald og savl. I de værste tilfælde koma, mistet åndedrætsfunktion og død.

(Ritzau)

Rusland afviste allerede tirsdag at reagere på Theresa Mays ultimatum. Det er uvist hvilke konsekvenser, anklagen kan have for Rusland, men mulighederne kan eksempelvis være handelssanktioner eller udvisning af russiske diplomater.

Derudover overvejer Storbritannien at begrænse adgangen til det russiske statsejede medie RT i landet. Rusland har som modsvar sagt, at man vil forbyde britiske medier at arbejde i Rusland, hvis det sker.

Ifølge Theresa May har Storbritannien nu også iværksat en større undersøgelse, der skal forsøge at opklare, hvorvidt Rusland har forbindelser til andre drab begået i Storbritannien de seneste år.

Ubegrænset Sport
Ekstra Bladet
Så løber du aldrig tør
79
,-
/md.

Mere fra Ekstra Bladet+

Hjælp danskeren – sænk afgiften på benzin

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Udforsk Ekstra Bladet+