Annonce:
Annonce:

Russisk hacker-angreb får ikke konsekvenser: - Sådan er det jo

Hackergruppen, der blandt andet går under navnet Fancy Bears, trækker ifølge flere efterretningstjenester tråde helt op til præsident Vladimir Putins styre

Hackerne har fået adgang til informationer, der 'kan misbruges til forsøg på rekruttering, afpresning eller til planlægning af yderligere spionage', konkluderer en ny rapport. Polfoto
Hackerne har fået adgang til informationer, der 'kan misbruges til forsøg på rekruttering, afpresning eller til planlægning af yderligere spionage', konkluderer en ny rapport. Polfoto
Annonce:
Følg Politik

Igennem to år har Rusland hacket det danske forsvar og skaffet sig adgang til nøje udvalgte ansattes e-mails.

Under angrebene har hackerne fået adgang til informationer, der 'kan misbruges til forsøg på rekruttering, afpresning eller til planlægning af yderligere spionage'.

Det konkluderer en ny rapport fra Center for Cybersikkerhed under Forsvarets Efterretningstjeneste, som Ekstra Bladet er i besiddelse af.

Forsvarsminister, Claus Hjort Frederiksen (V) fortæller til Berlingske, at vi efter angrebene 'står med en meget kritisk situation'. Alligevel har ministeren ikke tænkt sig at løfte pegefingeren over for Rusland.

Rusland har hacket det danske forsvar over to år

Adspurgt, hvad forsvarsministeriet har foretaget sig i forhold til Rusland efter angrebene, svarer Hjort Frederiksen.

Annonce:

- Vi har ikke foretaget os noget som helst. De har jo ikke indrømmet noget som helst af, hvad de har gjort tidligere, så det ville være naivt.

- Men når I nu har en rapport, der viser, at det danske forsvar er blevet hacket af en gruppe styret af den russiske stat, bør du så ikke kræve en forklaring fra de russiske myndigheder, som minimum den russiske ambassadør, og sige, at vi ikke vil acceptere det?, spørger Berlingske videre.

- Det kunne jeg ikke engang få mig selv til, for jeg ved jo, at jeg ikke vil få et svar. Sådan er det jo, det er en daglig kamp mod de her hackere, lyder svaret fra Claus Hjort Frederiksen.

Ressource-stærke bagmænd
Rapporten Én aktør, mange angreb beskriver, hvordan 'en målrettet, vedholdende og ressource-stærk udenlandsk aktør har spioneret mod Danmark'.

Hackergruppen, der blandt andet går under navnet Fancy Bears, trækker ifølge flere efterretningstjenester tråde helt op til præsident Vladimir Putins styre. Det skriver Berlingske.

Annonce:

I en længere periode har hackerne sendt flere hundrede e-mails til specifikke ansatte i Forsvarsministeriet. Her har de ansatte blandt andet fået besked om at systemet skulle opdateres, og at de derfor skulle indtaste deres kodeord.

Til at snyde de ansatte har hackerne brugt en falsk login-side, der var en næsten tro kopi af Forsvarets egen.

En konstant trussel
Hackerne har skaffet sig adgang til såkaldt ikke-klassificerede oplysninger, men angrebet kan alligevel skade Danmarks sikkerhed, lyder i rapporten.

'Cyberspionage er en konstant trussel, der kræver et konstant beredskab', konkluderer rapporten. Derfor er sikkerheden omkring det pågældende it-system blevet skærpet væsentligt efter angrebene.

Hackerangrebene vil ikke få konsekvenser for nogen i Forsvaret, oplyser forsvarsministeren til Berlingske.

Ekstra Bladet ville gerne selv have talt med Claus Hjort Frederiksen, men dette har ikke været muligt. I stedet henviser forsvarsministeriets presseafdeling til svarene, der er givet til Berlingske.

Du kan læse hele rapporten Én aktør, mange angreb her.

Annonce:
Annonce:
Annonce:

Populært i Ekstra Bladet+

Spar med
Elpris LIGE NU
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*
Annonce:

Mest læste lige nu

Vi kræver ikke Kasper Hjulmands afgang, men ...
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Mere om krop og velvære med Ekstra Bladet+

Mere om krim med Ekstra Bladet+

Det bedste fra Ekstra Bladet+

Mest læste fra den seneste uge

Bagholdet

Annonce:
Annonce: