Russisk udenrigsminister om fyret FBI-chef: Tager du pis?

Tunge, politiske emner var på dagsordenen, men reporterne ville hellere spørge til Donald Trumps pludselige fyring af FBI-chef James Comey

Blev han fyret? Tager du pis? (Video: AP)

De skulle egentlig have diskuteret Ukraine, Syrien og bilaterale anliggender, USA's udenrigsminister Rex Tillerson og Ruslands ditto Sergei Lavrov.

Men det var et helt andet spørgsmål, der endte med at stjæle opmærksomheden, da de to, ultrakort, trådte frem for pressen.

- Kaster fyringen af Comey (nu tidl. FBI-chef, red.) en skygge over jeres samtaler, spurgte en reporter med henvisning til undersøgelsen af, hvorvidt Rusland har haft en aktiv rolle i det amerikanske præsidentvalg.

Fyret FBI-chef bryder tavsheden i afskedsbrev til de ansatte

- Blev han fyret?, spurgte Lavrov tilbage uden tilsyneladende at lytte efter svaret.

- Du tager pis. Du tager pis, tilføjede han i en skarp, formentlig lettere sarkastisk vending, mens han og Tillerson vendte sig om og forlod lokalet.

Lavrov sendt i byen
Ifølge AFP var Lavrov sendt til USA med den opgave at forsøge at få USA's støtte til et russisk forslag om at etablere såkaldt sikre zoner i det krigshærgede Syrien.

Relationerne mellem de to stormagter forværredes, da USA i begyndelsen af april bombede en syrisk militærbase.

Angrebet var et svar på et angreb med kemiske våben i Syrien, som den amerikanske regering beskylder Assads regime for at stå bag.

Trump om FBI-fyring: - Han leverede ikke varen

Lavrovs primære ærinde i Det Hvide Hus var dog mødet med præsident Trump i Det Ovale Værelse onsdag aften. Et møde, der fandt sted kun et døgn efter fyringen af James Comey.

Donald Trump havde indtil da ikke tidligere i sin tid som præsident holdt møde med så højtplaceret en russisk politiker.

Ingen beviser for russisk indblanding
Efter besøget i Det Hvide Hus sagde Lavrov, at USA og Rusland har et godt forhold, der ikke er præget af 'ideologiske' uenigheder som under Obama-regeringen.

Han sagde også, at Trump ikke på noget tidspunkt under mødet nævnte anklagerne om, at den russiske regering havde blandet sig i det amerikanske præsidentvalg.

Lavrov slog fast, at der heller ikke er beviser for påstanden:

- Derfor var der heller ingen grund til, at han nævnte sagen, sagde udenrigsminister Lavrov og betegner hele sagen som ydmygende for USA.

- Jeg mener, at politikere skader det amerikanske, politiske system ved at lade som om nogen kontrollerer USA ude fra, siger han til pressen.