Russisk video vækker opsigt: Stem - eller en homoseksuel flytter ind i dit hjem

Russisk video spiller på blandt andet homofobi og fremmedhad i kampagne for at huske at stemme

Søndag 18. marts skal den russiske befolkning igen til stemmeurnerne, hvor de skal beslutte, hvem der skal være landets præsident de næste fem år.

Der er ikke mange, der tror på, at andre end den siddende præsident Vladimir Putin efter valget atter kan indtage præsidentposten og gennemføre sin i alt fjerde valgperiode.

Men én ting er, at Putin efter al sandsynlighed vinder valget. Noget andet er, hvor mange der rent faktisk dukker op og stemmer på præsidenten.

Og det prøver en ny kampagnevideo nu at gøre op med.

Men hvor vi i Danmark typisk ser politikere og kendte fortælle, hvorfor de synes, man skal gå ned for at stemme, er det i Rusland grebet helt anderledes an.

Her er der nemlig tale om en regulær skræmmevideo om, hvad der sker, hvis man ikke går ned for at stemme (på Putin).

Ukendte bagmænd
Ifølge The Guardian er det uvist, hvem der står bag videoen, men oppositionen formoder, at det enten er Putins egne kampagnefolk eller den regerings-styrede valgkomité.

De medvirkende i videoen er professionelle skuespillere, men de siger også selv, at de ikke ved, hvem der har bestilt videoen.

Det sker der i videoen

I videoen ser man et par, der er på vej i seng. Her sætter konen sit ur, fordi hun vil være sikker på at komme op og stemme. Manden mener dog ikke, man skal sætte sit ur på en søndag, og han håner samtidig konen og siger 'som om de vil vælge nogen uden dig'.

Manden falder hurtigt i søvn, men bliver pludselig vækket af, at det hamrer på døren.

Her står en officer og to soldater (hvoraf den ene er mørk i huden) og siger, at han er blevet indkaldt til at tjene i militæret.

Manden forsvarer sig med, at han er 52, men de siger blot, at aldersgrænsen for værnepligt er blevet sat op til 60. Soldaterne siger samtidig, at det er ordrerne under den nye præsident.

Manden styrter ind i husets køkken, hvor han støder på en homoseksuel mand, der er i færd med at pudse negle.

Manden fortæller, at han er en homoseksuel på udveksling.

Den 52-åriges hustru forklarer efterfølgende, at nye regler siger, at homoseksuelle, der er blevet forladt af deres partnere eller familie, skal bo hos tilfældige familier, indtil de finder en ny partner.

- Hvis han ikke kan finde nogen, skal du være hans nye partner, siger konen.

Undervejs bliver manden også, via sin søn, præsenteret for en enorm risiko for inflation, hvis han ikke stemmer, mens det også viser sig, at der er sket en stor restriktion på, hvor lang tid han må bruge på toilettet på en dag.

Da det hele ser mørkest ud for manden, vågner han til sin lettelse i sin egen seng. Her viser det sig dog, at den homoseksuelle mand ligger i sengen sammen med ham - inden han så atter vågner.

Denne gang er det hans kone, der ligger ved hans side, og han skynder sig straks ud af sengen og siger til sin kone, at de skal ned for at stemme, 'inden det er for sent'.

En talsmand for Ruslands valgkomité afviser over for The Guardian, at de står bag videoen, og Putins kampagnestab har ikke reageret på mediets henvendelser.

- Ikke nogen joke!
Det har dog været et udtalt mål for Putins kampagne at få flere til at stemme for at understrege Putins magt. Oppositionens frontfigur, Alexei Navalny har omvendt opfordret befolkningen til at boykotte valget.

En hjemmeside for oppositionen beskylder videoen for at prøve at skræmme folk til at stemme, fordi den især spiller på russernes udbredte fremmedhad og homofobi.

Og det virker langt fra tilfældigt, at netop homofobi er i centrum for videoen. En af Putins modstandere til valget, den liberale journalist Ksenia Sobchak, har nemlig blandt andet talt varmt for homoseksuelles rettigheder.

Hun har kaldt videoen for 'en opfordring til had' mod homoseksuelle og transpersoner.

- For mit vedkommende kan vi grine af hvem som helst. Af Hitler og af bøsser. Men at udsætte LGBT-folk for trusler i et homofobisk land, det er ikke nogen joke, siger hun.

57 kommentarer
Vis kommentarer