Rwandas præsident storsejrer og sikrer sig en tredje periode

Den populære Paul Kagame gjorde næsten rent bord ved fredagens valg med 98,6 procent, viser foreløbige tal.

Med 80 procent af stemmerne talt op efter fredagens præsidentvalg i Rwanda står den nuværende præsident, Paul Kagame, som ventet til storsejr.

Således ser det ud til, at han får hele 98,6 procent af stemmerne, og dermed er han sikret en tredje embedsperiode i det lille østafrikanske land.

Det viser tal fra Rwandas valgkommission natten til lørdag ifølge nyhedsbureauet Reuters.

Paul Kagame har altså fået langt flere stemmer end de 50 procent, det kræves at vinde genvalg.

- Det står klart, at præsident Paul Kagame, der har 98,66 procent, er i spidsen, siger leder af valgkommissionen Kalisa Mbanda natten til lørdag ifølge Reuters.

Valgkommissionen vurderer, at 97 procent af de 6,9 millioner registrerede vælgere i Rwanda har afgivet deres stemme ved valget.

- Vi tror, at på samme tidspunkt i morgen, vil resultatet vise det samme. Der vil ikke ske nogen ændring efter at have talt 100 procent af stemmerne op, siger Kalisa Mbanda ifølge nyhedsbureauet AFP.

59-årige Paul Kagame var oppe imod de to mindre kendte kandidater Frank Habineza fra oppositionspartiet De Grønne Demokrater og Philippe Mpayimana, der stiller op som uafhængig.

Frank Habineza har ifølge de foreløbige resultater fået 0,45 procent af stemmerne, mens Philippe Mpayimana har fået 0,72 procent.

Det var ventet, at næsten alle vælgere i Rwanda endnu en gang ville pege på Paul Kagame.

Han var kun 36 år, da hans oprørsgruppe, Rwandas Patriotiske Front (RPF), stoppede ekstremistiske hutustyrker efter folkedrabet i 1994, der kostede 800.000 mennesker - hovedsageligt tutsier - livet.

Rwandas Patriotiske Front blev siden omdannet til det tutsidominerede parti.