Annonce:
Annonce:

Rystet over kritisable forhold: - Det er ikke rimeligt

Justitsministeren skal trække i arbejdstøjet, hvis udfordringerne i rets- og fængselsvæsnet skal løses, lyder det fra begge sidder af oppositionen i Folketinget

Landet over ser man, at fængsler og arrester er fyldt til bristepunktet. I Viborg arrest har man været nødt til at inddrage mødelokalet, så de indsatte ikke kunne få deres krav på besøg opfyldt

Forsvarsadvokat mener, at de indsattes vilkår er under massivt pres.
Annonce:
Følg Politik

De er ikke dømt for en forbrydelse.

Alligevel flyder danske fængsler over med varetægtsfængslede indsatte, som ofte forbliver fængslet på et relativt spinkelt grundlag. Det skaber en lavine af udfordringer for hele retssystemet.

Mens de er taget til fange af staten, sidder de i op til to år i otte kvadratmeter 'store' celler 23 timer i døgnet med ret til kun en halv times besøg af familien om ugen. Ikke godt nok, lyder meldingen nu fra flere partier på Christiansborg.

Artiklen fortsætter under billedet ...

Sådan ser en typisk celle ud for folk, der bliver varetægtsfængslet i Danmark. Foto: Finn Frandsen/Ritzau Scanpix
Sådan ser en typisk celle ud for folk, der bliver varetægtsfængslet i Danmark. Foto: Finn Frandsen/Ritzau Scanpix
 

Skal drøftes med minister
De mange varetægtsfængslede skaber nemlig længere sagsbehandlingstid for det i forvejen hårdt pressede retssystem, lyder det fra de konservatives retsordfører, Mai Mercado, i en mail til Ekstra Bladet: 

Annonce:

'De danske fængsler er præget af stor overbelægning, og det giver lang ventetid, førend at sagerne kommer for retten. Ekstra Bladet har eksempelvis beskrevet, hvordan det tidligere tog nogle måneder for en varetægtsfængslet, før sagen kom for retten, hvor der nu kan gå op til et år.'

'Det kommer vi til at drøfte med den nyudpegede justitsminister, for det risikerer at gå udover helt almindelige menneskers retssikkerhed, når man skal sidde varetægtsfængslet så længe. Det er ikke rimeligt, og det må kunne gøres bedre.'

Ekstra Bladet har tidligere sat fokus på de absurde ventetider, der hersker ved domstolene. Læs mere herunder ...

Domstols-kollaps: Læs flere artikler her

Her kan du læse et uddrag af, hvad Ekstra Bladet har skrevet om de absurde ventetider ved de danske domstole:

Domstols-kollaps: Ventetider er eksploderet

Ventetiderne ved domstolene er eksploderet de seneste år. 25-årige Mahmoud blev revet ud af pædagoguddannelsen og sad uskyldigt varetægtsfængslet i næsten to år, mens han ventede på domstolene.

Foto: Ernst van Norde
Foto: Ernst van Norde

Michella blev kørt ihjel: Dødsbilist kører videre på tredje år  

Michella Wendelbo Larsen blev kørt ihjel i et frontalsammenstød for snart tre år siden. Og mens familien venter på domstolene, så de kan komme videre med deres liv, kører den anden bilist stadig frit rundt i samfundet.

'Dybt uretfærdigt', lyder det fra Michellas bedstefar, Poul. Foto: Emil Agerskov
'Dybt uretfærdigt', lyder det fra Michellas bedstefar, Poul. Foto: Emil Agerskov
 

Total nedsmeltning: Ingen tider før 2024

Kalenderen er fyldt indtil 2024 hos Retten i Glostrup. Advokater har aldrig oplevet noget lignende. Retspræsident efterspørger flere penge, så den utilfredsstillende situation kan forbedres.

Foto: Rasmus Flindt Pedersen
Foto: Rasmus Flindt Pedersen

 

Alvorlige ventetider for forældre: - Kan sidestilles med tortur

Rikke Thomsen har mistet retten til at se sin søn og fået helbredsproblemer efter flere års kamp i det familieretlige system.

Foto: Jonathan Damslund
Foto: Jonathan Damslund
 

Domstols-kollaps: Så galt står det til hos dig

Ekstra Bladet har samlet de mest væsentlige statistikker om domstolenes ventetider. Gå på opdagelse i statistikken og find landets sløveste domstole.

 

Alvorlige ventetider: Går glip af datters opvækst

Martins familiesag kører på tredje år. For hver dag, han venter på domstolene, mister han dyrebar tid med sin datter.

Foto: Jonathan Damslund
Foto: Jonathan Damslund
 

Minister efter kollaps: - Det er helt uholdbart

Interview med justitsminister Mattias Tesfaye (S), der kalder problemet en af sine 'absolutte topprioriteter'. Han foreslår blandt andet som noget nyt at inddrage folketingets partier til forhandling om domstolenes økonomi.

Foto: Jonathan Damslund
Foto: Jonathan Damslund
 

Fængsler for mange
Ifølge Mercados kollega fra SF, Karina Lorentzen Dehnhardt, er det et stort problem, at mere end hver tredje fange i danske fængsler sidder varetægtsfængslet.

Annonce:

'Jeg har i mange år tænkt, at vi varetægtsfængsler alt for meget - og jeg har flere gange foreslået at varetægtsfængsle med fodlænke, så folk kan passe uddannelse eller arbejde. Men naturligvis kun i sager, hvor det er tilrådeligt. Men det ville betyde, at det ville være mindre indgribende for den enkelte, hvis det ender med en frifindelse,' skriver hun og fortsætter:

'Vi skal huske, at varetægtsfængsling er noget af den mest indgribende fængsling, fordi folk ikke har fået deres dom endnu. Dertil kommer, at det er uholdbart, at lang sagsbehandlingstid hos domstolene forlænger varetægtsfængslingen, hvor der også sker en uhæmmet brug af besøgs- og brevkontrol og altså med skrappe restriktioner i forhold til familien.'

Klar førsteplads i Norden

Ekstra Bladet har tidligere talt med Kriminalforsorgen, som bekræfter, at man kører med en overbelægning i samtlige danske fængsler.

Her er det især varetægtsfængslede, som fylder i cellerne, viser tal fra Europarådets seneste rapport om fængselsforhold.

Heri lyder det, ifølge Advokat Samfundet, at hele 41,3 procent af de fængslede i Danmark sidder i varetægt.

Til sammenligning sidder der varetægtsfængslet 20,7 procent af de indsatte i Tyskland, 23,3 procent i Norge og 27,7 procent i Sverige.

Danmark er samlet set på tiendepladsen over lande i Europa med flest varetægtsfængslede i forhold til indsatte. Lande som Albanien, Armenien, Monaco, Schweiz og Holland topper listen.

Kilde: Europarådets Space I rapport 2022

Skal undersøges
Ifølge Advokat Samfundet foregår varetægtsfængslinger og forlængelse af disse ofte på spinkle grundlag.

Det mener Karina Lorentzen Dehnhardt ligeledes er alarmerende.

'Vi burde lave en undersøgelse af grundlaget i sager om varetægtsfængslinger for at blive klogere på, om det sker på et for tyndt grundlag, som Advokatsamfundet hævder. Jeg tror, der er en kerne af sandhed i deres anklage,' foreslår retsordføreren. 

Annonce:

Den nye justitsminister, Peter Hummelgaard (S), har indvilliget i at stille op til interview i Ekstra Bladet onsdag. Det interview bringer Ekstra Bladet i en selvstændig vinkel herefter.

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Spar med
Det kan du spare
Elpris lige nu
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*

Det bedste fra Ekstra Bladet+

Annonce:

Mest læste lige nu

Vi synes, Lars Løkke mangler skam i livet
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

rente-rabatrente-rabatrente-rabatrente-rabatrente-rabatrente-rabatrente-rabatrente-rabatrente-rabatrente-rabatrente-rabatrente-rabatrente-rabatrente-rabatrente-rabatrente-rabatrente-rabat
Annonce:

Populært i Ekstra Bladet+

Mere om krop og velvære med Ekstra Bladet+

Mere om krim med Ekstra Bladet+

Mest læste fra den seneste uge

Bagholdet

Annonce:
Annonce: