S: EU-aftale er et hårdt slag mod menneskesmuglerne

En aftale mellem EU og Tyrkiet om flygtninge vil skabe orden i det aktuelle kaos, mener Socialdemokraterne

Det er ikke en mirakelkur, men dog et alvorligt indgreb mod de kyniske menneskesmuglere, der udnytter mennesker i nød.

Sådan vurderer Socialdemokraternes politiske ordfører, Nicolai Wammen, den aftale, som EU og Tyrkiet er på vej til at blive enige om.

- Det vil være et meget vigtigt skridt mod at få styr på hele flygtningesituationen, hvis der kan komme en aftale med Tyrkiet. Samtidig må vi ikke være så naive at tro, at den kan løse alle problemer, siger Nicolai Wammen til Ritzau.

- Men det vil være et alvorligt slag mod menneskesmuglernes forretningsmodel og samtidig også et vigtigt bidrag til at skabe mere ordnede forhold i en situation, der lige nu er meget kaotisk, siger han.

Efter et topmøde natten til tirsdag blev de 28 EU-lande og Tyrkiet enige om et såkaldt slutdokument, som peger frem mod et kommende topmøde i Bruxelles i næste uge.

Se også: FN-chef bekymret over flygtningeudspil fra EU og Tyrkiet

Se også: De Radikale: EU må fordele syriske flygtninge

Og dermed er EU og Tyrkiet tættere på en aftale, som ifølge begge parter kan tæmme flygtninge- og migrationskrisen, der i høj grad har udfordret EU-samarbejdet.

En central del af aftalen handler om at lukke menneskesmuglernes ruter og at gøre det nytteløst for flygtninge at krydse Middelhavet. Tyrkiet skal tage alle personer tilbage, som illegalt krydser Middelhavet fra Tyrkiet til de græske øer, lyder det.

Og for hver syrer, som Tyrkiet tager imod fra Grækenland, skal EU-landene tage imod en syrer fra de tyrkiske flygtningelejre.

- Det er vigtigt at sikre en aftale med Tyrkiet, som betyder, at vi i fællesskab kan få mere ordnede forhold for de mange mennesker, der er på flugt, siger Nicolai Wammen.

For at hjælpe er Tyrkiet blevet stillet tre milliarder euro i udsigt. Desuden lægges der op til at åbne nye kapitler i forhandlingerne om et muligt tyrkisk medlemskab af EU.

Der er dog lang vej igen, før det kan blive en realitet, understreger Nicolai Wammen og henviser blandt andet til den manglende pressefrihed i Tyrkiet.

- Det Tyrkiet, vi kender i dag, står ikke til at blive medlem af EU, og jeg synes ikke, at et tyrkisk medlemskab er en aktuel diskussion på nuværende tidspunkt, siger han.

Se også: Migrationsforsker kalder EU-aftale positiv med knaster

31 kommentarer
Vis kommentarer
Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere