S: Lars Løkke skal redegøre for sin rolle i kvælstofsagen

Et notat viser, at Statsministeriet allerede tidligt i forløbet fulgte med i landbrugspakkens tilblivelse.

Nu er det på tide at få en forklaring fra landets statsminister, mener Socialdemokraterne, der vil have Lars Løkke Rasmussen (V) til at redegøre for sin rolle i sagen, som kostede tidligere miljø- og fødevareminister Eva Kjer Hansen (V) jobbet.

Nye oplysninger viser ifølge Berlingske, at Statsministeriet løbende har været orienteret om landbrugspakkens indhold, og om at der var risiko for at komme i konflikt med EU's miljøregler.

- Det er alvorligt, at det nu tyder på, at Lars Løkke Rasmussen har haft fingrene dybt nede i gyllegate og har spillet en meget aktiv rolle.

- Statsministeren kan have været vidende om, at en række embedsmænd i månedsvis advarede regeringen om, at dens politik kunne bringe os på kollisionskurs med EU-reglerne, siger politisk ordfører Nicolai Wammen (S).

Berlingske beskriver i søndagsavisen et notat, som er udarbejdet af jurister i Miljø- og Fødevareministeriet og sendt til Statsministeriet.

Det handlede om, hvorvidt udspillet til en landbrugspakke var i overensstemmelse med EU's regler på området. Det blev konkluderet, at udspillet risikerede at bringe Danmark i konflikt med direktiver for, hvor meget kvælstof der må udledes i vandmiljøet.

Ifølge Socialdemokraterne tyder det på, at Lars Løkke Rasmussen kan have haft indsigt i de beregninger, som endte med at koste Eva Kjer Hansen jobbet, og som ifølge forskere og et flertal i Folketinget var misvisende.

- Det rejser en række spørgsmål om, hvorvidt statsminister Lars Løkke Rasmussen har været bekendt med, om Eva Kjer Hansen har givet misvisende oplysninger til Folketinget på et langt tidligere tidspunkt, end vi indtil nu har fået at vide.

- Derfor vil vi have en redegørelse fra Lars Løkke Rasmussen og opfordrer ham til at lægge alle kort på bordet og åbent og ærligt fortælle, hvad hans rolle har været, siger Wammen.

Enhedslisten har kaldt Lars Løkke Rasmussen i samråd om sagen, men det vides ikke, om han vil sende den nuværende miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen (V) i stedet.

- Det er helt uacceptabelt, at en statsminister presser sin politik igennem, vel vidende at den kan være i strid med loven, siger miljø- og landbrugsordfører for Enhedslisten Maria Reumert Gjerding i en kommentar.

80 kommentarer
Vis kommentarer