S: Løkke har nok brug for en udenrigs-støttepædagog

Socialdemokraterne frygter, at Venstre vil bryde med tradition i dansk udenrigspolitik med ekspert-forslag

Morten Bødskov frygter for Danmarks udenrigspolitik, hvis Lars Løkke Rasmussen bliver statsminister. (Foto: Tariq Mikkel Khan)
Morten Bødskov frygter for Danmarks udenrigspolitik, hvis Lars Løkke Rasmussen bliver statsminister. (Foto: Tariq Mikkel Khan)

Det kan få uheldige konsekvenser, hvis Venstres formand, Lars Løkke Rasmussen, bliver Danmarks næste statsminister og herefter gennemfører en revidering af dansk udenrigspolitik på baggrund af en eksperts analyse.

Det siger Socialdemokraternes udenrigsordfører, Morten Bødskov, efter Lars Løkke Rasmussens udmelding i Politiken om, at han vil udpege én person, der skal analysere udenrigspolitikken og komme med bud på en ny strategi.

- I Danmark har vi brugt mange år på at samtænke udenrigspolitikken og på at skabe brede flertal. Man kan frygte, at det her bliver et brud på det.

- Det store spørgsmål er, om Lars Løkke Rasmussen har brug for en støttepædagog. Det virker det som om, at han ikke mener, at han og hans eventuelt kommende regering kan klare at forme dansk udenrigspolitik, siger Morten Bødskov.

Spørgsmål: Lars Løkkes foreslår, at en erfaren og respekteret person kommer med et bud på, hvad der kunne gøres bedre. Hvad er der egentlig galt med det?

- Spørgsmålet er, hvad vi egentlig kan bruge det til. Dernæst kan man frygte, hvem det er, der i givet fald skal sidde og diktere udenrigspolitikken fremover. Skal det være Søren Pind eller Anders Fogh Rasmussen, der skal lave analyse af dansk udenrigspolitik.

- Man kan frygte, at det her kan ende med være et brud med årtiers dansk udenrigspolitik. Omvendt kan man godt forstå, hvis han har brug for hjælp, for Lars løkke har tidligere haft problemer med udenrigspolitikken, siger Morten Bødskov.

Han henviser til klimatopmødet i København i 2009, hvor Lars Løkke Rasmussens egenskaber som topmødeleder fik hård kritik blandt andet i de internationale medier.

Lars Løkke Rasmussen siger i Politiken, at der er brug for en strategi, der skal samtænke de forskellige politiske områder, så de passer til en verden under stærk forandring.

Af forandringer nævner han for eksempel, at Afrika frem til 2050 fordobler sin befolkning, at Rusland er begyndt at "udvise en form for aggression" samt kampen mod Islamisk Stat.

På mandag afholder Ekstra Bladet stort debatdøgn. Følg os på Snapchat, hvor vi fra 08.00 til 23.00 præsenterer valgstof på en helt ny og underholdende måde.

 

74 kommentarer
Vis kommentarer