Annonce:
Annonce:

S vil hjemløshed til livs med billige boliger og personlig støtte

Med nyt udspil skal kommunerne motiveres økonomisk til at hjælpe hjemløse ud af herberg og ind i egen bolig

Regeringen vil bringe antallet af hjemløse ned og afskaffe langvarig hjemløshed. Det skal blandt andet ske ved at sikre flere billige boliger, individuelt tilpasset bostøtte og omlægning af refusionsordningen. (Arkivfoto). Foto: Bjarke ørsted/Ritzau Scanpix
Regeringen vil bringe antallet af hjemløse ned og afskaffe langvarig hjemløshed. Det skal blandt andet ske ved at sikre flere billige boliger, individuelt tilpasset bostøtte og omlægning af refusionsordningen. (Arkivfoto). Foto: Bjarke ørsted/Ritzau Scanpix
Annonce:
Følg Politik

Den seneste hjemløsetælling fra 2019 viser, at knap 6500 borgere i Danmark lever i hjemløshed.

Det er for mange, mener regeringen, som med social- og ældreminister Astrid Krag (S) i spidsen præsenterer et nyt udspil mandag.

Det skal dels bringe antallet af hjemløse ned, dels afskaffe langvarig hjemløshed i Danmark.

- Folk skal ikke leve på gaden eller hele eller halve år på herberg. Vi må gå anderledes og ambitiøst til værks.

- Det handler dels om at skaffe de nødvendige boliger og dels om at sørge for, at de hjemløse får den massive støtte, som vi ved er så vigtig, siger Astrid Krag.

Regeringen vil udbrede modellen housing first.

Den indebærer, at en hjemløs først bliver tilbudt en bolig, hvorefter man går i gang med at hjælpe vedkommende med for eksempel psykiske problemer.

Annonce:

- Vi har talt om housing first i snart ti år og brugt omkring 600 millioner kroner på det i de år. Imens er antallet af hjemløse steget. Det er, fordi vi ikke har haft boligdelen med før, men det gør vi nu, siger ministeren.

Med boligudspillet 'Tættere på II', som blev præsenteret i midten af oktober, vil regeringen skaffe 2900 flere billige boliger. De skal findes blandt både nybyggede boliger og allerede eksisterende boliger.

Desuden vil regeringen indgå aftale med kommunerne om, at de skal udnytte deres anvisningsret til almene familieboliger bedre.

Ifølge Social- og Ældreministeriet findes der knap 40.000 familieboliger i dag, som har en husleje på mindre end 3500 kroner om måneden.

Astrid Krag kalder det en 'grundlæggende omstilling' og vil derfor ikke sætte konkrete måltal på indsatsen.

- Men jeg har en stille forhåbning, at vi allerede i 2025 kan se, at der er markant færre hjemløse, når vi får optællingen der, siger hun.

Regeringen lægger også med udspillet op til at omlægge refusionsordningen.

Annonce:

I dag får kommunerne refusion for udgifterne til et ophold på herberg. Staten betaler halvdelen.

Men står det til Astrid Krag, skal refusionen følge borgeren som bostøtte i en housing first-indsats, når man har været på herberg i op til 90 dage.

- Det her er ikke at trække penge ud af området, men at omlægge støtten, så den følger borgeren, og vi i højere grad sørger for, at de kommer ud i en egen bolig.

- Når refusionen følger den enkelte borger, så vender incitamenterne den rigtige vej, i stedet for i dag hvor kommunerne kun får refusion, når borgerne er på herberget.

Der skal blandt andet også indføres krav om, at kommunerne laver individuelle handleplaner for alle borgere på herberger.

FAKTA: Boliger og nyt partnerskab skal bekæmpe hjemløshed

Regeringen vil med nyt udspil reducere antallet af hjemløse i Danmark og samtidig fjerne langvarig hjemløshed.

Det skal ske gennem en række forslag, som overordnet inddeles i tre indsatser.

1) Flere billige boliger til udsatte og hjemløse:

* Regeringen ønsker at skaffe 2900 flere billige boliger til socialt udsatte. Det fremgår af regeringens boligudspil fra midten af oktober.

Regeringen vil i perioden 2022-2023 bruge 100 millioner kroner til midlertidigt at kunne nedsætte huslejen i op til 1200 eksisterende almene boliger til 3500 kroner om måneden.

Regeringen foreslår desuden at afsætte 680 millioner kroner til og med 2026 til et engangstilskud, som permanent nedsætter huslejen til 3500 kroner om måneden for op til 1700 nye almene boliger.

* Samtidig skal der indgås aftale med kommunerne om at udnytte anvisningsretten til knap 40.000 almene familieboliger med husleje på under 3500 kroner om måneden.

* Kommunerne skal også have bedre mulighed for at give tilskud til husleje i udslusningsboliger. Det kan blandt andet være flere boligtyper og udvidede målgrupper.

2) Omlægning af økonomiske strukturer:

* Regeringen lægger op til, at den statslige refusion efter et kort ophold på et herberg overgår til støtte til borgeren frem for at dække udgifter for lange ophold på herberger.

Det skal skabe økonomisk incitament for kommunerne til at tilbyde borgere bolig med bostøtte eller et midlertidigt botilbud.

* Regeringen vil indføre en ny bostøtteparagraf i serviceloven. Det skal understøtte 'øget brug af de specialiserede støttemetoder efter housing first-tilgangen', lyder det i udspillet.

* Der skal være krav om, at kommuner skal lave handleplaner for alle borgere på herberger.

* Hvis kommunerne kan stille med en egnet bolig og social støtte, skal de have mulighed for udskrivningskompetence. Det er nu forstanderen, der har kompetence til at træffe afgørelse om optagelse på og udskrivning fra et herberg.

Der skal desuden sørges for bedre klageadgang for hjemløse.

* Det skal analyseres, hvordan man fremadrettet sikrer, at der i fremtiden er sikret det rette antal herbergspladser til borgere med akut behov.

3) Udbredelse af housing first-strategi:

* Der skal etableres et nationalt partnerskab på hjemløseområdet. Det skal ske på tværs af stat, kommuner, fonde, ngo'er og boligorganisationer.

* En taskforce skal styrke kommunernes indsats. Taskforcen skal tilbyde analyse- og udviklingsforløb til kommunerne samt rådgive kommuner og herberg.

Kilde: Udspillet 'Alle skal have et hjem' fra Social- og Ældreministeriet.

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Spar med
Det kan du spare
Elpris lige nu
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*

Det bedste fra Ekstra Bladet+

Annonce:

Mest læste lige nu

Det er kvindens krop - ikke juristernes
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Populært i Ekstra Bladet+

Mere om krop og velvære med Ekstra Bladet+

Mere om krim med Ekstra Bladet+

Mest læste fra den seneste uge

Bagholdet

Annonce:
Annonce: