Så grimt er det: Kreativt fusk skæmmer valget i USA

Med smarte streger på landkortet forsøger de amerikanske partier at manipulere deres gevinst

Hvad kommer midtvejsvalget til at betyde for Trump, og hvilken betydning kan det få for Danmark? Kongressen.com's Anders Agner forklarer her.
Følg Politik

USA bliver kaldt verdens største demokrati, men der er masser af ridser i lakken.

En af de dybeste hedder 'gerrymandering' og dækker over, hvordan både republikanere og demokrater omlægger valgdistrikter, så deres vinderchancer forøges.

- Det er blevet en videnskab i USA igennem årtier at skræddersy valgdistrikter, forklarer Niels Bjerre-Poulsen, lektor på Center for Amerikanske Studier på Syddansk Universitet.

- Jo sikrere valgdistrikter du får, jo mindre bange er du for at blive udfordret af en fra det andet parti.

Årsagen til, at den kreative valgfusk kan foregå, er, at politikerne hvert tiende år har indflydelse på, hvordan valgdistrikterne udformes.

Det betød, at Republikanerne efter et fremragende valg i 2010 havde mulighed for at skræddersy valgdistrikter til deres fordel.

- De fik uhørt gode muligheder for at tegne nogle gode distrikter i eksempelvis Texas, hvor de står stærkt, forklarer eksperten og tilføjer, at Demokraterne bestemt ikke holder sig ikke tilbage, de steder hvor de har fået muligheden.

Dom uden resultat
Domstole har ved flere lejligheder taget stilling til de mest aparte valgdistrikter med blandet udfald. Eksempelvis har Republikanerne fået en dom imod sig i North Carolina. Her fordeler stemmerne sig normalt ligeligt mellem demokrater og republikanere.

Alligevel sidder Trumps parti på 10 ud af 13 sæder i Repræsentanternes Hus. En domstol har erklæret valgdistrikterne ulovlige, men de består ved tirsdagens valg, fordi det ikke kan nås at lave dem om.

Niels Bjerre-Poulsen tøver ikke med med at betegne fænomenet udemokratisk. For ikke nok med at de skræddersyede valgdistrikter gør nærmest umuligt for nogle kandidater at vinde, så er det med til at styrke yderfløjene i amerikansk politik. Partiernes kandidater er simpelthen nogle steder mere bange for at tabe til interne rivaler end modstanderne fra det andet parti.

- En republikaner kan være mere bange for en højreorienteret republikansk kandidat i primærvalget end for den lokale demokrat, fordi hvis du sidder på et sikkert distrikt, så vinder du. Kandidaten behøver ikke appellere til midtervælgerne, forklarer Niels Bjerre-Poulsen.

I 2020 er der igen folketælling i USA. Herefter tegnes det politiske landkort på ny.

De tre grafikker viser tre af de grelleste eksempler på skræddersyede valgdistrikter.

Valgkredsen er skræddersyet til at optimere Demokraternes gevinst i den demokratisk-dominerede stat.

Tv-serien 'The Wire' om det hårdkogte narkomiljø i storbyen Baltimore er blandt andet optaget i dette område. Andre steder i distriktet bor velhavende amerikanere i store, luksuriøse villaer med flere biler i garagen. Distriktet er blevet kaldt USA's mest manipulerede, ligesom en komiker har kaldt distriktet det grimmeste i USA.

Ganske typisk er områdets sorte, fattige bydel skåret i tynde skiver, så det fordeler sig over tre valgdistrikter. På den måde sikrer Demokraterne en fordeling af de typisk sikre demokratiske stemmer i flere valgdistrikter.  

Grafikken viser en valgkreds, der var så vanvittigt sammensat til republikansk fordel, at delstatens højesteret tidligere i år erklærede den ulovlig. Derfor er der nu lavet nye valgdistrikter, som vil blive anvendt allerede ved dette midtvejsvalg.

De nye valgdistrikter omkring storbyen Philadelphia ventes at give et mere fair valg.

Omlæggelsen af valgdistrikterne i Pennsylvania har været med til at sætte fokus på problemet med partiernes manipulation af kredse.

I den udpræget republikanske delstat Texas findes denne skræddersyede valgkreds, som er planlagt til at isolere flest muligt spansktalende og sorte vælgere. Kredsen er således manipuleret af republikanerne til at samle de få demokratiske vælgere i delstaten til så få valgkredse som muligt for på den måde at få endnu mere ud af stemmeovertaget.

Distriktet vest for storbyen Dallas har ligesom andre distrikter i Texas været genstand for en retssag i den nationale højesteret, men et snævert flertal blandt dommerne (5-4) har tilladt, at distriktet består.

Mere fra Ekstra Bladet+

Mette Frederiksen slipper med skrækken og lader andre tage skraldet

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind