Så tæt er det: Han kan redde brexit for Boris

Brexit på en knivsæg: Stephen Kinnock blandt Labour-rebeller, der kan ende med at forsegle brexit til glæde for ærkefjenden hos de konservative

Hvad indeholder Johnsons brexit-aftale? James Kristoffer Miles gør os klogere på aftalen.

Lørdag morgen er nervekrigen i fuld gang i brexitnedtællingen før en afgørende afstemning i det britiske parlament.

Senere i dag står det måske sidste og afgørende slag for premierminister Boris Johnson. Og noget tyder på, at den konservative politiker kan være på nippet til at sikre sig det, han har lovet briterne: Briternes farvel til EU pr. 31. oktober.

Tidligere modstandere skifter nu på stribe position. Det sker, efter Boris Johnson har fået forhandlet en aftale med EU, som blandt andet har droppet det i Boris' eget bagland forhadte 'backstop', der potentielt uden bagkant ville binde Storbritannien til EU's told- og handelssamarbejde.

Knivsæg

En optælling foretaget af The Guardian viser, at Boris Johnson lige nu har potentielt 321 støtter bag sit forslag. Imod er potentielt 318. Dette tal er dog meget usikkert, men siger lidt om, at intet er givet på forhånd.

Et flertal i Underhuset kræver 320 stemmer.

Kinnock med nøglerolle

Både en række tidligere konservative, der blev ekskluderet af Johnson tidligere på efteråret for at støtte en blokering af 'no deal'-brexit; men også en voksende gruppe Labour-medlemmer har indikeret, at de vil stemme for den nye aftale.

Indtil videre viser en optælling, at 16, der tidligere har stemt imod den britiske regering i brexitspørgsmålet, nu vil stemme for aftalen i dag.

Blandt de sidste kan være tidligere statsminister Helle Thorning-Schmidts mand, Stephen Kinnock, som er en af anførerne på Labours rebel-hold, der har arbejdet hårdt for en alternativ brexitaftale udenom blandt andet partiformand Jeremy Corbyn.

Modsat andre i sit parti har Stephen Kinnock endnu ikke i medier eller på Twitter meldt ud, hvordan han stemmer i dag. Men en række af hans socialdemokratiske allierede på brexitspørgsmålet har meldt ud, at de skifter side.

 

--------- SPLIT ELEMENT ---------

Massive problemer for Boris

Men det bliver ikke en smertefri brexitforløsning for Boris Johnson. Læs herunder, hvilke problemer den britiske premierminister står i forud for afstemningen senere lørdag.

Boris' fem brexit-hovedpiner

 

Ændringsforslag vil snigløbe brexit

Det er slet ikke sikkert, at afstemningen senere lørdag er en simpel 'ja eller nej' til Boris Johnsons brexit-aftale. I 11. time er et ændringsforslag fra rebeller i parlamentet på både Labour og konservativ side kommet på bordet. Det vil forsøge at tvinge Boris Johnson til at bede om en udsættelse, uanset om hans aftale går igennem. Forklaringen fra forslagsstillerne er, at det vil give parlamentet mere mulighed for at granske aftalen og udskyde en endelig godkendelse til den britiske lovgivning, der skal sikre grundlaget for brexit i fremtiden, er på plads og vedtaget.

 

Stædige nordirere

Boris Johnsons måske største problem er støttepartiet DUP fra Nordirland.

Det konservative, nordirske parti har længe været en hindring for brexit, fordi de ikke vil acceptere, at der bliver draget nye grænser mellem Nordirland og Irland samt mellem Nordirland og resten af Storbritannien gennem Det Irske Hav.

Den nye aftale, som er indgået mellem UK og EU vil binde Nordirland op på EU's toldsamarbejde, mens resten af UK ikke vil være det.

Og DUP har allerede sagt torsdag, at de ikke  kan bakke op om aftalen. Dermed har Boris Johnson et meget afgørende problem, hvis han skal have sin aftale med EU vedtaget.

 

Timeglasset rinder ud

Det sker uhyre sjældent, at det britiske parlament indkaldes på en lørdag. Faktisk er det første gang, siden Falklandskrigen mod Argentina i 1982, at en britisk regering har bedt parlamentet samles uden for normale hverdage.

Og det sker, fordi den absolut sidste deadline for at nå en brexitaftale er ved at være overskredet.

Vedtager parlamentet ikke skilsmisseaftalen med EU lørdag, skal Boris Johnson nærmest omgående bede om en udsættelse af brexit-datoen, hvis det skal ordnes og effektueres inden for den nuværende udskydelse af Artikel 50 (briternes udtræden af EU). Ellers er briterne ude på buksebag og albuer pr. 31. oktober.

 

De udstødte

Boris Johnson er håbløst vingeskudt i sit eget parlament. Og han har sig selv at takke.

Tidligere på efteråret smed han 21 medlemmer ud af den konservative parlamentsgruppe og de facto af partiet, fordi de trodsede regeringens officielle linje og stemte sammen med oppositionen for at blokere for et no deal-brexit.

En del af dem har sagt, at de vil bakke op om aftalen og kan være en redning for Boris. Men spørgsmålet er, om der gemmer sig rebeller i kulissen.

 

Hardlinerne

De bliver kaldt 'spartanerne' i parlamentet, og de kunne ikke udstå Theresa Mays aftale (som den nye aftale dybest set baserer sig på langt nedad Themsen).

De 28 parlamentsmedlemmer er ifølge kilder i britiske aviser splittet i spørgsmålet om, hvorvidt de skal bakke op eller skrotte Boris' aftale.

Lørdag morgen er det stadig ikke muligt at lave en præcis optælling.

Tidligere har de været lodret modstandere af bagstoppet, der ville sikre, at Storbritannien fortsat var en del af EU's handelssamarbejde. Om de vil bakke op om, at det nu kun er Nordirland som del af UK, der er omfattet af bagstoppet er usikkert.

52 kommentarer
Vis kommentarer