Sådan er David Cameron fedtet ind i skatteskandale

Den britiske premierministers far har unddraget skat ved hjælp af flere stråmænd på Bahamas, viser skattelæk

Også i Island har statsministeren et forklaringsproblem i kølevandet på lækagen. Se klippet her, hvor Sigmundur David Gunnlaugsson stormer ud fra et interview, da journalister anklager ham for skattesnyd. (Video: Swedish Public Broadcaster, International Consortium of Investigative Journalists and Süddeutsche Zeitung)

11,5 millioner lækkede dokumenter fra advokatfirmaet Mossack Fonseca fortsætter med at sende rystelser gennem den internationale magtelite.

Adskillige præsidenter og topembedsmænd har benyttet sig af Panama-selskabets hjælp til blandt andet at investere i fonde og selskaber for at undgå at betale skat i hjemlandet.

Islands statminister, Sigmundur David Gunnlaugsson, nægter at gå af, selvom både befolkningen og oppositionen råder ham til det. Foto: Gian Ehrenzeller Samfund Skattelæk: Islands statsminister nægter at trække sig

Navnene på nogle af de største spillere, deriblandt Vladimir Putin, Bashar al-Aassad og henholdsvis den islandske og ukrainske statsleder, fremgår af en større database, som journalistsammenslutningen ICIJ har lagt frem.

Det påstås, at mange magtfulde personer er godt og grundigt fedtet i de sindrige og uigennemsigtige selskabskonstruktioner, som advokatfirmaet tilbyder.

Ian Cameron har angiveligt unddraget den britiske stat for skat i omkring 30 år. (Foto: All Over Press)
Ian Cameron har angiveligt unddraget den britiske stat for skat i omkring 30 år. (Foto: All Over Press)
 

Skandalen har dog også ramt Storbritannien, hvor landets mest magtfulde mand, premierminister David Cameron, også kan se sit navn nævnt i avisspalterne.

The Guardian beretter nemlig, at David Camerons far, Ian Cameron, driver en oversøisk fond, som har undgået nogen sinde at betale skat i Storbritannien ved at benytte adskillige stråmænd - folk, der er registreret som direktører i selskabet uden at være det - på ferieøen Bahamas, hvor selskabsloven er mere lempelig. 

Nordea reagerer på afsløringer om skattelæk. (Foto: Colourbox) Samfund Nordea afsløret i skattelæk: Her er deres reaktion

Ifølge avisen skulle han blandt andet have hyret en deltidsansat biskop, som skulle skrive under på alt papirarbejdet.

Men reelt var det Ian Cameron, der trak i trådene i holdingselskabet Blairmore Holdings Inc. - en investeringsfond, som var opkaldt efter familiens hjem i Aberdeenshire.

Fonden har eksisteret i mere end 30 år og The Guardian skriver, at der ikke er betalt så meget som en øre i skat i Storbritannien.

Avisen har forsøgt at få en kommentar fra David Cameron til oplysningerne om skatteunddragelse. Her oplyser premierministerens talskvinde, at der er tale om en 'privat sag', og at premierministeren har taget adskillige forholdsregler for at undgå, at britiske statsborgere unddrager skat.

Adgang til Panama-papirer

Ekstra Bladet har ikke haft mulighed for at undersøge de 11,5 millioner interne dokumenter fra advokatfirmaet Mossack Fonseca i Panama i skattely-skandalen.

Dokumenterne er lækket til 109 medier fra 76 lande i organisationen International Consortium of Investigative Journalists, hvor Ekstra Bladet ikke er medlem.

Danmarks Radio og Politiken er medlem af organisationen, og de har som de eneste danske medier haft mulighed for at undersøge omfang og kontekst for en dansk kobling til den internationale skattely-skandale.

62 kommentarer
Vis kommentarer