Sådan tog DF fusen på analyseinstitutterne

Dansk Folkeparti fik op mod fire procent flere af stemmerne, end hvad nogle meningsmålinger forudsagde.

Tulle & co. fik et kanonvalg - det skal bruges til at få mere indflydelse, siger formanden. (Video: Maria Haargaard)
Følg Politik

Valgets store vinder, Dansk Folkeparti, tog om nogen fusen på de fleste meningsmålingsinstitutter. Thulesen Dahls parti lå til 17-18 procent i mange målinger, men det endelige resultat lød på 21,1 procent.

Ifølge analysedirektør i Voxmeter Anna Midtgaard Christensen er forklaringen formentlig, at folk ikke vil sige, at de agter at stemme DF, når de bliver spurgt. I stedet for siger de, at de er i tvivl.

- Jeg tror helt sikkert, at forklaringen ligger hos tvivlerne. For 10-15 år siden var der en tendens til, at folk ikke ville indrømme, at de stemmer på Dansk Folkeparti, og det er det, vi ser igen med deres nye vælgere, siger hun til Ritzau.

- Når vi ringer rundt, oplever vi, at folk siger lidt ud af mundvigen, at de stemmer DF. Det bliver mumlet eller hvisket, hvis man står i Netto eller er omgivet af venner og familie, mens man bliver interviewet, siger Anna Midtgaard Christensen.

Også når man kigger på den samlede mandatfordeling på blå og rød blog, ramte flere analyseinstitutter skævt.

Et vægtet gennemsnit af meningsmålinger fra flere institutter viste tæt løb, men med et lille forspring til blå blok. Gennemsnittet bestod af de 15 seneste toneangivende politiske meningsmålinger

Tallene giver en estimeret mandatfordeling på 88-87 til blå blok.

Hos Voxmeter viste den sidste måling, at rød blok stod til 51,1 procent, mens blå stod til 48,9. I betragtning af, at den statistiske udsikkerhed er opgjort til 1,4 procentpoint, rammer målingen en del uden for skiven.

- Det er Dansk Folkeparti, der er den helt afgørende faktor. Det kan henføres til primært Dansk Folkeparti, at vi skyder meget forkert og langt ud over den statistiske usikkerhed, siger Anna Midtgaard Christensen.

Dansk Folkeparti endte med at få 21,1 procent af stemmerne. Det svarer til 37 mandater, og dermed er partiet det største i blå blok.

I den sidste Voxmeter-måling forud for valget lå Dansk Folkeparti til at få 17,2 procent. Analyseinstituttet er nu i færd med at undersøge, hvad tvivlerne stemte, når de stod i stemmeboksen.

Resultatet ventes at komme i løbet af nogle dage.

Deltag i debatten - skriv et læserbrev til Ekstra Bladet.

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.

Himmelråbende åndssvagt, at vi først ophæver restriktionerne på tirsdag