Sådan vil EU stoppe flygtninge-kaos

EU-ledere enige om at gøre ende på kaos ved EU's ydre grænser

EU's stats- og regeringschefer, her ses den tyske kansler Angela Merkel, er blevet enige om at gøre en ende på det nuværende kaos ved EU's ydre grænser. (Foto: AP)
EU's stats- og regeringschefer, her ses den tyske kansler Angela Merkel, er blevet enige om at gøre en ende på det nuværende kaos ved EU's ydre grænser. (Foto: AP)

EU's stats- og regeringschefer er på et ekstraordinært EU-topmøde i Bruxelles blevet enige om at gøre en ende på det nuværende kaos ved EU's ydre grænser og give mange flere penge til nærområderne, hvor flygtningene kommer fra.

Det siger EU-præsidenten, Donald Tusk, efter afslutningen på EU-topmødet, som Donald Tusk indkaldte til for knap en uge siden for at stoppe de offentlige skænderier om flygtningekvoter og finde et europæisk svar på flygtninge- og migrationskrisen.

- Lederne er enige om, at det nuværende kaos ved vores ydre grænser må have en ende. Ordentlig styring og kontrol ved vores ydre grænser er vores fælles ansvar, siger Donald Tusk.

Han siger, at der er otte millioner mennesker, der er internt fordrevet i Syrien, og at fire millioner er flygtet til Syriens nabolande.

- Vi taler om millioner af potentielle flygtninge, der forsøger at nå til Europa alene fra Syrien. For ikke at tale om Irak, Afghanistan, Eritrea og andre steder, siger Donald Tusk.

Han har netop besøgt flygtningelejre i Syriens nabolande, og alle flygtninge, han mødte, fortalte ham, at de var fast besluttet på at komme til Europa.

- Den største bølge af flygtninge og migranter er ikke kommet endnu. Derfor må vi korrigere åbne døre og vinduer-politikken. Nu bør fokus være på ordentlig beskyttelse af vores ydre grænser og støtte til flygtninge til lande i nærområderne, siger EU-præsidenten.

Han siger, at EU-landene er enige om inden udgangen af november at sætte hot spots - fælles modtagecentre - op for flygtninge, der ankommer til Europa.

- Det ville være unfair at lægge alle byrderne på Italien og Grækenland og andre lande, siger Tusk, der samtidig advarer EU-landene:

- Vi kan ikke fortsætte, som vi gjorde før. Hvis vi ikke ændrer den nuværende tænkemåde, vil Schengen-området kun eksistere i teorien.

EU-landene vil desuden støtte blandt andre Libanon, Jordan og Tyrkiet, der har modtaget mange flygtninge fra krigen i Syrien, og give mindst en milliard euro til FN's Flygtningehøjkommissariat (UNHCR) og World Food Programme (WFP) for at sikre bedre forhold for flygtninge i nærområderne.

EU-præsidenten siger samtidig, at de nye tiltag, som EU-lederne er blevet enige om på topmødet i Bruxelles, "ikke vil gøre en ende på krisen".

- Men de er alle nødvendige skridt i den rigtige retning, siger han.

Topmødet finder sted dagen efter, at et flertal af EU-landene har vedtaget en tvungen fordeling af 120.000 flygtninge i Europa trods stor modstand fra flere østeuropæiske lande.