Saudi-Arabien: Journalist død under slagsmål på konsulat

Saudi-Arabien erkender for første gang, at den forsvundne journalist Jamal Khashoggi døde på konsulat. Liget savnes stadig

Saudi-Arabien: Journalist død under slagsmål på konsulat

Saudi-Arabien bekræfter, at den forsvundne journalist Jamal Khashoggi, 60, døde på det saudiarabiske konsulat i Istanbul i Tyrkiet.

Det oplyser en offentlig anklager i Saudi-Arabien ifølge det statslige telegrambureau Saudi Press Agency natten til lørdag.

Ifølge anklageren døde Khashoggi som følge af en slåskamp med folk på konsulatet. 18 saudiarabiske statsborgere er indtil videre anholdt i sagen.

- Diskussioner fandt sted med Jamal Khashoggi på konsulatet i Istanbul, og det udviklede sig negativt og endte med slagsmål og skænderi. Slagsmålet førte til hans død, og de forsøgte at skjule, hvad der var sket, oplyser anklageren i en erklæring.

Efterretningschef fyret
Saudi Press Agency oplyser, at landets konge som en konsekvens af sagen har beordret, at der nedsættes en komite, som skal omstrukturere landets efterretningstjeneste.

Desuden er vicechef for efterretningstjenesten i Saudi-Arabien, Ahmed al-Assiri, blevet afskediget i forbindelse med sagen. Det samme er kronprinsens toprådgiver Saud al-Qahtani.

Jamal Khashoggi levede frem til sin forsvinden i eksil i USA, hvor han blandt andet skrev for avisen Washington Post. Foto: AP
Jamal Khashoggi levede frem til sin forsvinden i eksil i USA, hvor han blandt andet skrev for avisen Washington Post. Foto: AP
 

Forlovede slog alarm
Jamal Khashoggi, saudiarabisk journalist og systemkritiker, forsvandt, efter han 2. oktober gik ind på Saudi-Arabiens konsulat i Istanbul.

Khashoggi var flygtet fra Saudi-Arabien i 2017 og levede frem til sin forsvinden i eksil i USA, hvor han blandt andet skrev for avisen Washington Post.

Men i forbindelse med et forestående bryllup var Khashoggi mødt op på konsulatet for at ordne nogle papirer.

Hans tyrkiske forlovede, Hatice Cengiz, blev udenfor og ventede, men Khashoggi kom aldrig ud igen. Efter fem timer alarmerede hun politiet.

Anonyme tyrkiske embedsmænd har siden da hævdet, at Khashoggi blev dræbt og parteret under sit besøg på konsulatet.

Tyrkisk politi gør klar til at gå ind på det saudiarabiske konsulat i Istanbul. Foto: AP
Tyrkisk politi gør klar til at gå ind på det saudiarabiske konsulat i Istanbul. Foto: AP

Saudi-Arabien har tidligere afvist, at Khashoggi døde på konsulatet. I stedet har forklaringen været, at han forlod stedet igen kort efter sit besøg.

Tyrkiske betjente fik mandag adgang til konsulatet i Istanbul, og de kunne se, at konsulatet var blevet rengjort og væggene malet på ny. Alligevel lykkedes det politiet at sikre spor fra stedet.

Leder efter liget
Tyrkiske myndigheder mener samtidig, at 15 saudiarabiske mænd, der ankom med fly til Istanbul 2. oktober, har forbindelse til Kashoggis død. Flere af mændene har angiveligt højtstående forbindelser i den saudiarabiske regering.

Tyrkiske betjente sikrer spor fra konsulatet. Foto: AP
Tyrkiske betjente sikrer spor fra konsulatet. Foto: AP

I forbindelse med efterforskningen har politiet i Tyrkiet undersøgt, hvilke biler der forlod konsulatet 2. oktober. Herefter er det lykkedes at spore bilernes ruter og stop undervejs.

Tyrkisk politi mener ud fra disse informationer, at Khashoggis drabsmænd kan have efterladt dele af hans lig i en skov syd for Istanbul. Liget er stadig ikke fundet.

Utroværdig forklaring
Mens Det Hvide Hus i en erklæring kalder drabet på Jamal Khashoggi for en 'tragisk hændelse', kræver Demokraterne, at dødsfaldet får konsekvenser for Saudi-Arabien.

- Påstanden om, at Khashoggi blev dræbt, mens han sloges med 15 mænd sendt fra Saudi-Arabien, er ikke troværdig. Kongedømmet må drages til ansvar, skriver Demokraten Adam Schiff på Twitter.

USA's udenrigsminister, Mike Pompeo, har været i Saudi-Arabien og Tyrkiet for at høre begge lande om sagen. Foto: AP
USA's udenrigsminister, Mike Pompeo, har været i Saudi-Arabien og Tyrkiet for at høre begge lande om sagen. Foto: AP

Det Hvide Hus: Tragisk hændelse

Det Hvide Hus kalder drabet på journalisten Jamal Khashoggi for en tragisk hændelse og 'anerkender' Saudi-Arabiens udtalelse.

Det oplyser pressetalskvinde i Det Hvide Hus Sarah Sanders.

'Vi er kede af at høre nyheden om Jamal Khashoggis død. Hans familie, forlovede og venner har vores dybeste medfølelse', skriver hun.

'Vi vil fortsat følge den internationale efterforskning af denne tragiske hændelse og advokere for retfærdighed, der er rettidig, åben og i overensstemmelse med loven.'

 

OVERBLIK: Sagen om den forsvundne journalist

* Den saudiarabiske journalist, kommentator og systemkritiker Jamal Khashoggi forsvinder 2. oktober efter et besøg på Saudi-Arabiens konsulat i Istanbul.

* Optagelser fra overvågningskameraer offentliggjort af tyrkiske medier viser Khashoggis ankomst til bygningen og senere en sort varebil, der forlader konsulatet. De saudiarabiske myndigheder har afvist at levere optagelser, der viser, at journalisten har forladt konsulatet.

* Tyrkiske medier har også vist billeder af det, der skulle være 15 saudiarabiske efterretningsagenter, der lander i Istanbul aftenen før Khashoggis forsvinden, og som alle forlader landet igen dagen efter.

* Saudi-Arabien har tidligere afvist enhver anklage om, at man skulle have dræbt den systemkritiske journalist.

* Natten mellem den 15. og 16. oktober får tyrkiske efterforskere adgang til konsulatet. Efter otte timers jagt efter spor forlader efterforskerne stedet. De tager blandt andet jord fra konsulatets have med sig.

* Anonyme embedsmænd i den tyrkiske regering fortæller ifølge nyhedsbureauet AP, at der på konsulatet er fundet spor efter drab og partering af Jamal Khashoggi.

* 18. oktober siger den amerikanske præsident, Donald Trump, at det ser ud til, at Jamal Khashoggi er blevet dræbt. Det er første gang, at Trump anerkender, at journalisten kan være blevet dræbt.

* Det sker, efter at den amerikanske udenrigsminister, Mike Pompeo, har været i Saudi-Arabien og Tyrkiet for at høre begge lande om sagen.

* Sent om aftenen fredag 19. oktober bekræfter Saudi-Arabien, at Khashoggi blev dræbt på det saudiarabiske konsulat i Istanbul. Ifølge en offentlig anklager var det en slåskamp mellem Khashoggi og folk på konsulatet, der førte til journalistens død.

* 18 personer er indtil videre anholdt i sagen, oplyser Saudi-Arabien.

Kilder: New York Times, AP, Reuters, Al-Jazeera.