Saudi-kronprins kondolerer over for Khashoggis søn

Saudi-Arabien fastholder, at landets øverste ledelse ikke havde kendskab til drabet på saudiarabisk journalist og systemkritiker

Jamal Khashoggi havde siden 2017 levet i eksil i USA. Foto: AP
Jamal Khashoggi havde siden 2017 levet i eksil i USA. Foto: AP

Saudi-Arabiens kong Salman og kronprins Mohammed bin Salman har begge været i kontakt med sønnen til den dræbte Jamal Khashoggi og udtrykt deres kondolencer.

Det skriver det saudiarabiske nyhedsbureau SPA ifølge Reuters.

Ifølge det saudiarabiske statsmedie trøstede kronprinsen i opkaldet Jamal Khashoggis søn, Salah, og familien.

Samtidig bedyrer Saudi-Arabien, at kongedømmets øverste ledelse ikke havde kendskab til drabet på den saudiarabiske journalist og systemkritiker, der levede i eksil i USA.

- Dette var en uautoriseret operation. Dette var en operation, hvor individer gik ud over deres beføjelser, siger talsmand for det saudiarabiske styre Adel al-Jubeir til Fox News.

Kæmpe fejl
Jubeir afviser kategorisk, at kronprins Mohammed bin Salman eller den øverste ledelse i landets frygtede efterretningsvæsen var klar over, hvad der var sket med Khashoggi.

- Der blev tydeligvis begået en kæmpe fejl, og vi forsøger at opklare, hvad der førte til denne fejl, siger talsmanden til den amerikanske tv-station.

Jamal Khashoggi, 60, ses her på vej ind på det saudiarabiske konsulat i Istanbul, hvor han senere fik en brutal død. Foto: AP
Jamal Khashoggi, 60, ses her på vej ind på det saudiarabiske konsulat i Istanbul, hvor han senere fik en brutal død. Foto: AP

Foto: AP
Foto: AP
 

Jamal Khashoggi forsvandt sporløst, efter at han 2. oktober gik ind på det saudiarabiske konsulat i Istanbul i Tyrkiet.

Først natten til lørdag kom der svar på, hvad der er sket med den forsvundne journalist, der blandt andet skrev for Washington Post.

Døde i slagsmål
Saudi-Arabien bekræftede i en erklæring, at Jamal Khashoggi døde i forbindelse med et slagsmål med folk på konsulatet.

18 saudiarabiske statsborgere er indtil videre anholdt i sagen, oplyser Saudi Press Agency.

Anonyme tyrkiske embedsmænd har længe hævdet, at Khashoggi blev dræbt og parteret under sit besøg på konsulatet.

Trump kalder indrømmelsen fra Saudi-Arabien for 'et godt første skridt', men lover også, at det ikke får konsekvenser for USA's salg af våben til Saudi-Arabien.

OVERBLIK: Sagen om den forsvundne journalist

* Den saudiarabiske journalist, kommentator og systemkritiker Jamal Khashoggi forsvinder 2. oktober efter et besøg på Saudi-Arabiens konsulat i Istanbul.

* Optagelser fra overvågningskameraer offentliggjort af tyrkiske medier viser Khashoggis ankomst til bygningen og senere en sort varebil, der forlader konsulatet. De saudiarabiske myndigheder har afvist at levere optagelser, der viser, at journalisten har forladt konsulatet.

* Tyrkiske medier har også vist billeder af det, der skulle være 15 saudiarabiske efterretningsagenter, der lander i Istanbul aftenen før Khashoggis forsvinden, og som alle forlader landet igen dagen efter.

* Saudi-Arabien har tidligere afvist enhver anklage om, at man skulle have dræbt den systemkritiske journalist.

* Natten mellem den 15. og 16. oktober får tyrkiske efterforskere adgang til konsulatet. Efter otte timers jagt efter spor forlader efterforskerne stedet. De tager blandt andet jord fra konsulatets have med sig.

* Anonyme embedsmænd i den tyrkiske regering fortæller ifølge nyhedsbureauet AP, at der på konsulatet er fundet spor efter drab og partering af Jamal Khashoggi.

* 18. oktober siger den amerikanske præsident, Donald Trump, at det ser ud til, at Jamal Khashoggi er blevet dræbt. Det er første gang, at Trump anerkender, at journalisten kan være blevet dræbt.

* Det sker, efter at den amerikanske udenrigsminister, Mike Pompeo, har været i Saudi-Arabien og Tyrkiet for at høre begge lande om sagen.

* Sent om aftenen fredag 19. oktober bekræfter Saudi-Arabien, at Khashoggi blev dræbt på det saudiarabiske konsulat i Istanbul. Ifølge en offentlig anklager var det en slåskamp mellem Khashoggi og folk på konsulatet, der førte til journalistens død.

* 18 personer er indtil videre anholdt i sagen, oplyser Saudi-Arabien.

Kilder: New York Times, AP, Reuters, Al-Jazeera.