Saudierne i fokus: Eksplosivt lovforslag vedtaget i USA

Det amerikanske senat har givet grønt lys for, at pårørende til terror-dræbte skal kunne sagsøge Saudi Arabien. Det Hvide Hus truer med veto

Kontorkomplekset World Trade Center i New York blev ramt af to kaprede passagerfly 11. september 2001. (Foto: Ap)
Kontorkomplekset World Trade Center i New York blev ramt af to kaprede passagerfly 11. september 2001. (Foto: Ap)

USA's Senat har tirsdag vedtaget et lovforslag, som vil gøre det muligt for familier, der mistede pårørende under terrorangrebet mod 11. september 2001, at sagsøge den saudiarabiske regering.

Senatet trodser dermed advarsler fra både den saudiarabiske regering, en allieret i Mellemøsten, og fra Obama-administrationen.

Riyadh har truet med at trække milliarder af dollar ud af den amerikanske økonomi, hvis lovforslaget træder i kraft, skriver Associated Press.

Præsident Barack Obama siger, at han er 'dybt bekymret' over lovforslaget og lader forstå, at han vil nedlægge veto, hvis det bliver nødvendigt.

- På baggrund af de bekymringer, vi har udtrykt, vil det være svært at forestille sig, at præsidenten vil underskrive dette, siger talsmand i Det Hvide Hus, Josh Earnest, på et pressemøde.

Et veto fra præsidentens kan dog underkendes, hvis to-tredjedele af senatet ønsker det. Nu ligger lovforslaget til behandling i Kongressens andetkammer, Repræsentanternes Hus.

28 hemmelige sider

Lovforslaget kommet på et tidspunkt, hvor der i USA igen er fokus på terrorangrebene i 2001, hvor kaperede passagerfly fløj ind i World Trade Center i New York og Pentagon i Washington. Knap 3000 mennesker omkom i angrebene.

Saudi Arabien er i søgelyset, fordi 28 hemmeligstemplede sider i en kongresrapport fra 2002 angiveligt implicerer det arabiske olieland i terrorangrebet.

John Brennan er chef for den amerikanske efterretningstjeneste, CIA. (Foto: AP) Terror CIA-boss advarer mod at frigive hemmelige 9/11-sider

15 ud af de 19 terrorister, der stod bag terrorangrebet, havde saudiarabisk pas, og det er blandt andet derfor, at mistanken retter sig mod saudierne.

Det amerikanske nyhedsbureau Associated Press har tidligere rapporteret, at præsident Barack Obama overvejer, om de 28 sider skal offentliggøres.

Fandt ingen forbindelse

Den øverste chef for efterretningstjenesten CIA, John Brennan, har tidligere sagt, at det vil være en fejl, at offentliggøre de 28 hemmeligstemplede sider.

I et interview med tv-programmet 'Meet The Press' på NBC har Brennan sagt, at de 28 sider kun indeholder 'ubekræftede informationer' om Saudi-Arabiens rolle i terrorangrebet.

Han påpegede desuden, at den uafhængige 9/11-kommission fulgte op på oplysningerne i sin efterforskning uden at finde en forbindelse mellem den saudiarabiske regering og terroristerne.

79 kommentarer
Vis kommentarer