Schweizere siger nej til borgerløn

76,9 procent af de afgivne stemmer ved folkeafstemning om borgerløn i Schweiz siger nej

Vælgerne i Schweiz afviser ved en folkeafstemning søndag et politisk forslag om borgerløn.

76,9 procent stemte nej ved afstemningen, hvor 46,9 procent af vælgerne deltog.

Hvis et flertal af de cirka fem millioner stemmeberettigede havde stemt ja, ville alle voksne schweizere fremover som udgangspunkt få ret til at modtage 2500 schweizerfranc fra staten som grundindtægt hver måned - uanset om de arbejder eller ej.

Det svarer til knap 17.000 kroner.

Udfaldet af folkeafstemningen kommer ikke som en overraskelse. Meningsmålinger op til folkeafstemningen har vist, at forslaget ville blive afvist eftertrykkeligt.

Tilhængere af borgerløn har i valgkampen argumenteret for, at flere og flere lønmodtageres job bliver automatiseret og overtaget af maskiner, der ikke behøver løn.

Kritikerne har på den anden side advaret om, at borgerløn vil få udgifterne i statsbudgettet til at skyde kraftigt i vejret, og den schweiziske regering har da også rådet folk til at stemme nej til forslaget.

Afstemningen om borgerløn blev en realitet, efter at det lykkedes initiativtagerne at samle over 100.000 underskrifter. I Schweiz er det nok nok til at udløse en folkeafstemning.

Personer, der tjener mere end den garanterede borgerløn skulle ifølge forslaget ikke få penge fra staten.

Et spørgsmål om at indføre et mere enkelt asylbehandlingssystem var også på stemmesedlen. De foreløbige resultater tyder på, at 66 procent af vælgerne stemte for en effektivisering af systemet.

21 kommentarer
Vis kommentarer