SDP har valgt Schulz som kanslerkandidat

Den 61-årige Martin Schulz er enstemmigt blevet valgt som det tyske socialdemokratis bud på den næste kansler

Martin Schulz er enstemmigt valgt som SPDs kanslerkandidat ved forbundsdagsvalget i 2017. Foto: Michael Kappeler/dpa via AP
Martin Schulz er enstemmigt valgt som SPDs kanslerkandidat ved forbundsdagsvalget i 2017. Foto: Michael Kappeler/dpa via AP

Tysklands socialdemokrater i SPD har søndag enstemmigt valgt Martin Schulz som partiets kanslerkandidat ved forbundsdagsvalget i september, erfarer nyhedsbureauet dpa.

Ledelsen af partiet har således enstemmigt nomineret den 61-årige tidligere formand for EU-Parlamentet som manden, der skal udfordre Angela Merkel til posten som Tysklands kansler.

Beslutningen kommer ikke som nogen overraskelse, efter at den eneste modkandidat, udenrigsminister Sigmar Gabriel, trak sig som kandidat tidligere på ugen.

Ved en partikongres i marts ventes Schulz at overtage formandskabet i SPD efter netop Sigmar Gabriel.

Martin Schulz betegnede forleden nomineringen som "en enestående ære, som jeg accepterer med stolthed og ydmyghed".

Meningsmålinger tyder på, at han har en nogenlunde chance for at vinde over Angela Merkel ved valget 24. september.

I en måling i avisen Bild tidligere på måneden svarede 38 procent af vælgerne, at de foretrækker Schulz som kansler. 39 procent vil beholde Merkel, der stiller op til sin fjerde periode som Tysklands forbundskansler.

Martin Schulz blev valgt til formand for EU-Parlamentet i 2012. I Tyskland har den tidligere boghandler også bestredet hvervet som borgmester i byen Würselen i en årrække.

SPD opnåede ved det seneste forbundsdagsvalg for fire år siden 25,7 procent af stemmerne. Siden har partiet ligget omkring 20 procent i meningsmålinger.

Fra begge fløje er der et pres: Venstreorienterede Die Linke og det indvandringskritiske og EU-skeptiske Alternative für Deutschland har begge tappet vælgere fra socialdemokraterne.

Derfor venter der Martin Schulz en stor opgave med at genrejse SPD, der senest sad på kanslermagten under Gerhard Schröder fra 1998 til 2005.

SPD er på nuværende tidspunkt det mindste parti i Merkels koalitionsregering. Hendes eget kristendemokratiske CDU er størst.

Blå bog: Her er Merkels udfordrer til kanslerposten

Det bliver den tidligere formand for EU-Parlamentet Martin Schulz, der skal forsøge at vælte den tyske kansler Angela Merkel af tronen til efterårets valg.

SPD, Tysklands socialdemokratiske parti, peger ifølge det tyske nyhedsbureau DPA enstemmigt på Schulz som dets kanslerkandidat.

Du kan læse mere om den garvede politiker her:

* Født 20. december 1955 i Hehlrath, Tyskland.

* Medlem af det tyske socialdemokratiske parti, SPD, siden 1974.

* Bogsælger fra 1977-1982 og derefter boghandler frem til 1994.

* Byrådsmedlem i Würselen 1984-1999.

* Borgmester i Würselen 1987-1998.

* Medlem af EU-Parlamentet fra 1994.

* Formand for SPD i EU-Parlamentet 2000-2004.

* Næstformand for Den Socialdemokratiske Gruppe i EU-Parlamentet 2002-2004.

* Formand for Den Socialdemokratiske Gruppe i EU-Parlamentet fra 2004 til 2017.

11 kommentarer
Vis kommentarer
Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere