Se beviserne: Pamper-formand snorksov

Der lå flere beviser for potentielle ulovligheder i Akademikernes A-kasse, som ikke blev undersøgt til bunds

Tidligere bestyrelsesformand i Akademikernes A-kasse Allan Luplau har svigtet sit ledelsesansvar i skandalesagen om Danmarks største a-kasse.

Da han over for statens tilsynsmyndighed afviste ulovligheder, havde han nemlig ikke undersøgt beviserne til bunds – selv om han var advaret om et stort misbrug af medlemmernes kontingent-kroner.

Sådan lyder dommen fra flere eksperter, efter at Ekstra Bladet i dag kan fremlægge interne mails fra den fyrede direktør Michael Valentins indbakke.

– Enten er der tale om utilgiveligt sjusk, eller også er vi ovre i noget mere alvorligt, hvor han bevidst har tilbageholdt oplysninger eller løjet, hvilket han jo risikerer at komme i fængsel for, lyder det fra professor ved Institut for Økonomi og Ledelse på Aalborg Universitet Anders Drejer.

Jakob Dedenroth Bernhoft, direktør i revisorjura.dk og ekspert i økonomisk kriminalitet, supplerer:

-Når du er blevet advaret om, at der kan være foretaget noget kriminelt, så er det efter omstændighederne forventeligt, at du undersøger tingene helt til bunds, herunder mailkorrespondance, hvor den rygende pistol jo kan ligge. 

– Det virker som om, Allan Laplau forsøger at lukke sagen uden at have grundlaget for dette. Han skulle i stedet have taget forbehold over for myndighederne og sagt, at der stadig manglede at blive afdækket nogle ting.

Politianmeldt
Af de interne mails fremgår det, at Valentin modtog bonusbeløb til de private rejser på baggrund af indkøb på a-kassens regning.

I en blandt flere mails, der afslører Michael Valentins vinbonus, er denne faktura vedhæftet. Heri kan man læse, at Valentin optjente en bonus på 21.596 kr. til en ’vinstudietur’ til Chile og Argentina. Bonussen var optjent på baggrund af vinindkøb foretaget af Akademikernes A-kasse.
I en blandt flere mails, der afslører Michael Valentins vinbonus, er denne faktura vedhæftet. Heri kan man læse, at Valentin optjente en bonus på 21.596 kr. til en ’vinstudietur’ til Chile og Argentina. Bonussen var optjent på baggrund af vinindkøb foretaget af Akademikernes A-kasse.
 

I andre mails kan man udlede, at a-kassen betalte en tre-retters-menu, og at a-kassens personale stod for betjeningen til en vinsmagning i Michael Valentins hjem.

Mail-korrespondance, hvor Michael Valentin diskuterer et vinsmagnings-arrangement i privaten med a-kassens køkkenchef. Her drøftes menuen, og at to medarbejdere fra a-kassen kommer hjem til Valentin og står for betjeningen. Den fyrede direktør beder om at få en ’ordentlig omgang’ pølser med tilbehør med. ’Betaler selv den del’, konstaterer Valentin –underforstået at a-kassen betaler for resten.
Mail-korrespondance, hvor Michael Valentin diskuterer et vinsmagnings-arrangement i privaten med a-kassens køkkenchef. Her drøftes menuen, og at to medarbejdere fra a-kassen kommer hjem til Valentin og står for betjeningen. Den fyrede direktør beder om at få en ’ordentlig omgang’ pølser med tilbehør med. ’Betaler selv den del’, konstaterer Valentin –underforstået at a-kassen betaler for resten.
 

Netop disse forhold er Michael Valentin senere blevet politianmeldt for.

Disse politianmeldelser står i skærende kontrast til Allan Luplaus konklusioner i en redegørelse, han sendte til tilsynsmyndigheden STAR 9. oktober.

I redegørelsen under overskriften ’direktørskifte i Akademikernes A-kasse’ lød det bl.a. fra Luplau:

 

Stort problem
Allan Luplau konkluderede imidlertid dette, uden at Michael Valentins mailkonto tilsyneladende var blevet gransket nærmere.

For her lå de afslørende mail-korrespondancer mellem Valentin og henholdsvis hans faste vin-leverandør og køkkenchefen i Akademikernes A-kasse.

I et svar til Ekstra Bladet oplyser Allan Luplau da også, at det først var efter en redegørelse til STAR, at a-kassen iværksatte ’en langt mere omfattende undersøgelse’, der inkluderede ’en gennemgang af i størrelsesordenen 20.000 e-mails’.

Ifølge professor Anders Drejer udgør sagen et stort problem for Allan Luplau:

– Når han som bestyrelsesformand lægger hovedet på blokken på den måde og over for en offentlig myndighed konkluderer, at der ikke er noget at komme efter, så skal han have undersøgt det til bunds, hvilket naturligvis indebærer at tjekke e-mails.

Grafikken er fjernet på grund af opdateringer på sitet.

***

Luplau: ’Jeg så det alt for sent’

PR-FOTO
PR-FOTO
 

Ekstra Bladet har stillet en række spørgsmål til Allan Luplau om redegørelsen til STAR, og om han overordnet har levet op til sit bestyrelsesansvar.

I en mail lyder svaret fra den tidligere bestyrelsesformand blandt andet:

’I dag kan jeg sagtens forstå, hvis der kan sås tvivl om, hvorvidt jeg var vågen nok som bestyrelsesformand i AKA. Og jeg må også understrege, at der var en række ting, jeg havde gjort anderledes, hvis jeg dengang vidste, hvad jeg ved nu. Jeg er netop kendt og anerkendt for en stram styring i min ledelsesstil som direktør, og jeg kender ikke mange bestyrelsesformænd i dansk erhvervsliv, der har oplevet et lignende forløb. Derfor så jeg det alt for sent. Det her hændelsesforløb ligger jo langt forbi det, man kan vente at finde i almindelig ledelse. I den situation tror jeg, de fleste ville kunne risikere at opdage, at de ikke havde været vågne nok.’

SKANDALEN I A-KASSEN

Bestyrelsesformand Allan Luplau og Michael Valentin med høj cigarføring, inden skandalerne begyndte at rulle. PRIVATFOTO.
Bestyrelsesformand Allan Luplau og Michael Valentin med høj cigarføring, inden skandalerne begyndte at rulle. PRIVATFOTO.

Ekstra Bladet kunne i september 2018 afsløre, at Michael Valentin var blevet fyret som direktør for Akademikernes A-kassen per 27. september.

Efter flere uger med artikler om kritisable dispositioner i a-kassen meldte bestyrelsesformand Allan Luplau ud den 17. december, at han vil trække sig ved et ekstraordinært repræsentantskabsmøde 4. januar 2019. Det samme gør de to næstformænd Bolette Sillassen (Ingeniørforeningen) og Ole Helby (Dansk Musikpædagogisk Forening).

A-kassens konstituerede direktør, Britt Dyg Haun, og sekretariatschef Line Verbik Byriel er den 17.december fratrådt med øjeblikkelig virkning efter gensidig aftale med bestyrelsen.

Den 17. december meldte a-kassen ligeledes ud, at vicedirektør Mette Gregersen fortsætter som konstitueret adm. direktør i a-kassen frem til ansættelsen af en ny.

28. december meldte a-kassen ud, at whistleblower og vicedirektør Lars Kreutzmann er blevet opsagt.

A-kassen valgte selv at iværksætte en advokatundersøgelse. Samtidig foretog Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering, STAR, en tilsynsundersøgelse med bistand fra Kammeradvokaten. Sidstnævnte undersøgelse mundede ud i en politi-anmeldelse af, at medlemmernes penge var misbrugt under Michael Valentin. Desuden rettede undersøgelsen en skarp kritik af a-kassens bestyrelse med formand Allan Luplau i spidsen.

Ekstra Bladet har afsløret, at:

- Den interne undersøgelsen bl.a. har omhandlet påstået chikane og mobning af tillidsfolk.

- Ifølge whistleblower forsøgte bestyrelsesformand Allan Luplau at få skjult en sag om grov chikane af tillidsrepræsentanter i a-kassen. Samtidig oplyser whistleblower, at Luplau gav hjemmel til Michael Valentin til, at tillidsfolk skulle fryses ud ved at give dem kedelige opgaver.

- A-kassen har politianmeldt Michael Valentin for at have modtaget returkommission i form af vinrejser for 40.000 kroner.

- A-kassen også har meldt Michael Valentin til politiet for at lade a-kassen betale for mad og servering ved direktørens private arrangementer.

- Formand for a-kassen, Allan Luplau, var vinven med den fyrede direktør, og han har flere gange siddet til bords under middage i direktørens villa, hvor a-kassen betalte.

- Den fyrede direktør har støttet Løkkefonden med 50.000 kroner for at få adgang til Lars Løkke. Det lykkedes, da Lars Løkke kom forbi Akademikernes A-kasse i februar 2015 til en times møde.

- Michael Valentin var vennernes mand. Sammenlagt har han givet venner fra vinklubben ordrer for 2,6 mio. kr. i a-kassen. Det gælder alt fra rådgivning til kunst og podcasts.

- Michael Valentin fik a-kassen til at leje lokaler på Johan Borups Højskole for 250.000 kroner. Lokalerne blev dog aldrig anvendt, og senere kom Michael Valentin med i skolens bestyrelse.

- A-kassen medlemmer betalte for, at Michael Valentin kunne komme på et welnessophold i Spanien til 25.000 kr, godkendt af bestyrelsesformand Allan Luplau. 

- A-kassens medlemmer betalte 400.000 kroner for Michael Valentins reception, da han blev 50 år i 2017.

En whistleblower har påpeget, at topledelsen er 'fedtet ind' i sagen.

'Der er et grundlæggende behov for at få ryddet op i den øverste ledelse af a-kassen', skrev whistlebloweren til medlemmerne af a-kassens to øverste organer - bestyrelsen og de 57 medlemmer af repræsentantskabet. Efterfølgende fandt den store udskiftning i a-kassens top sted.

Som følge af sagen har Michael Valentin også fratrådt posten som formand for Folkemødet på Bornholm. Samtidig har han mistet fem bestyrelsesposter i forskellige firmaer.

Læs artikler her:

Mystik om dansk topdirektørs fyring

Topchef fyret efter tip fra medarbejder

Interne mails: Fyret fagboss mobbede tillidsfolk

Fyret direktør trækker sig som Folkemøde-formand

Fyret fagboss på dyre vinrejser: Nu er han politianmeldt  

Fyret fagboss skyder igen: Formand er 'sovset ind'

Fagboss fik besøg af V-formanden: Gav 50.000 kr. til Løkkes fond

Fortrolige dokumenter: Fagboss fik fest for 400.000 kr.

Løkke afkræves svar: Fagboss gav 50.000 og fik et møde

Fyret fagboss købte vin for 250.000 på et år

Whistleblower i skandaleramt a-kasse: Hele topledelsen er fedtet ind

Bagmandspolitiet om fyret direktør i fortroligt dokument: 'Alvorlige sager'

Væltede sig i vin til middage i a-kasse: Op mod 300 kroner pr. flaske

A-kasse krise-lukker efter direktør-fyring: Jobsøgende må gå forgæves

Fældet fagboss: Her er vennerne han hjalp

Ny afsløring: Fagboss betalte for tomme lokaler

Fagboss optrapper fødselsdags-krig om 400.000 kroner

Valentin og a-kasseformand: Rigtige pamper-venner

Medlemmerne betalte: Formand sendte Valentin på wellness-tur

Fyret direktør gav vin-venner ordrer for 2,6 mio. kr: Formanden sad med til bords

A-kasse melder fyret direktør til politiet for middage  

Valentin afviser alt: Her er kvitteringerne

Nyt krisemøde i skandaleramt a-kasse: Stolen vakler under formanden

Under krisemøde i a-kasse: Skandaleramt formand og to direktører trækker sig

Annonce afslører formand: Inviterede til svinedyr reception  

Whistleblower: Pamper-formand ville skjule chikane af tillidsfolk

Afslørede a-kasse: Nu er whistleblower fyret

Politiker om whistleblower-fyring: Et spark i skridtet

Whistleblower: Ny direktør også fedtet ind i skandaler

Afsløring: Pamper-direktør havde VIP-vinskab og flasker til 800 kr stykket  

Ved du noget, så tip os enten på sms/mms: 1224 (almindelige takst) eller på mail: 1224@eb.dk