Se vanvids-graf fra USA: - Portræt af en katastrofe

6,6 mio. arbejdsløse den seneste uge får alle tidligere arbejdsløshedskriser de seneste 50 til at se små ud

Coronavirussen vil få stor betydning for økonomien. Ledigheden stiger, forbruget falder, og økonomier skal stimuleres. Forstå effekterne her. Foto: Marie Ravn, Ritzau Scanpix. Grafik: Mikkel Lund. Animation: Emma Svendsen
Følg Politik

Arbejdsløshedskøerne i USA har aldrig før vokset så eksplosivt, som i de seneste to ugers coronakrise.

Alene denne uge har 6,6 mio. amerikanere meldt sig ledige ifølge de seneste tal fra det amerikanske beskæftigelsesministerium. Dermed er i alt 9,9 mio. amerikanere meldt ledige de seneste to uger.

6,6 millioner personer melder sig arbejdsløse i USA

Ifølge en historisk graf over de seneste mere end 50 års arbejdsløshedstal er udviklingen de seneste to uger komplet usammenlignelig med både finanskrisen i 2008-2009, dot-com-krisen i begyndelsen af det nye årtusinde eller med de økonomiske tilbageslag, som USA oplevede i de hårdt trængte 70'ere.

Det amerikanske beskæftigelsesministerium, Department Of Labor, offentliggør arbejdsløshedstallet på ugeplan. De to seneste ugetal ligner én lodret stigning. Årsagen er, at tallene går tilbage til 1967.

Grafen er delt på Twitter af tidligere cheføkonom for Department Of Labor Heidi Schierholz, som i dag er policydirektør i tænketanken Economic Policy Institute i USA.

- Denne graf er et portræt af en katastrofe. Jeg har brugt de seneste 20 år på at studere arbejdsmarkedet og har aldrig set noget lignende. Ledighedstallene for de seneste to uger er vanvittige, skriver Schierholz i et tweet.

Heidi Schierholz fremlægger også en graf med grå områder, der viser, hvornår USA har været i officiel økonomisk recession. Og heller ikke her er der tvivl om, hvor overvældende de nye tal er:

- Det, vi gennemgår lige nu, får alt andet, vi nogensinde har set, til at blegne. Herunder de værste uger i den store recession (finanskrisen, red.).

Mere fra Ekstra Bladet+

Det ligner endnu en katastrofe

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Udforsk Ekstra Bladet+