Sidste år trykkede de hånd foran Det Hvide Hus: Nu er Trump stiktosset

Harley-Davidson-bossen og Donald Trump poserede sammen foran Det Hvide Hus sidste år, men nu er Donald Trump stiktosset, og deres indbyrdes forhold ødelagt

Der er sket meget med det forhold, optagelsen her fra begyndelsen af 2017 viser. Nu er Donald Trump rasende på sin tidligere ven. (Video: AP)

Sidste år var der glæde og varme håndtryk mellem Matthew S. Levatich og Donald Trump, da Harley-Davidson-bossen og den amerikanske præsident mødtes i Det Hvide Hus, men nu er historien en anden. En helt anden.

Donald Trump har indledt en handelskrig med Europa, og EU har efterfølgende svaret igen med told på mange amerikanske varer. Blandt dem er den ikoniske Harley-Davidson-motorcykel, og det fik Matthew S. Levatich til at reagere.

Få dage efter valgte Harley-Davidson at flytte sin produktion af motorcykler, der skal sælges til det europæiske marked, ud af USA.

- Harley-Davidson er stadig dedikeret til produktion i USA, hvilket er værdsat af motorcyklister verden over.

- Øget international produktion er ikke selskabets præference, men er den eneste bæredygtige måde at gøre selskabets motorcykler tilgængelige for kunder i EU og have en fornuftig forretning. Europa er et afgørende marked for Harley-Davidson, skriver selskabet i en meddelelse til den amerikanske børs.

Åben krig
Og det fik krigen til at starte.

Først tordnede Donald Trump mod sin tidligere ven på Twitter. Som altid.

'En Harley-Davidson-motorcykel burde aldrig blive bygget i et andet land. Aldrig. Deres medarbejdere og kunder er allerede sure på dem. Hvis de ønsker at flytte, så vil det blive starten på enden. Bare vent at se. Deres aura vil være væk, og de vil blive opkrævet skat som aldrig før', skrev præsidenten.

Efterfølgende opstod der store ballade på baggrund af et tweet, som folk i første omgang troede, at Matthew S. Levatich stod bag.

En falsk tilsvining
'Vores beslutning om at flytte vores produktion skyldes 100 procent Donald Trumps told. Mr. Trump ved ingenting om økonomi, og han ved endnu mindre om handel. Manden er idiot', lyd tweetet.

Det blev efterfølgende delt af tusindvis af mennesker, men der var bare et problem. Det var falsk.

Men Harley Davidsons melding om det falske tweet har stadig ikke fået Donald Trump til at tilgive dem. Tværtimod.

Tirsdag sendte han følgende besked ud i virkeligheden.

'Nu når Harley-Davidson flytter deres produktion ud af USA, så arbejder min administration med andre motorcykel-firmaer, der ønsker at flytter til USA. Harley-kunderne er ikke glade for deres træk. I 2017 faldt salget med syv procent. USA er det sted, hvor der er sker noget', skriver Donald Trump.

Ifølge Harley-Davidson har den nye told betydet, at tolden for at importere motorcykler fra USA til EU er steget fra seks til 31 procent.

Det øger den gennemsnitlige pris på en af selskabets motorcykler med 2200 dollar - svarende til 14.000 kroner.

- Harley-Davidson mener, at den markante prisstigning, hvis den bliver sendt videre til forhandlere og kunder, vil have en øjeblikkelig og vedvarende negativ indvirkning på salget i regionen, skriver Harley-Davidson i fondsbørsmeddelelsen.

Europa er Harley-Davidsons næststørste marked efter USA. Ifølge meddelelsen solgte Harley-Davidson omkring 40.000 motorcykler i Europa i 2017.

Alt fra juice til Harley-Davidsen-motorcykler bliver omfattet af tolden, og vi kan dermed se frem til, at de produkter kan blive dyrere at købe. Du kan se hele listen her.

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste historier, så du altid får det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokale nyheder

Få nyheder fra dit nærområde, og hold dig opdateret på vejr, trafik og erhvervs-nyheder i dit nabolag.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant?? Gem artiklen til senere.

Men for en gruppe af danskere er julen svær