Skandaler, syv børn og Merkels loyale støtte: Hun kan blive EU's chef

Den måske kommende formand for EU-Kommissionen Ursula von der Leyen har mange kritikere i sit hjemland

Tyske Ursula von der Leyen kan tirsdag aften gå hen og blive en af de mest magtfulde kvinder i EU. Foto: Vincent Kessler7Ritzau Scanpix
Tyske Ursula von der Leyen kan tirsdag aften gå hen og blive en af de mest magtfulde kvinder i EU. Foto: Vincent Kessler7Ritzau Scanpix

Tirsdag aften klokken 18 bliver det i Strasbourg afgjort, om Tysklands forsvarsminister Ursula von der Leyen bliver EU-Kommissionens næste formand og dermed en af Europas mest magtfulde personer.

Kristendemokraten skal have mindst 374 ud af de 747 mulige stemmer for at kunne sætte sig i formandsstolen som den første kvinde nogensinde.

Og selvom den nuværende minister har kaldenavnet 'Wunderfrau' (vidunderkvinde, red.), fordi hun taler tre sprog og har opfostret syv børn sideløbende med sin politiske karriere, er hun en af Tysklands mindst populære ministre og har flere skandaler bag sig.

Her er alt, hvad du skal vide om 60-årige lægeuddannede Ursula von der Leyen, inden det tirsdag aften bliver afgjort, om hun skal afløse luxenborgske Jean-Claude Juncker som EU's mest magtfulde politiker.

Ursula von der Leyen

 

Upopulær derhjemme

Ursula von der Leyen er forsvarsminister i Tyskland - en ganske upopulær en af slagsen.

Lige nu bliver hun undersøgt for nepotisme i sit ministerium på grund af uregelmæssigheder i en millliardkontrakter til eksterne konsulenter. En af de kontrakter gik til McKinsey, hvor hendes søn arbejder.

For et par år siden kom det desuden frem, at hun havde plagieret dele af sin universitetsafhandling.

Hun er faktisk så upopulær, at oppositionen flere gange har krævet hendes afgang.

Jörg Meuthen, der er medlem af parlamentet for det indvandrer- og EU-kritiske parti Alternative fur Deutschland er citeret for at sige, at der ikke er noget, der tyder på, at von der Leyen bliver bedre som kommisionsformand, end hun har været som minister.

Von der Leyen har meddelt, at hun forlader posten som forsvarsminister, uanset hvad udfaldet af afstemningen bliver.

Foto: Tobias Schwarz/Ritzau Scanpix

Mor til syv

Von der Leyen har intet mindre end syv børn, hvor den yngste nu er 20. Børnene hedder Egmont, Victoria, Gracia, Maria Donata Sophie, David og Johanna. Og for at det ikke skal være løgn, kommer von der Leyen også selv fra en søskendefolk på syv.

På Twitter er det blevet bemærket, at hvis hun kan opfostre syv børn, bliver det intet problem for hende at styre den børnehave, som EU ofte beskyldes for at være.

Foto: Ullstein Bild/Getty Images

 

Første kvinde på posten

Får Ursula von der Leyen nok stemmer tirsdag aften, kan hun blive den første kvinde til at indtage den magtfulde post som formand for EU-Kommissionen.

Og af mange bliver hendes køn faktisk spået som en fordel for hende.

Den afgående præsident for Europa-Rådet, Donald Tusk, har sagt, at det vil skabe en 'perfekt kønsbalance', hvis Ursula von der Leyen bliver kommissionsformand.

Ursula von der Leyen er dog vant til det med at være den første kvinde. Hun blev nemlig Tyskalnds første kvindelige forsvarsminister i 2013.

Foto: Vincent Kessler/Ritzau Scanpix

 

Har politiker-far

Den tyske politiker Ernst Albrecht er Ursula von der Leyens far. Han døde i 2014 af Alzheimers.

Men inden da var han kabinetchef for EU's konkurrencekommisær fra 1958. i 1967 blev han generaldirektør i  generaldirektoratet for konkurrence i EU.

Ursula von der Leyen tilbragte således sine første 12 leveår i Bruxelles, hvor hendes far arbejdede.

Senere vendte han hjem til Tyskland og blev ministerpræsident i Niedersachsen fra 1976 til 1990.

Foto: Ullstein Mehl/Ritzau Scanpix

 

Ambitiøse klimaplaner

I en tale, som Ursula von der Leyen holdt tirsdag formiddag forud for afstemningen tirsdag aften, kom hun med et meget ambitiøst løfte:

Europa skal være verdens første co2-neutrale kontinent i 2050.

I talen fik hun også nævnt, at det mål der er for EU om at reducere co2-udledningen med 40 procent i 2030, ikke er nok.

- Vi må gå længere. Vi må stræbe efter mere, sagde hun.

Derudover fik hun også sagt, at hun er villig til at give Storbritannien længere tid til at få lavet en Brexit-aftale, hvis de har en god grund.

- Uanset hvad bliver Storbritannien ved med at være vores allierede, vores partner og vores ven, sagde hun i samme åndedrag.

Foto: Frederick Florin/Ritzau Scanpix

 

Merkels loyale støtte

Merkel og von der Leyen har arbejdet tæt sammen siden 2005. Og den potentielle kommisionsformand beskrives som en af Merkels tætteste allierede og en loyal støtte af Tysklands kansler.

De to er begge i partiet CDU, og von der Leyen har været minister under Merkel af to omgange. Først som minister for familier, ældre, kvinder og børn fra Merkel blev valgt som kansler i 2005 indtil 2009 og forsvarsminister efter valget i 2013.

Hun har også offentligt forsvaret Angela Merkel mod Donald Trumps ofte nedladende kommentarer om hende.

- En kvinde som Angela Merkel, der er en global respekteret regeringschef med stor erfaring, er nok ikke dukket op i hans verdenssyn før, sagde hun.

Foto: Thomas Peter/Ritzau Scanpix

 

Det siger danskerne

Der er delte meninger om von der Leyen blandt de danske medlemmer af Europa-Parlamentet.

Den EU-kritiske DF'er Jeppe Kofod er ikke venligt stemt over for von der Leyen. Han skriver på Twitter, at han ligefrem glæder sig til at stemme imod hende tirsdag aften.

Det grønne parti i EU, som SF med Margrete Auken er en del af, har også tænkt sig at stemme nej til von der Leyen.

Christel Schaldemose (S) har skrevet på Twitter, at selvom hun langt fra er enig med von der Leyen i alt, har hun tænkt sig at stemme ja til hende som komissionsformand.

Både Radikale Venstre og Venstre er en del af den liberale gruppe, og de er ikke udelukkende positive overfor von der Leyen. De vil nemlig have, at danske Margrethe Vestager skal sidestilles med Frans Timmermans som førstenæstformand i den nye kommission. Venstres Morten Løkkegaard har dog sagt, at han regner med, at gruppen kommer til at stemme ja tirsdag aften. Morten Helveg fra Radikale Venstre har været på Twitter for at rose von der Leyens tale tirsdag for grønne tiltag - uden at skrive, hvad han har tænkt sig at stemme.

En der derimod ikke er tilfreds med Ursula von der Leyens grønne ideer er europa-parlamentariker Nikolaj Villumsen fra Enhedslisten. Han mener ikke, at hun er ambitiøs nok og opfordrer til at stemme nej til hende.

Foto: Mads Nissen

87 kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Hent flere