Skandaleramt Sydkorea går til valg - unge ønsker forandring

Politisk og økonomisk krisestemning har præget Sydkoreas valgkamp. Mange unge kræver radikale forandringer

Efter måneder med politisk turbulens går Sydkorea tirsdag til valgurnerne med krav om politisk forandring og økonomisk genopretning.

Det er 30 år siden, at Sydkorea blev et demokrati, og navnligt unge vælgere kræver nu fornyelse efter politiske skandaler og økonomisk tilbagegang.

Den afsatte præsident Park Geun-hye sidder fængslet i Seoul, hvor hun venter på sin retssag.

Den årtier lange økonomiske opblomstring 'Miraklet ved Han', hvilket er en reference til floden, der gennemstrømmer Seoul, er ifølge mange unge vælgere forbi.

Blandt unge under 30 var arbejdsløsheden i 2016 på knap 10 procent.

De siger, at der er sket dramatiske forandringer, og at det ikke længere er muligt at blive velstillet gennem hårdt arbejde.

- Det største problem er ulighed, siger den 27-årige Park Hye-shin på Hankook Universitetet for Udenlandske Studier.

- Man kan ikke klatre op ad den sociale rangstige - uanset hvor hårdt man prøver. Ikke engang med det bedste universitet, tilføjer den studerende.

Samtidig hersker der stor politisk usikkerhed om udviklingen i forholdet til Nordkorea og til den 60 år lange alliance med USA. En stor del af valgkampen har handlet om forholdet til præsident Donald Trump.

Den ledende kandidat er Moon Jae-in fra centrumvenstre partiet Det Demokratiske Parti. Han har lovet sydkoreanerne en "folkecentreret økonomi", hvor der skabes 810.000 nye arbejdspladser.

Hvis Moon-Jae-in vinder, som meningsmålingerne forudsiger, bliver han sit lands første liberale præsident i ni år.

Hans rival Ahn Cheol-soo har lovet subsidier til unge ansatte i små og mellemstore virksomheder med lønningerne, der kommer tættere på lønningerne i store firmaer.

- Problemet er, at ingen af kandidaterne har fremlagt klare politiske udspil, siger Hahn Kyu-sup, der er professor i kommunikation ved Seouls Nationale Universitet.