Skandalesagerne: Hovederne ruller i Skat - topdirektør slipper

Hovederne ruller for alvor. Det vil kræve et langt sejt træk, før Skat er på samme driftsniveau som før skandalerne, mener tidligere kontorchef.

Krisen i SKAT er historisk stor, ifølge Ekstra Bladets politiske redaktør, Steen Larsen. Samlet kan skandalesagerne i SKAT koste den danske statskasse 20 milliarder kroner.
Følg Politik

Hovederne ruller nu for alvor i skandalesagen om Skat. Skat har således hjemsendt to direktører, to underdirektører og en personaleleder på baggrund af sagerne om udvikling af EFI-systemet og svindel med udbytteskat.

Skattedirektør Jesper Rønnow slipper dog for fyring og hjemsendelse.

Om det forklarer skatteminister Karsten Lauritzen (V):

- Der har været en it-direktør. Han er nu hjemsendt. Der har også været en lang række andre, som nu er stoppet. Men de oplysninger om, at der var en masse, der lyste rødt (ved EFI red.), de kom ikke op til Skats øverste ledelse. Derfor vælger jeg at friholde Jesper Rønnow, siger Karsten Lauritzen, der også har tillid til Skatteministeriets skiftende departementschefer og skatteministre, som han ikke vil udtale kritik af.

- Der er grundt til at rette kritik af Rønnow. Men jeg har tillid til, at han kan løfte opgaven. Jeg mener, at det er ham, der skal stå i spidsen for Skat, siger ministeren.

Dog specificerer Karsten Lauritzen, at kritikken er 'kommet til udtryk ved det, jeg siger her i dag (på pressemødet red.)' og ved drøftelser, hvor Lauritzen har sagt, at 'der er ting, der ikke fungerer i Skat.'

Flere sager

Sagen omhandler som bekendt både svindel, hvor fiktive aktionærer har fået udbetalt 6,2 milliarder danske skattekroner, samt implementeringen af et komplet udueligt it-system, EFI, og i dag kommer så Skats forklaring på, hvordan det kunne lade sig gøre.

Skat og Skatteministeriets interne revision præsenteres for Folketinget, og klokken 11.30 toner skatteminister Karsten Lauritzen (V) frem på et pressemøde. Han har angiveligt en plan for, hvordan problemerne i Skat kan håndteres.

Se med LIVE fra klokken 11:20

Det drejer sig nemlig også om Skats elektroniske system til inddrivning af gæld fra danskerne, kaldet EFI, helt til rotterne, og ministeren har tidligere besluttet at droppe det nye og dyre it-system. Der mangler at blive inddrevet gæld for omkring 70 milliarder kroner.

To fyringer
Inddrivelsesdirektør Jens Sørensen samt it-direktør Jan Topp Rasmussen blev i går ifølge Finans.dk fyret efter skandalerne om det seks milliard store skattesvig og det fejlslagne inddrivelsessystem EFI.

Uanset hvilken handlingsplan Skatteministeriet præsenterer fredag, vil det vil kræve et langt sejt træk, før Skat er driftsikker igen. Det mener forsvarsadvokat Michael Bjørn Hansen, der er tidligere kontorchef i Skat.

Medie: Skat fyrer direktør

Tillid tager år
- Du kan sprede 100 dygtige fagfolk på et splitsekund ved at fyre dem, men det tager år at bygge det op igen, siger han til Ritzau.

 

Han siger, at det mindst vil tage fem år, før man er på samme driftsniveau som før skatteskandalerne begynde at rulle.

Og de skandaler er i første omgang kommet, fordi man er gået på kompromis med fagligheden, mener han.

Leverandører advarede Skat om skandalesystem

- Det, der er gået galt i de sidste mange år, er, at man har neddroslet fagligheden, siger Michael Bjørn Hansen og fortsætter:

- Man har været imponeret af 'modern management' og folk, som kunne bygge store, flotte organisationsdiagrammer, og så har man på samme tid svigtet skatterevisorerne og skattejuristerne.

Jørgen er sur: Lusket brev giver Skat 10 mia ekstra i kassen

Manglende forståelse for jura
Han mener, at de ansatte i Skat ikke har en grundlæggende helhedsforståelse for skattesystemet og skattejura, og hvordan revision og kontrol hænger sammen.

På samme måde mener han derfor også, at man må ansætte nye fagfolk, for at få Skat ud af krisen.

- Man må få nogle ressourcer til i form af faglige folk, og ikke alene skal de ansættes, de skal også uddannes, siger Michael Bjørn Hansen.

Håndværkerfradrag for 2015 kan indberettes fra onsdag

'Medarbejdere gør, hvad de bliver bedt om'
Det er skatteminister Karsten Lauritzen (V), som fredag præsenterer en handlingsplan for Skat. Her til morgen gæstede han Go Morgen Danmark.

- Jeg har sagt tidligere, at man selvfølgelig bliver nødt til at placere et ansvar, når der bliver lavet svindel og bedrageri for så stort et milliardbeløb. Det har borgerne krav på. Det har været min opgave. Men hvem det bliver placeret hos og hvorfor, bliver jeg nødt til at vente med, lød det fra Karsten Lauritzen til TV2.

- Det er svært at klandre menige medarbejdere - de gør det, de er blevet bedt om. Det er et ledelsesansvar, sagde ministeren.

Karsten Lauritzen forventes at fremlægge en rapport om udbytte-svindel for 6,2 milliarder kroner, en rapport om EFI-systemet og til sidst en samlet plan for at få Skat tilbage på ret køl.

Muligt farvel til 14. mia.

I værste fald vil Skat skulle opgive 14 mia. pga. mangler i inddrivelsen af restancer, oplyser Karsten Lauritzen.

- En stor del af de 14 mia. er nogen vi ser igen. Men i værste tilfælde må skatteborgere vinke farvel til alle de penge, siger Karsten Lauritzen

Seneste nyt

Hvorfor må Michael Dyrby blive?

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.