Annonce:
Annonce:

Skarp kritik af Mettes Israel-tur: - Mangel på samfundssind

Danmark skal ikke købe vacciner fra Israel, der ikke har vaccineret palæstinenserne i de besatte områder, mener både SF og Enhedslisten

Annonce:
Følg Politik

Torsdag drager statsminister Mette Frederiksen til Israel.

Her skal hun sammen med Østrigs kansler, Sebastian Kurz, drøfte muligheden for at købe vacciner af israelerne på længere sigt.

Men et dansk køb af Israels vacciner skaber vrede blandt socialdemokraternes egne støtter. Premierminister Benjamin Netanyahu vil nemlig sende overskydende vacciner til en række lande, mens under én procent af palæstinenserne i de besatte områder er blevet tilbudt en vaccine.

Mangel på samfundssind
I Genèvekonventionen står der ellers, at 'en besættelsesmagt har pligt til at sikre en tilstrækkelig levering af mad og medicin'. Netop derfor vil det være dybt kritisabelt, hvis Danmark køber vacciner, der kunne være gået til palæstinenserne.

Det mener SF's Karsten Hønge.

Annonce:

- Det vil mangle enhver form for empati og sympati. De har gjort det ud fra etnisk og klassemæssige vurderinger. Jeg lægger ikke mine skuldre til en vaccine, der skulle gå til en fattig og udsat palæstinenser. Det er mangel på samfundssind. Vi skal ikke spille med i Israels spil, siger han til Ekstra Bladet.

Både Enhedslistens politiske ordfører Pernille Skipper og Peder Hvelplund er ligeledes klare i spyttet på Twitter, når det gælder Mette Frederiksens tur til Israel.

Artiklen fortsætter under tweetene ...

Vacciner til DK
Tirsdag eftermiddag var der fuld gang i Folketingets spørgetime. Her spurgte Enhedslistens Mai Villadsen statsministeren konkret, om hun tager budskabet om nej til vaccine-apartheid med til Netanyahu.

- Det er det primære sigte, at Kurz (Østrigs kansler, red.) og jeg skal lave en langsigtet plan med Israel om at øge produktionskapaciteten, men jeg forventer ikke at komme hjem med tasken fuld af vacciner. Spørgsmålet er så, om vi skal afstå fra at købe vacciner fra andre lande, der kun vaccinerer dele af deres befolkning. Det siger jeg nej til. Min opgave er at få vacciner til Danmark,' lød svarer fra Mette Frederiksen.

Annonce:

Ekstra Bladet forsøger at få et uddybende svar på kritikken af statsminister Mette Frederiksen.

Israel lukkede ned i efteråret, men er nu åbnet igen, da 70 procent af den israelske befolkning er vaccineret.

Annonce:
Annonce:
Annonce:

Mere fra Ekstra Bladet+

Annonce:
Med jobcentrene har politikerne skabt en mur mod den sunde fornuft

Udforsk Ekstra Bladet+

Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:
Annonce:
Annonce: