Skattereform i USA: Så mange millioner sparer Trump selv

Donald Trump og hans nærmeste kabinet står til at være de store vindere af deres egen skattereform, viser en undersøgelse fra en amerikansk tænketank

Donald Trump og hans inderste cirkel står til at tjene mange millioner på den skattereform, de har arbejdet så hårdt på. Foto: AP/Evan Vucci
Donald Trump og hans inderste cirkel står til at tjene mange millioner på den skattereform, de har arbejdet så hårdt på. Foto: AP/Evan Vucci

Onsdag fik den amerikanske præsident, Donald Trump, endelig sin længe ventede første, store politiske sejr, da Kongressen vedtog republikanernes skattereform.

Præsidenten har selv kaldt det for den mest omfattende skattereform i en generation, mens andre eksperter og tænketanke har advaret mod, at den vil skævvride forholdet mellem rig og fattig endnu mere. Nu viser en ny undersøgelse, at Trump selv står til at spare svimlende mange millioner på sin egen skattereform.

Det er den amerikanske tænketank Center for American Progress (CAP red.), som står bag undersøgelsen, og de har regnet ud, at Donald Trump samlet set står til at spare mellem 40 og 100 millioner kroner. Det er specielt ændringer i virksomhedsskatten for små firmaer og boligskatten for overtagelse af en ejendom, når en person dør, der gavner præsidenten og hans nærmeste kabinet.

Seth Hanlon er senioranalytikker ved tænketanken, der har hovedsæde i Washington, og han er overbevist om, at befolkningen er stærkt utilfredse over den besparelse, som præsidenten får:

- Jeg tror, at det amerikanske folk, om de får en skattestigning eller reducering, er rasende over, at præsident Trump og hans kabinet står til at modtage kæmpe summer fra denne reform. Omfanget af at handle i egeninteresse er specielt synlig her, fortæller han til The Guardian.

Så meget sparer Trump og den inderste cirkel

Ændringer i virksomhedsskatten:
Donald Trump: 70-94 millioner kroner

Jared Kushner (seniorrådgiver for Trump): 31-75 millioner kroner

Betsy DeVos (uddannelsesminister): 17 millioner kroner

Ændringer i boligskatten:
Donald Trump 28 millioner kroner

Wilbur Rose (handelsminister): 28 millioner kroner

Linda McMahon (chef for administrationen af små virksomheder): 28 millioner kroner

Betsy DeVos (uddannelsesminister): 28 millioner kroner

Steven Mnuchin (skatteminister): 28 millioner kroner

Rex Tillerson (udenrigsminister): 28 millioner kroner

 

Kilde: the Center for American Progress

Øger afstand mellem rig og fattig
Donald Trump har gentagne gange forsikret de amerikanske vælgere om, at det er middelklassen, der står til at få de fleste skattelettelser ved reformen, men andre undersøgelser viser, at uligheden mellem rig og fattig aldrig har været større, og at reformen ikke vil ændre på det.

Faktisk viser en rapport fra tænketanken Institute for Policy Studies, at uligheden i USA vokser hurtigere end nogen sinde før. De tre rigeste amerikanere er Microsoft-stifteren Bill Gates, Amazon-chefen Jeff Bezos og investoren Warren Buffet. Tilsammen ejer de nu det samme som den fattigste halvdel af de godt 325 millioner amerikanere.

Kigger man på Forbes' liste over de 400 rigeste amerikanere og laver samme regnestykke, skal der hele 64 procent af befolkningen med den laveste indkomst til for at udligne beløbet. Medforfatter til rapporten siger til The Guardian, at Trumps skattereform vil øge den i forvejen enorme ulighed i landet:

- Så mange penge koncentreret i så få hænder, mens så mange kæmper, er ikke bare dårlig økonomi, det er en moralsk krise, siger Josh Hoxie.

Artikel fortsætter under billedet..

Donald Trump's svigersøn Jared Kushner står til at tjene mange millioner på den nye skattereform. Foto: All Over Press
Donald Trump's svigersøn Jared Kushner står til at tjene mange millioner på den nye skattereform. Foto: All Over Press
 

Lovet at fremlægge skattepapirer
Et af valgkampens helt store temaer var Donald Trump skattepapirer. Hillary Clinton beskyldte modkandidaten for ikke at betale skat, mens Trump hævede, at 'han bare var smart'. Samtidigt lovede den kommende præsident at fremlægge sine skatteoplysninger, ligesom alle andre præsidenter har gjort de seneste fyrre år, men det er ikke sket.

Seth Hanlon og hans kollegaer har derfor ikke faste tal for Trumps økonomi, som de kan regne ud fra, men han er stadig sikker på, at præsidenten står til at spare enorme summer på skattereformen:

- Trump lovede selvfølgelig at udgive hans selvangivelse, som enhver præsident siden 1970'erne, men nu har han trukket de ord tilbage. Der hersker dog ingen tvivl om, at Trump får massive skattebesparelser ved denne reform, men det har en majoritet af republikanerne begravet i sandet.

Fakta: Trumps valgløfter

Onsdag er det præcis et år siden, at Donald Trump blev valgt som præsident i USA.

Under valgkampen lovede præsidenten gennemgribende reformer. Her kan du se, hvordan det går med at få de største af løfterne gennemført.

* Opførelsen af en mur ved grænsen til Mexico.

Trumps vel nok mest kendte valgløfte har fået en sløj start. Der er endnu ikke sat penge af til projektet, og republikanerne i Kongressen er ikke enige om, hvorvidt muren overhovedet er en god idé.

Ministeriet for national sikkerhed har dog for nylig ført tilsyn med opførelsen af nogle prototyper af muren. Det er bare stærkt tvivlsomt, om der nogensinde bliver penge til projektet, som anslås at koste over 20 milliarder dollar.

Trump lovede desuden, at Mexico skulle betale for muren, men det kommer ikke til at ske, har landets præsident sagt flere gange.

* Tilbagerulle og erstatte Obamacare.

Det har vist sig at være svært at erstatte den tidligere præsident Barack Obamas sundhedsreform, som ellers i årevis har været stærkt kritiseret af Republikanerne.

Republikanere har således leveret de afgørende stemmer, der betyder, at forslag til en ny sundhedsreform er blevet nedstemt.

Iagttagere forventer, at emnet vil blive taget op igen i Kongressen, men for nuværende er det dødt.

* En billionindsprøjtning til den amerikanske infrastruktur.

Præsidenten førte valgkamp på et løfte om hurtigt at bruge en billion amerikanske dollar på at forbedre USA's infrastruktur. Ifølge Trump ville det skabe job og styrke forældede veje, broer og lufthavne.

Det virker dog som om, at emnet er faldet i baggrunden, siden præsidenten første gang satte sig i Det Ovale Kontor. Der har ikke været større politiske tiltag for at indfri løftet.

* Reform af det amerikanske skattesystem.

Republikanerne er mere enige om at reformere skattesystemet, end de er på mange andre områder.

Derfor ser analytikere en skattereform som den bedste mulighed for en stor republikansk sejr i samarbejde mellem Det Hvide Hus og Kongressen.

Udkastet til en reform er blevet godt modtaget i republikanske kredse, hvor man håber på at have reformen færdig ved årsskiftet. Men der er stadig flere bump på vejen, før en større skattereform kan vedtages.

Kilder: CNN, NBC, The New York Times.

Læs mere om Trumps skattereform her

Donald Trump har for alvor grund til at juble, efter republikanerne så godt som sikkert stemmer en stor skattereform igennem. Arkivfoto: AP Politik - 20. dec. 2017 - kl. 09:21 Nu kan Trump for alvor juble for første gang siden han blev præsident

Se også: USA's kongres godkender Trumps skattereform

Se også: Republikansk skattereform sænker skat og udhuler Obamacare

Se også: Trumps skattereform er et ineffektivt makværk

230 kommentarer
Vis kommentarer