Skjuler sig på ambassade: Julian Assange får forbud mod at bruge internettet

Assanges spørgsmål til Ruslands ansvar for giftangreb i Salisbury udløser forbud mod at kommunikere på nettet

Ecuadors ambassade i London har givet whistlebloweren Julian Assange forbud med at kommunikere med omverden via internettet.

Det skriver nyhedsbureauet AP.

Julian Assange, der blandt andet står bag læk af USA's militære hemmeligheder, har opholdt sig på ambassaden siden 2012. Forlader han stedet, risikerer han at blive anholdt.

Forbuddet mod at bruge internettet kommer, efter at den 46-årige australier i et opslag på Twitter mandag satte spørgsmålstegn ved Ruslands ansvar for giftangrebet i Salisbury.

Opslaget fik den britiske viceudenrigsminister, Alan Duncan, til at kalde Julian Assange for "en lille, ynkelig orm" foran medlemmerne af det britiske underhus.

- Det er med stor ærgrelse, at Julian Assange opholder sig på Ecuadors ambassade. Men det er med endnu større ærgrelse, at han i aftes på Twitter satte spørgsmålstegn ved regeringens håndtering af angrebet i Salisbury.

- Det er på tide, at den lille, ynkelige orm går ud fra ambassaden og overgiver sig til britisk retsforfølgelse.

Tidligere på året kaldte Ecuadors præsident, Lenín Moreno, WikiLeaks-stifteren for et "nedarvet problem" og udtalte, at han har givet en del besvær for hans regering.

Udtalelsen kom, efter at Assange havde sendt mange beskeder på Twitter for at støtte Cataloniens bestræbelser på løsrivelse.

Ecuador gav Assange statsborgerskab tidligere i år. Det var et mislykket forsøg på at sikre ham diplomatisk immunitet, så han kunne forlade ambassaden i London uden at blive anholdt af de britiske myndigheder.

I USA risikerer Julian Assange at blive tiltalt for at have udleveret hemmelige oplysninger fra de amerikanske krige i Afghanistan og Irak.