Skotlands førsteminister på frieri hos EU-top

Sturgeon siger, at hun vil fremlægge skotske standpunkter over for EU-Kommissionen og Europaparlamentet

Nicola Sturgeon er førsteminister i den skotske regering i Holyrood (Foto: AP)
Nicola Sturgeon er førsteminister i den skotske regering i Holyrood (Foto: AP)

EU-Kommissionens formand, Jean-Claude Juncker, skal onsdag mødes med den skotske førsteminister, Nicola Sturgeon, i Bruxelles, oplyser talsmænd for EU-Kommissionen.

- Mødet mellem Sturgeon og Juncker vil finde sted klokken 17, oplyser Margaritis Schinas, der er talsmand for EU-Kommssionen, på Twitter.

Sturgeon skal også mødes med formanden for Europaparlamentet, Martin Schulz.

- Jeg er fast besluttet på at bevare Skotlands forhold og plads inden for EU, understregede Sturgeon i en tale til det skotske parlament forud for sit besøg i Bruxelles.

Sturgeon siger, at hun vil fremlægge de skotske standpunkter direkte over for EU-Kommissionen og Europaparlamentets formand.

Til gengæld har EU-præsident Donald Tusk afvist at møde Skotlands førsteminister.

- Tusk mener ikke, at det er det rigtige eller passende tidspunkt at mødes, når man tager situationen i Storbritannien efter folkeafstemningen i betragtning, siger EU-præsidentens talsmand.

Et flertal på 62 procent af skotterne stemte for at blive i EU ved torsdagens folkeafstemning. Men Storbritannien som helhed stemte med 52 procents flertal for at forlade unionen.

- Skotland stemte tydeligt for at blive, og jeg er overbevist om, at Skotlands stemme vil blive hørt, siger Sturgeon, som samtidig kritiserer den mangel på politisk lederskab, der tilsyneladende har ramt London efter torsdagens afstemning.

Sturgeon advarer om, at tre måneders politisk lammelse, indtil der findes en afløser for den afgående premierminister, David Cameron, kan forårsage yderligere skade på den britiske økonomi.

De konservative ventes at vælge Camerons afløser 9. september.

Senere tirsdag er også krisen i det britiske Labour-parti forværret, da partilederen, Jeremy Corbyn, har tabt en tillidsafstemning.

Labour oplyser tirsdag aften ifølge Reuters, at 172 af Labours parlamentsmedlemmer udtrykker mistillid til Corbyn under den skriftlige afstemning.

Corbyn har i de seneste dage fastholdt, at han ikke vil gå af som partileder. Det er formelt ikke parlamentsgruppen, men samtlige 600.000 partimedlemmer, der skal vælge partilederen.

24 kommentarer
Vis kommentarer