Skotsk førsteminister: Muligt veto mod brexit

Den skotske befolkning stemte for at blive i EU, og det kan måske bruges som veto, mener skotsk minister

Se interviewet med Nicola Sturgeon her. (Video: AP)

Nicola Sturgeon er førsteminister i Skotland, og hun mener på baggrund af torsdagens brexit-afstemning, at der er mulighed for, at Skotland blokerer for udgangen af EU.

Det siger hun til det engelske medie BBC.

Det er nemlig sådan, at skotterne stemte klart nej til at gå ud af EU, mens et samlet Storbritannien stemte ja.

- Hvis det skotske parlament tager stilling til det her på baggrund af, hvad der er bedst for Skotland, så er der mulighed for, at det strider mod Skotlands interesser, siger Nicola Sturgeon.

Hun opfordrer ifølge BBC samtidig til, at det skotske parlament i Holyrood med 129 medlemmer, ikke giver deres lovmæssige samtykke til udtrædelsen af EU.

Flere kommentatorer siger dog ifølge BBC, at et skotsk veto virker som en usandsynlig mulighed.

Ny afstemning om uafhængighed
Skotterne gik i 2014 til en stor afstemning om, hvorvidt de ville forlade Storbritannien og dermed blive uafhængige. For mange var det da også en overraskelse, da befolkningen stemte nej til at forlade UK, men nu begynder de skotske politikere igen at snakke om, hvorvidt man bør overveje en ny afstemning om tilknytningen til Storbritannien.

Det sker på baggrund af skotternes store uenighed med resten af Storbritannien i forhold til spørgsmålet om EU-medlemsskabet.

Lørdag tog regeringen i Skotland derfor et møde, der handlede om, hvorvidt man skulle arbejde for en ny afstemning om uafhængighed.

- Det Storbritannien, som Skotland stemte for at forblive en del af i 2014, eksisterer ikke mere, siger Nicola Sturgeon.

Hun tilføjer, at det er sandsynligt, at skotterne i den nærmeste fremtid derfor skal stemme igen. Desuden vil hun og flere andre skotske politikere tale med officielle personer i Bruxelles om, hvorvidt Skotland kan forblive i EU i den kommende uge.

Storbritanniens premierminister meddelte fredag, at han træder tilbage om tre måneder grundet valgets resultat. Se hans pressemøde her.

406 kommentarer
Vis kommentarer