Skotsk leder varsler ny afstemning hvis briter forlader EU

Skotland vil formentlig kræve en ny afstemning om uafhængighed, hvis briterne stemmer ja til at forlade EU

Den britiske premierminister, David Cameron, har taget et "farligt" valg ved at kræve en genforhandling af EU-traktaterne og love befolkningen en afstemning om Storbritanniens medlemskab af EU.

Det siger den skotske førsteminister, Nicola Sturgeon. Hun advarer om, at det vil give et gevaldigt bagslag for Cameron, hvis vælgerne i Storbritannien stemmer ja til at forlade EU.

Skotterne er generelt mere EU-positive end briterne.

- Jeg vil tro, at dønninger af vrede blandt mange almindelige mennesker i Skotland under disse omstændigheder kan føre til et højlydt krav om en ny uafhængighedsafstemning, som meget vel kan være ustoppelig, siger Sturgeon under et møde arrangeret af tænketanken European Policy Centre.

Hun opfordrer Cameron til kun at afslutte det britiske EU-medlemskab, hvis alle fire nationer - England, Nordirland, Skotland og Wales - stemmer for det.

Efter at Cameron i sidste måned blev genvalgt, har han rejst rundt i de europæiske hovedstæder for at tale for reformer, som han siger vil kræve ændringer af EU's traktater.

Han har lovet briterne, at de får en folkeafstemning om spørgsmålet inden udgangen af 2017.

Blandt de reformer, Cameron gerne ser gennemført, er en stramning af reglerne for, hvornår indvandrere, der kommer til Storbritannien fra andre EU-lande, har krav på sociale ydelser.

Men bevægelsesfrihed inden for EU er et meget grundlæggende princip, minder Sturgeon om.

- Det vil tydeligvis ikke være sådan, at andre lande ser bort fra deres egne interesser bare for at beholde Storbritannien i EU, siger den skotske leder.

- David Cameron har begivet sig ud ad en vej, han ikke kan kontrollere, siger hun.

8 kommentarer
Vis kommentarer