Skotske nationalisters leder erklærer historisk valgsejr

For tredje gang har Det Skotske Nationalparti vundet valget, siden Skotland fik eget parlament i 1999

Det Skotske Nationalparti (SNP) har vundet en historisk sejr ved det skotske parlamentsvalg torsdag, erklærer partileder Nicola Sturgeon, som også er Skotlands førsteminister.

- Vi afventer fortsat mange resultater, der kommer til aften. Men det står nu klart, at SNP har vundet den tredje parlamentsvalgsejr i træk, siger Sturgeon ifølge BBC.

Det er aldrig før sket i det skotske parlament, tilføjer hun. Torsdagens valg var det femte, siden Skotland fik eget parlament i 1999.

SNP har vundet 58 mandater i parlamentet, der har 129 sæder. Det er endnu ikke sikkert, at partiet kan nå 65 mandater, som vil give SNP flertal, siger en valgekspert, John Curtice, til BBC.

Arbejderpartiet Labour står til at tabe, mens de konservative ser ud til at overtage rollen som det næststørste parti i Skotland.

Med en sikker valgsejr håber Det Skotske Nationalparti at vinde støtte til endnu en folkeafstemning om løsrivelse fra Storbritannien. Ved afstemningen i 2014 blev det et nej.

Når briterne stemmer om EU-medlemskabet 23. juni, kan det ifølge Sturgeon blive anledning til en ny skotsk afstemning, hvis briterne stemmer for et farvel til EU, mens skotterne ønsker at blive.

0 kommentarer
Vis kommentarer