Skudattentatet i USA: Gerningsmand hadede Trump

Amerikanske medier fortæller, at den afdøde gerningsmand bag skudattentatet tidligere på dagen var politisk aktiv hadede præsident Trump

Her er den nu afdøde gerningsmand James T. Hodgkinson, der stod bag et skudattentat onsdag mod republikanske politikere (FOTO: AP)
Her er den nu afdøde gerningsmand James T. Hodgkinson, der stod bag et skudattentat onsdag mod republikanske politikere (FOTO: AP)
Følg Politik

Manden, der onsdag forsøget at myrde det højtstående republikanske kongresmedlem Stephen Scalise, var politisk aktiv og en indædt modstander af præsident Trump og det republikanske parti.

Stephen Scalise var sammen med en række andre republikanske politikere samlet til en baseballtræning, da 66-årige James T. Hodgkinson åbnede ild mod dem med et semiautomatisk våben. 

Stephen Scalise og fire andre blev såret under angrebet, før det lykkes politiet at få stoppet gerningsmanden efter en skududveksling. Hodgkinson døde senere af sine kvæstelser.

Skød mod politikere: Gerningsmand dræbt

Stephen Scalise tilstand blev onsdag aften beskrevet som kritisk efter at være blevet ramt i hoften af et skud.

To politibetjente blev såret under skududvekslingen, men det lykkes dem alligevel at få pacificeret James T. Hodgkinson, og ved et pressemøde roste præsident Trump deres mod:

–Mange liv ville gået tabt, hvis det ikke var for de to politibetjente fra Capitol Police, som fik stoppet gerningsmanden, selvom de var såret af skud under det meget meget brutale angreb. 

De to andre sårede under angrebet er en juridisk konsulent for politikeren Roger Williams og en lobbyist. 

I følge Washington Post var James T. Hodgkinson før sin død politik aktiv og har blandt andet været frivillig for demokraten Bernie Sanders, da han forsøgte at blive demokraternes kandidat til præsidentvalget i 2016. 

James T. Hodgkinson, som tidligere har arbejdet som ejendomsinspektør og boede med sin kone i en forstad til St. Louis, var før sin død meget aktiv på de sociale medier. Her var han stærkt kritisk overfor præsident Trump og andre republikanske ledere, som han blandt andet beskyldte for at favorisere de super-rige. 

Her ses den afdøde gerningsmand på et udateret billede under en protest mod manglende beskatning af rige. (FOTO: AP)
Her ses den afdøde gerningsmand på et udateret billede under en protest mod manglende beskatning af rige. (FOTO: AP)
 

På en facebook-side, der angiveligt skulle tilhøre James T. Hodgkinsons, ligger flere billeder af Bernie Sanders og et opslag, han for nyligt lavede, hvor præsident Trump bliver svinet til med ordene: ’Trump er en forræder’, ’Trump har ødelagt vores demokrati’, ’Nu er det tid til at ødelægge Trump og Co.’.

I følge amerikanske medier var James T. Hodgkinson tidligere straffet flere gange, blandt andet for vold. Han har også tidligere været i kontakt med politiet, da han affyrede 50 skud op i luften i et beboelsesområde.  Hodgkinson slap dog med en advarsel, da han havde en gyldig våbentilladelse. 

OVERBLIK: Skudt kongresmedlem er stor våbenforkæmper

Det republikanske kongresmedlem Stephen Scalise er onsdag såret af skud ved et angreb på flere republikanere i Virginia nær Washington.

Læs her mere om, hvem Stephen Scalise er.

* Fulde navn er Stephen Joseph Scalise.

* Født oktober 1965 i New Orleans.

* Valgt ind i Repræsentanternes Hus for Republikanerne i delstaten Louisiana.

* Blev valgt ind første gang i 2008.

* Har været medlem af Louisianas delstatsparlament siden 1996.

* Er det tredjeøverste medlem i Kongressen for Republikanerne.

* Har posten "Chief Whip". Posten indebærer ansvaret for at bevare partidisciplinen og sikre, at alle stemmer for de forslag, der støttes af partiet.

* Stephen Scalise er en stor støtte af præsident Donald Trump, som han støttede gennem præsidentvalgkampen og har støttet i præsidentens første måneder.

* Stephen Scalise støtter præsidentens ambition om at lave et indrejseforbud for alle personer fra en stribe lande med en overvejende muslimsk befolkning.

* Stephen Scalise er en stor modstander af våbenkontrol.

* Har introduceret love, der skal gøre det lettere af købe våben i hele USA. Arbejder for at udvide retten til at bære skjulte våben til hele USA.

* Har fået topkarakter af interesseforeningen NRA, National Rifle Association, for sin holdning til våben.

* Blandt de vigtigste emner for Stephen Scalise er ud over retten til at bære våben: Familieværdier, immigration, national sikkerhed og øget olie- og gasproduktion for at sænke benzinpriserne i USA.

Kilde: Den amerikansk kongres og Stephen Scalises egen hjemmeside.

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.

Kom nu ud af busken, Dyrby